HaKiMi ♥ FaRHaNa ♥ FaMiLy

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Pregnancy tickers

♠ Jom Klik - Hadiah Buat Baby Aisy ♠

Tuesday, August 18, 2009

Pemeriksaan Ke-2


Seawal 6 pagi Busuk mengejutkan aku.

Busuk: Syg, bangun... Kang lambat.
Aku: Hmm... Jap.

(dalam masa yang sama alarm kedua2 handphone kami bunyi tanpa henti. kitorang wat ignore je. da terbiasa.)
Agak2 da sakit telinga dan kepala aku, aku pun bangun. Nak mandi! Busuk masih sedap memejamkan mata.
Sebelum mandi aku carik baju dlu utk diseterika....Ironla. Pastu mandi...
Gitu gini gitu gini... Kul 7 siap!

"Ma, Along g checkup jap tau." kata ku

Lalu kami pun meneruskan perjalanan ke Klinik Kesihatan Puchong.

Sampai je ramai orang telah beratur panjang. Tunggu punya tunggu. Pintu dibuka. Serbu! Masuk nak berebut no angka giliran. Nurse kat kaunter menjerit. "Nak amik no giliran sila beratur!!" Beratur la semua mak buyung2 dan para ibu bapa yg membawa bayi mereka untuk checkup.
Aku dapat no yg ke ni:
Tunggu punya tunggu lagi. Aku melopong. Ramai org hari ni. Kes baru ibu mengandung pun ramai. Tapi aku lihat ramai ibu2 mengandung yg checkup seperti aku sibuk jalan ke hulur ke hilir nak amik sample air kencing.
Aku? Aku bawak siap2 daripada umah. De dlm beg. huhu... Faster and easy. Tak yah nak rebut2 toilet.

Aku tgk Akak yg appointment skali ngan aku da siap bgi sampel air kencing. Aku pun gla tnya. Dok cam orang blur dari td. Penat aku.

Rupanya kena bagi sample air kencing awal2 dan nurse akak cucuk jari amik darah nak test kadar gula dan hemoglobin. Baru tau. Xde sape bgtau kan...

Aku g je kat kaunter nurse tu kata. "Lama sy tunggu awk, awk g mana?"

Err...Aku senyum je. Bagi sampel dan hulur jari untuk dicucuk. Ouch! Sedikit pedih.


"Adik, tlg bawak buku2 ni g bilik 15 ek?" (buku tu buku Merah bgi ibu mengandung)


"Ok!" kata ku tanpa soal.

Sesudah tu aku menuju terus ke bilik 15. Eh, cam panjang sgt cte aku ni.. Pendekkan la.

Appointment kedua ni, aku kena:

1) Cek kadar gula & hemoglobin (Hb) dalam darah (gula maintain tp Hb turun jadi 11.3. bulan lepas 12.5 dan sepatutnya Hb ibu mengandung min 11)

2) Timbang berat - Naik 0.5 kg (normal katanya)

3) Cek tekanan darah (113/76 bulan lepas 100/70)

4) Cek perut (rahim da 17 cm = 17 minggu)

5) Amik keputusan darah (B+ = darah Mama)

Nurse nasihatkan tdi.

1) Minum susu + makan hati ayam n kerang (supaya Hb naik)

2) Teruskan makan Obimin sehari sebiji

3) Rehat secukupnya

4) Bulan depan dtg buat Ujian MGGT utk darah tinggi dan kencing manis sbb Mama ade dua2 ni. Jadi, takut aku juga berkemungkinan ada.

Disebabkan aku orang pertama yang diperiksa pagi tu, appointment aku settle pada jam 8.35 pagi. Awal tak? Tapi Busuk ilang pulak. G minum kopi!

Aku baru plan nak MC, tub2x xjadi. G la kerja.

Okla, tu je aku nak kongsi kali ni.

♥ Sharing is Caring ♥

2 komen:

ieda said...

farhana...minum air gula nti jgn muntah balik nti kena minum semula...ieda dulu jenuh dah minum rsnyer pening sgt pas minum..sudahnyer kantoi ms pegnan 34mgu..itupun sbb mkn kuah durian kot mlm tu..maniskan...tp skrg dah normal balik

FaNaQiLa said...

tula ieda, kite blm penah minum lgi ni. nnt bulan puasa tu baru nak try. pnh gak tgk org minum. mmg nmpk payah nak bis. sbb gula die lain kan? wah...cam ne ek nnt? kalo minum selang2 ngan air kosong pun xbole ke?

♠ Aku & Cinta ♠

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
 

Blog Template by YummyLolly.com