HaKiMi ♥ FaRHaNa ♥ FaMiLy

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Pregnancy tickers

♠ Jom Klik - Hadiah Buat Baby Aisy ♠

Tuesday, December 30, 2008

i miss my blog!~

hi ols!~

hampir sebulan blog ini aku tinggalkan. hampir terlupa sebenarnya..hehe...apa da..
dalam sebulan yg lalu, macam2 berlaku:

1. 26 Nov: Mamaku telah ke Mekah menunaikan Haji dan Umrah bersama atuk ngan nenek.
2. 1-3 Dis: Aku outstation ke Langkawi.
3. 4-13 Dis: Aku outstation ke Penang.
4. 15 Dis: Adik ku, Baby dapat tawaran masuk asrama ke SAM Bandar Baru Salak Tinggi.
5. 20 Dis: Hari Lahir ku yg ke 23!~
K. Olin & Hakim kahwin (Nilai), K. Alia & Ezran kahwin (Kepong) and Mawi & Ekin kahwin (JB).
6. 22 Dis: Genap setahun Farhana & Hakimi tunangan. hehe... (bila aku nak kahwin ek?)
7. 27 Dis: Cousin ku telah selamat diijabkabulkan, A. Adi & Fida (Sunway).
8. 29 Dis: Selamat Tahun Baru Hijrah, 1430H!~
Sahabatku, Azrin bertunang ngan Aifa.

anyway, congratulation to ols my fren and cousin!~ i'm happy for u guys.

pis!~

Saturday, November 29, 2008

Fahamilah, mengertilah.

Aku menerima email ini daripada seorang sahabat.
Saja aku nak kongsi dengan sahabat2 blog disini...
Jadi...Fahamilah, mengertilah.
Pis!~
Wanita Cantik yg suka Menangis...

Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya
'Mengapa engkau menangis?'
'Kerana aku seorang wanita', kata sang ibu kepadanya.
'Aku tidak mengerti', kata anak itu.
Ibunya hanya memeluknya dan berkata,
'Dan kau tak akan pernah mengerti'
Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya,
'Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?'
'Semua wanita menangis tanpa alasan', hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya. Anak laki-laki kecil itu pun lalu tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis.
Akhirnya ia menghubungi Tuhan, dan ia bertanya,
'Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?'


Allah berfirman: 'Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan'

'Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya'

'Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh'

'Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya'

'Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya'

'Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu'

'Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan.'

'Kau tahu: Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.'

'Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya' tempat dimana cinta itu ada.

'Kirimkan ini kepada setiap wanita yang Anda kenal hari ini untuk memperingati Bulan Sejarah Wanita. Jika Anda lakukan, sesuatu yang baik akan terjadi. Anda akan menambah harga diri wanita!

Kirimkan msg ini juga kepada kaum lelaki, supaya mereka sedar dan ingat akan kecantikan wanita mereka yang azali.. bukan pada kecantikan luaran semata-mata Selami lah hati wanita mu.. dan ingat lah....

Setiap Wanita itu Cantik.

Saturday, November 15, 2008

Semalam yang malang


14/11/2008 - Hari Malang

PJ - FTEC
Report Risk Register - Sepatutnya da submit 3 hari lepas tapi...
Hari-hari buat amendment - Senior ampeh - Tak tetap pendirian - Hari-hari nak tukar itu ini macam2.

Member ulang-alik balik opis reprint and rebind report - Cian sgt - Aku jadi kuli tukar itu ini - Mintak itu ini daripada client - Padahal rini hari last assignment.
Report kena submit hari ni - Tapi macam2 jadi - Working paper besok bos nak tengok - Hish! - Cross ref sume Risk Register ngan Supporting Document - Siap!

But...7.15 malam - Kemas2 nak balik - Shred itu ini - Segala paper - Then...
"Mana working paper yg da Cross Ref tu?" - "Ntah. Xtau. Bukan dalam file ke?" - "I rasa yang I shred tadi tu kot"...kuang3x...

Dalam kalut2 nak balik, kitrg bertiga redo again Cross Ref that working paper. Terpaksa. Sampai 8.30 malam pun blm settle - Tunang aku da tunggu kat luar dari 7.30 td.
Belum settle pun aku kuar balik, biar diorg yg settle kan.

Kuar je dari opis.. - Hujan turun selebat2nya - Aku dan tunang tersadai kat luar opis sampai jam 10 malam - Cam haram - Kena marah - Duduk kat kaki lima tunggu hujan berhenti tapi tak berhenti2.

10.05 malam - Redah gak hujan - Lapar - Makan - Diam - Tak sembang pe - Tunang majuk - Tapau makanan - Hujan - Hujan - Hujan.
Benci 14/11/2008!~

Tuesday, October 21, 2008

Aku Kembali

Salam...

Setelah sekian lama aku menyepi. Rindu plak nak mencoretkan sesuatu diruangan ini. huhu..

Sepanjang aku menyepi ni, byk perkara terjadi dalam hidup ku. Suka dan duka. Gembira dan sedih. Manis juga pahit. Dan yg penting, aku tidak akan sesekali melupakan trajedi tersebut. Akan ku jadikan pengajaran buat ku menghadapi masa mendatang. ^_^

Ahad, 19 Okt 2008
Majlis Konvokesyen ke 21 UUM



Maceh to Mama, Atok, Nenek, Syg and Famili yg turut hadir.

Monday, August 11, 2008

~Wanita~

"...Aku wanita aku kaum Hawa, Yang memang rapuh hatinya,
Aku wanita aku punya cinta selayaknya manusia,
Apakah salah jika aku menyinta?
Apakah salah jika engkau ternyata, pilihan hati belahan jiwaku ini..."

Suatu malam di minggu yang lalu, ketika aku sedang diuji olehNya, aku menerima sms ini daripada seorang sahabat;

"A woman has strengths that amaze men. She can handle trouble and carry heavy burdens. She holds happiness, love and opinions. She smiles when she feels like screaming. Shesings when she feels like crying, cries when she's happy and laughs when she's afraid. Her love is unconditional! There's only one thing wrong with her, she sometimes forgets what she is worth."

Dan malam semalam, aku menerima sms ini pula daripada seseorang yang aku tidak kenali.

"Leave something for someone...
Never leave someone for something...
Because in life, something will leave you but someone will always live for you."


Hmm..Meaningful kan?

Tuesday, August 05, 2008

For "Syg"

Rossa - Ayat-Ayat Cinta


desir pasir di padang tandus

segersang pemikiran hati

terkisah ku di antara cinta yang rumit


bila keyakinanku datang

kasih bukan sekadar cinta

pengorbanan cinta yang agung

ku pertaruhkan


reff:

maafkan bila ku tak sempurna

cinta ini tak mungkin ku cegah

ayat-ayat cinta bercerita

cintaku padamu

bila bahagia mulai menyentuh

seakan ku bisa hidup lebih lama

namun harus ku tinggalkan cinta

ketika ku bersujud


bila keyakinanku datang

kasih bukan sekedar cinta

pengorbanan cinta yang agung

ku pertaruhkan


repeat reff


ketika ku bersujud



Lirik lagu Rossa - Ayat-Ayat Cinta ini dipersembahkan oleh LirikLaguIndonesia.Net. Kunjungi DownloadLaguIndonesia.Net untuk download MP3 Rossa - Ayat-Ayat Cinta.

Tuesday, July 29, 2008

^HiLanG^

Semalam...
Aku kehilangan sesuatu yang paling aku sayang selain famili tercinta.

Hari ini...
Aku masih kehilangan dan akan terus kehilangan.
Tetapi aku masih menanti.
Dengan penuh harapan.

Hari ini...
Hati ku sepi.
Kerana kehilangan.
Selama hampir 10 tahun aku jaga, aku semai, aku abadikan, aku korban, aku pertahankan...
Namun, kini aku masih sepi.

"Sepi sekuntum mawar"

Aku sekarang hanya mampu menanti. Tanpa berharap apa2.
Kerana, jika aku berharap harapan ku akan terbang tinggi.
Tinggi setinggi2nya.
Dan, jika harapan hanya tinggal harapan...
Aku akan jatuh rebah dan mati dalam harapan dan anganku.

Hmmm....

Aku buntu...
Aku bingung...
Aku lupa siapa diri aku kerana nya.

Aku hilang dalam diri ku sendiri..

Sedih...

Kehilangan...

Sunyi...

Merana...

Mati...

Friday, July 25, 2008

^HuKuM NiKaH^

22 Julai yang lalu aku menerima email daripada admin MasKahwin.com.

Berkenaan dengan Hukum Nikah. Jadi, aku ingin kongsi kan hukum ini dengan semua sebagai peringatan bagi yang da pernah tahu or sebagai panduan bagi yang baru je tau.


Bernikah hukumnya jaiz ( boleh ), ini adalah asal hukum. Kemudian datang sesuatu penyebab yang menyebabkan hukum lain wajib, sunat, makruh dan haram.

Wajib ----------------Berkahwin hukumnya wajib bagi orang yang sudah berkeinginan untuk bersetubuh ( Ta'iq ) sedang padanya ada kemampuan dan belanja yang cukup untuk berkahwin. Dia kuatir sekiranya tidak berkahwin dia akan terjerumus dan berbuat yang dilarang oleh Allah.

Sunat ----------------Bagi orang yang ada keinginan untuk bersetubuh dan ia mempunyai perbelanjaan cukup untuk menanggung biaya perkahwinan dan nafkah keluarga, namun ia tidak kuatir dirinya terjerumus kepada perbuatan maksiat kerana ia leka beribadah dan kuat imannya. Namun demikian ia sunat berkahwin ( kahwin adalah lebih utama baginya ).

Makruh ----------------Hukum makruh terbahagi dua :

Bagi orang yang tidak mempunyai keinginan untuk bersetubuh dan tidak mempunyai perbelanjaan untuk menanggung nafkah keluarga dan biaya berkahwin.

Makruh juga berkahwin bagi orang yang mempunyai perbelanjaan namun ia tidak mempunyai keinginan untuk berkahwin ini disebabkan kerana padanya ada penyakit seperti lemah zakar ( mati pucuk ) atau orang yang sudah uzur ( berusia lanjut ).

Haram ----------------Haram berkahwin bagi orang yang berniat hendak menyakiti, membalas dendam atau mencederakan wanita yang dikahwininya.

Bagaimana pula jika seseorang mempunyai keinginan untuk bersetubuh tetapi tidak mempunyai kemampuan untuk belanja kahwin dan sara hidup?

Mari kita sama-sama fikirkan....

Monday, July 07, 2008

"Associate Consultant"

Salam...

Alhamdulillah...Bersyukur kepada Allah Yang Maha Esa lagi mengasihi hamba2Nya...
Aku hari ini telah memulakan kerjaya pertama ku selepas tamat pengajian sebulan yang lalu. Aku kini bergelar Associate Consultant di sebuah syarikat yang teletak di sekitar KLCC.

Pada mulanya aku agak2 ragu2 untuk menerima tawaran daripada syarikat ini kerana jauh dari rumah. 60km terpaksa aku ulang alik dalam sehari. Akan tetapi memandangkan aku telah bersama syarikat ini selama 6 bulan sepanjang menjalani praktikal, aku fikirkan kembali untuk menerima tawaran tersebut. Hmm...Tapi aku terpaksa bersama syarikat ini selama 3 tahun. Kontrak. Dush! Berdebuk sekali. 3 tahun tak boleh berhenti atau bayar pampasan RM 25,000. Kuikuikui...

Hmm...Tu je nak cerita..

Tahniah buat ku yang akhirnya telah memasuki dunia kerjaya. Yihiii...
Terima kasih buat En. Mohd Noor Hakimi sebab menghantar aku ke pejabat pada hari pertma aku bekerja. Maceh sayang....!!!

Monday, June 16, 2008

Coklat = Tulang Rapuh

Menurut laporan The American Journal of Clinical Nutrition, pemerhatian yang dilakukan oleh Dr. Jonathan Hodgson dan kumpulannya dari Perth University mendapati wanita yang memakan coklat setiap hari berisiko terkena osteoporosis jauh lebih tinggi daripada wanita yang memakannya seminggu sekali.
Namun begitu, sehingga kini kajian terperinci mengenai zat atau nutrisi yang mempengaruhi masalah tulang rapuh masih dilakukan. Walau bagaimanapun, tak salah andainya kita beringat dari sekarang dengan mengurangkan pengambilan coklat, bukan?

Friday, June 13, 2008

Cili Perbaiki Mood

Sekiranya anda dilanda kemurungan dan tiada mood yang baik, daripada menikmati coklat, apa kata anda cuba hidangan pedas. Ini kerana cili mengandungi bahan yang dipanggil "capsaicin" yang boleh menyebabkan mulut berasa panas.
Hal ini akan mengakibatkan pembebasan endorfin dalam otak yang mana ia bertanggungjawab mengubah emosi anda menjadi lebih baik berbanding sebelumnya.

Saturday, June 07, 2008

~CinTa~Love~

Setelah lama aku diam dan menyepi tanpa sebarang topik baru atau apa2 updates,
jadi kali ini aku ingin bercerita tentang CINTA.
Apa itu CINTA?
Apa itu SAYANG?
Memang mudah untuk melafazkan kata CINTA dan SAYANG pada sesiapa saja.
Tidak mengira samada Keluarga, Suami, Isteri, Anak2, Ibubapa, Tunang, Kekasih, Sahabat, Kawan Lama atau Adik Angkat. Mudahkan? Terutama sekali pada kaum Adam. Samada disampaikan melalui kata2, SMS, surat atau email.
Ungkapan CINTA atau SAYANG pada mereka seakan tidak membawa makna apa2. Padahal, bagi kaum Hawa seperti aku, yang mudah tersentuh hatinya, mudah sedih, mudah menangis dan mudah berterus terang, kata2 itu memberi makna yang sangat mendalam. Terutamanya bila ungkapan itu keluar dari bibir orang yang sangat kita SAYANG dan CINTA. Ia akan memberi kesan kepada seluruh hidup wanita didunia ini. Hanya dengan ungkapan SAYANG.
Ramai kaum Hawa yang ternanti2 seorang lelaki untuk menyatakan "I LOVE YOU!" atau "Saya SAYANG Awak!". Tapi kaum Adam ini pulak lain, dengan insan yang patut dia lafazkan atau ungkapkan kata itu, dia tidak lafazkan. Sebaliknya melafazkan pada insan lain yang entah siapa. Dengan alasan, "saja je suka2" atau pun "tak sengajalah".
Sukar untuk difahami kehendak lelaki ini. Tidak mahu dikongkong tapi dia mengongkong. Tidak mahu perempuan busy body tapi dia berahsia. Inilah hidup. Membosankan. Memang bosan. Hari2 kita diuji dengan bermacam2 yang bisa membuatkan kita sedih, kecewa, pasrah dan macam2la. Tapi kita tetap perlu teruskan hidup ini. Sebabnya kita tak tahu apa yang akan jadi pada hari esok.
CINTA...CINTA...CINTA...
Cinta sepatutnya datang dari hati, bukan nafsu.
Cinta lahirnya bukan paksaan, tapi dengan kerelaan.
Cinta bukan untuk ditipu, dipermainkan mahupun diperbodohkan, tapi cinta itu untuk dihormati, difahami dan dihayati.
Cinta memerlukan keikhlasan, bukannya kepura-puraan.
Cinta tidak mengharapkan balasan tapi cinta itu perlu dihargai.
Tiada pengorbanan maka tiadalah cinta. Tapi sampai bila kita perlu berkorban demi CINTA?
Sampai bila?
CINTA yang kita miliki sekarang, adakah ia....
CINTA BUTA?
CINTA SEJATI?
CINTA GILA?
CINTA SUCI?
atau
CINTA PURA-PURA?
Jawapannya, hanya Tuhan yang tahu...
Segala-gala yang manis dan indah didunia ini kebanyakkan bermula dengan CINTA selain DUIT.
Jadi, CINTAilah dia yang mencintai kita. Bukan mencintai seseorang dengan membuta tuli.
CINTA... CINTA...CINTA...
Inilah CINTA.
Akan bersambung...

Wednesday, May 28, 2008

semalam

Aku keje, tempat client, Bangi.
Aku dan Mr CV, hanya berdua.
Kena marah, not performing.
No issue! I don't understand you!
Every issue just like 'kacang putih'.
Aku nangis. 4 titik air mata.
Xde selera makan. Wat keje.
Jalan sana, jalan sini.
Macam kucing nak beranak.
Kena marah lagi, aku menjawab.
"Tommorow, you go to help Mr Small Old Man."
Client marah plak. Komplen.
Keje sendiri pun xbagus.
Aku kene komplen, marah, kutuk. Segala.
Balik kul 7. Nak mkn. Lapar.
Tapi xmakan. Jumpa ex-rumet.
G kedai kad kahwin. Kadkahwin.com.
Hentian bas Kajang.
Balik. Sampai umah kul 9.
........................................................................
........................................................................
Telefon jahanam. Tak boleh tido.
Lapar. Nonton Ghost Whisperer.
SMS. Miskol.
No respon.
Tdo.

Friday, May 23, 2008

-kehilangan-

"Aku yg kehilangan dalam diri sendiri

Memburu dalam bayanganmu

Gelak ketawa engkau ...."

Hish...! Lagu apa ni? Mcm penah dgr...Ntahla...

Kehilangan... Rasa sakit kan bila kita kehilangan sesuatu yg kita suka & sayang. Bagi aku, aku da lali dgn kehilangan, kehilangan duit, kehilangan org tersayang, kehilangan brg kesukaan dan macam2 la.. Tapi kali ini aku nak bercerita tentang sesuatu yg aku hilang tanpa aku sedar dan duga. Nak tau x?

#########################

Ceritanya bermula begini...

Pada suatu hari ahad yg aku pun da lupa tarikhnya, aku, Mama dan Adik bersiap2 ni. Kitrg bersiap nak dekat2 kul 12. Pakai lawa2 la konon... Pakai baju kurung... Da tu pakai bedak, pakai celak pulak, pastu lip gloss...Da...Siap!

Ktrg pun kuar la... Nak g Kenduri Kahwin sbnrnya... Sampai je kat sana (dekat je ngan umah tp nek kete gak la, jln kaki nnt make up cair).... Ktrg terus bedal la lauk yg ade. Style buffet. Da amik makanan, ktrg duduk & makan. Sedap jugak.

Aku: Adik, g amik ayam lagi. Sedap plak...

Adik: Ala...Along la g. Adik malu.

Aku: Nak malu apa? Amik je..Along nak kepak tau. Nak kan? G amik.

Adik mengangguk sambil pergi dgn wajah pasrah.

Sesudah kekenyangan, selepas Mama jumpa tuan rumah. Ktrg pun balikla...

#########################

Dalam kereta...

Aku: Adik, mana batu cincin Along yg satu ni? (sambil aku menunjukkan ke arah cincin yg telah kehilangan satu batunya)

Adik: Ntah. Mana adik tau. Bila ilang?

Aku: Baru nila...Td ade. Betul..Ntah2 Along da termakan x td? Da telah da agaknya...Hua! Mesti Abg Kimie marah...

Haa....Gitula ctenya aku kehilangan batu cincin tunang ku. Sedih woo... Dala kene marah...Sedih2x....

Dekat sebulan aku x pakai cincin tu...Sebab takut hilang lagi.. Sudahnya ari sabtu bila ntah aku g Tomei. Gantikan batu yg hilang tu. Aku soh diorg ikat batu-batu tu kuat2. hehe...

p/s: bsk, jgn marah... (sambil wat muka tersipu2) ihiks!

Saturday, May 17, 2008

Makk!!~ Adik Makan Suratkhabar!!~


Tina, 8 tahun, di suruh oleh ibunya untuk menjaga adiknya yang sedang bermain, kerana ibunya sedang memasak.

Ketika sedang bermain, adiknya itu memakan suratkhabar hampir habis 1 halaman. Tina sangat terkejut dan takut dimarahi oleh ibunya...

Tina : "Ibu.... Adik makan surat khabar sampai hampir habis!!".

Ibu : "Apa?!"

Dengan terkejutnya dan sambil berlari.. Si ibu merebut sisa suratkhabar yang ada. Lalu dengan senyum si ibu menjawab....

Ibu : "Emm.. biarkan lah dia.. Ibu ingatkan suratkhabar hari ni..".

Monday, May 12, 2008

+..AnAmY's BiBah..+

Assalamualaikum..

Today, i would like to introduce Anamy's beloved "Bibah"...


The one and only Bibah that me n Kimie have. Hi... Welcome to Anamy's Life "Bibah"!!!


Up here is the scratches that I have done to my "Bibah" on the 3rd day of using it. Sorry my dear "Bibah"...hehe...

That's all. Just want to let you know about Anamy's Bibah.

Thursday, May 08, 2008

Rokok oh Rokok


Aku suka dengan sign ni. Tapi ramai orang yang tidak ambil peduli dengan maksud sign ini. Hanya memandang seperti tiada apa-apa yang ingin disampaikan.





Tidak berkecuali sign ini juga. Sebesar-besar saiznya terpampang di tepi jalan raya. Langsung dianggap seperti tiada apa. Hanya sebagai perhiasan di jalanan. Ramai kalangan rakyat Malaysia mengabaikan sign tersebut. Sungguh menyedihkan.

Jualan rokok di kedai-kedai, semakin laris di jual. Lebih laris di Langkawi dan Labuan kerana disitulah kawasan Bebas Cukai. Ramai yang tidak kisah membakar duit dengan membeli rokok. Berhabis duit hari-hari kerana rokok pun mereka tidak kisah.

Persoalannya,

KENAPA MESTI SESEORANG ITU MEROKOK?

APA NIKMATNYA MEROKOK TU?

Aku musykil. Sebabnya, pada aku merokok tu membazir. Tidak mendatangkan apa2 faedah. Ada yg kata untuk melepaskan tension. Ada juga yang kata sebab kawan. Ada juga yang berkata sebab da menjadi kebiasaan. Mmm.. Ntahla. Yang pastinya, aku tak suka rokok.

"Katakan TAK NAK pada ROKOK!!!"

-"MaMa"-

8 Mei 2008 (Khamis)

Jam 5.30 pagi

Mama: Along... Along... (dgn nada sedih)

Along: hhmm...

Mama: Mama mimpi Abah..

Along: hmm? (aku terus peluk Mama)

[Mama nangis..Nangis semahu2nya. Lama2 tangisan Mama makin kuat. Lalu Adik tersedar, dtg peluk Mama juga.]

Mama: Mama rindu kat Abah.. huu... huu... (Mama masih nangis)

Along: Kalo Mama sygkan Abah, Mama jgn nangis cam ni k? Kita byk2 berdoa utk Abah. Biar Abah tenang kat sana. K? (sambil air mata Along juga menitis satu per satu... membasahi pipi)

[Tangisan Mama kurang. Adik diam je tpi masih memeluk Mama.]

Jam 6.00 pagi

Semua bangun, mandi, solat Subuh dan lalui hari ini seperti biasa.

Mama antar Adik dan anak2 jiran ke sekolah. Along, g keje...

Wednesday, May 07, 2008

Teka-Teki

"Teka Teki Teka Tekuk,
Ular mati dalam mangkuk."
[Haha..Ular2, cam ne ko boleh mati dalam magkuk tu?]
ihiks!..nila pantun dua kerat yg aku selalu sebut kecik2 dlu.
lagi 1 yg aku suka,
"Siakap Senohong, Gelama ikan duri,
Bercakap bohong, Lama2 mencuri."
Aku selalu igtkan diri aku tentang tu.
Supaya aku x buat n jadi camtu. Tapi, kita ni manusia hanya insan biasa. Tak boleh lari daripada kesalah walaupun kecik salah tu. Berbohong tu mesti ade, xde 10 kali, 2 kali mesti ade kan?
Macam ni...
Aku sebenarnya ada teka teki nak bagi korang jawab. Jawab tau...
"MACAM MANA KANCIL BOLEH JADI BABI?"
Haa.. cuba teka. Good Luck!

Aku yg Kini Sakit

Dalam kesakitan yg terlalu mendalam dan menusuk kalbu ni, aku tetiba teringat lagu ni...

".....And I'm so sick of love songs
So tired of tears
So done with wishing you were still here
Said I'm so sick of love songs so sad and slow
So why can't I turn off the radio?"
Nila lagu So Sick daripada NeYo. Aku kini macam sick dalam lagu ni. Sakitku bukan pada fizikal, tpi hatiku. Hatiku sakit, sakit teramat sgt. (Apa kena dgn aku ni?) Aduh! Pls don't screw up my life....Pls...
Sekarang aku teringat lagu ni plak...
"....And I hate how much I love you boy
I can't stand how much I need you
And I hate how much I love you boy
But I just can't let you go
And I hate that I love you so ...."
Hua!!! Aku nak nangis. Sorila kalo terlalu emosi. Start dari hari ni aku nak jadikan blog ni sebagai Diari la. Bole ke? Tolongla guys, nasihat aku yg sedang gila ini. Sakit aku ni sampai aku hilang selera. Nak makan xble. Wat keje rasa nak muntah. Pastu sik cirit je...
Aku Benci Kesakitan ini... Sentiasa menyerang aku dikala aku keseorangan... Aduh!

Tuesday, May 06, 2008

...:::::Sampai Syurga:::::...

Sampai Syurga...Tentu korang tahu lagu ni kan? Lagu Faizal Tahir. Buat pengetahuan korang, 1st time aku dengar lagu ni, aku wat dek je. Cam xbest je...2nd time. 3rd time pun sama. Xbestla.. Sudahnya da sampai kebanyak kali aku dengar, akhirnya minda aku bersedia utk mendengar satu persatu bait-bait lirik lagunya...
Aku pasrah. Lagu ni mmg best, bukan sebab susunan muziknya. Tetapi kerana liriknya yg penuh makna bagiku. Terlalu bermakna. Jadi, lagu ni pun aku nak kongsi dgn korang. Hayati lagu ni juga ye? Thanks so much...
Ku membenarkan jiwaku
Untuk mencintaimu
Ku persembahkan hidupku
Untuk bersama kamu
Dan diriku untuk kamu
Belum pernah ku merasai begitu
Semua itu telah berlalu
Harapanku palsu
Dan mungkin hari yang satu
Terus ku tertunggu
Di hatiku masih kamu
Belum pernah ku ingin terus memburu
Aku lemah tanpa kamu
Ku inginmu dampingi ku
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu
Namun aku tetap aku
Yang terbaik untuk diriku
Hanya satu
Hanya kamu
Ku membiarkan hatiku
Untuk merinduimu
Ku menghamparkan sakitku
Untuk tatapan kamu
Bersamamu harapanku
Hilang dalam terang yang membutakanku
Aku lemah tanpa kamu
Ku inginmu dampingi ku
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu
Sampai syurga ku menunggu
Sampai syurga ku cintamu
Hanya kamu
Dan segala yang ku ada
Ku berikan semua
Untuk dirimu saja
Ku mahu dirimu
Bahagia untuk selamanya
Biar sampai syurga
Aku menunggu cinta darimu
Agar ku sempurna
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu
Namun aku tetap aku
Yang terbaik tuk diriku
Hanya satu
Aku lemah tanpa kamu
Ku inginmu dampingi ku
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu
Sampai syurga ku menunggu
Sampai syurga ku cintamu
Hanya kamu
Jgn lupa, baca lirik ni sambil menyanyi tau. Lebih penghayatan. Selamat Mencuba!!!!

...:::::Kian:::::...

Tadi balik dari ofis aku terdengar lagu ni... Syahdu liriknya. Jadi aku nak korang sume pun hayati lagu ni k? Pada koranglakan, pe maksud tersirat disebalik lagu ni...

Kian jauh
Kian hilang
Kasih antara kita
Nampak tenang
Pada zahirnya
Tapi batin terseksa

Yang terguris tak nampak dimata
Yang terhiris terluka
Sesekali terbit air mata
Tahan sebak didada
Ke manakah...nak dibawa
Resah kian melanda
Di manakah...
Hendak ku khabar
Pilu di dalam dada
Bila kasih di hujungnya nyawa
Rasa ingin dimanja
Perasaan pun kian tersentuh
Bila rindu ini berlabuh
Apakah yang dikejar dalam hidupmu ?
Berkali ku kata padamu
Kita singgah di dunia yang sementara (FaNa)
Penuh tipu daya

Yang kekal
Disana
Biarlah..kita bersama
Usahlah
Hanyut terus terlena
Kerana dunia
Pada aku masih ada
Kasih belum terhakis
Sebenarnya..sudah lama
Ku sungguh berkecil hati
Pada aku, lagu ni berkisah tentang seseorang yg sedih seperti ditinggalkan atau dilupakan oleh kekasihnya. Tapi dia masih sayang dan terlalu sayang..
Mmm... Ntahla.. Pada korang?

Monday, May 05, 2008

..:Client Place:..

Setelah hampir seminggu aku tidak mengeluarkan post baru, jadi arini aku rasa aku nak wat post la walaupun bukan post ilmiah.

Hari ini buat kali ke 4 aku terpaksa berpraktikum di tempat client. Sebelum2 ni di Seri Kembangan dan Shah Alam. Kini aku di KL, Menara Tun Razak. Walaupun dekat je dgn office, but client yg nila paling byk keje. Hua!!!

Hari ini jugak la buat pertama kalinya dalam sejarah aku drive g keje sengsorang. Hu...
Aku bawah bibah sorang2, tapi ade pulak yg majuk.. (Sori bsk, namaw majuk2 k?)

Berbalik kepada keje aku td, disebabkan office client tu kat KL aku terpaksa membayar parking yg mahal. Tp nasib ble claim. Huh! Kopak cam ni kalo ari2 parking smpai berbelas RM. Habis $$$ aku...

Mmm...Xpela, atlis bila aku g tempat client byk la pengalaman aku dapat. Daripada dok opis ari2 keyin database je. Bosan! Xpun binding or surfing. Haha...Mcm xkeje plak.. Rasa cam xsabar plak nak bis praktikum ni...Lagi sebulan je.. Aku nak kejela..Bila da de gaji, senang sket...Masalah duit pun settle kot. Eh, ke lagi banyak nak belanja nnt. Haha...

Cakap pasal keje n duit ni,

"Macamana cara korang sume carik duit poket tambahan?"
"Adakah korang puas hati dgn keje and gaji yg korang dapat sekarang"
(yg ni kawan2 yg masih student xjawab pun xpe)

Tlg sket kongsi pengalaman and pendapat.

Tuesday, April 29, 2008

Mencari sebab...

Pagi tadi sewaktu dalam perjalanan ke office, aku terfikirkan tentang

"Apakah sebab seorang lelaki akan terus mencintai seorang wanita yang sememangnya dia cinta?"

Wanita itu mestilah sang kekasihnyakah, buah hatinyakah, isterinyakah, tunangnyakah atau ape2la yang berkait dgn cinta seorang lelaki. Aku terfikir2, tercari2 jawapan utk ini. Tapi tidak ku temu.

Adakah kalian ada jawapan nya? Jika Ya, tolongla berikan jawapan kerana aku masih mencari. Tolong ye?

Monday, April 28, 2008

Pengumuman buat semua.

Adalah diumumkan bahawa pada 1 Mei ini bersamaan dengan hari Khamis atau Hari Pekerja merupakan hari dimana saya dan keluarga akan mengadakan Majlis Bacaan Tahlil & Yasin buat Arwah Abah yang telah kembali ke rahmatullah pada 9 Mei 2007 yang lalu.

Jadi, dengan ini saya ingin menjemput kalian yang mengenali saya dan keluarga hadir ke majlis tersebut. Majlis akan bermula selepas Zohor bertempat di kediaman keluarga saya di Taman Puchong Perdana, Puchong. Seberang pertanyaan bolehla berhubung dengan saya dan tunang.

Semoga dengan kehadiran kalian akan menjadikan majlis ini lebih diberkati oleh-Nya. Amin.

Sekian, terima kasih.

Sunday, April 27, 2008

:- AkU MaSiH BerSedih -:

Hari ini, semalam dan kelmarin aku masih bersedih,
Esok, lusa dan entah sampai bila, aku tetap akan terus bersedih,
Bersedih, bersedih dan terus bersedih,
Menangis, menangis dan terus menangis,
Walaupun tangisan itu hanya terbuku disudut hati kecil ini.
Hari-hari yang aku lalui semakin menguji,
Semakin penuh dengan cabaran dan onak duri,
Yang bisa menggoyah keimanan,
Juga membuatkan aku alpa bahawa dunia ini adalah fana.
Esok,
Ku harapkan ada sinar baru yang memberikan aku ruang untuk aku bernafas semula,
Setelah penat aku tersesak dan tenggelam di kurungan yang belum tahu penghujungnya,
Penghujung yang masih menjadi tanda tanya,
Sentiasa....
Aku,
Aku hanya manusia biasa,
Yang tidak pernah lari daripada melakukan kesilapan,
Ada kalanya berulang kali melakukan kesilapan yang sama,
Tidak juga lepas daripada azabMu nanti Ya Tuhan,
Seksaan dan azab didunia pun perit untuk ku lalui,
Inikan pula azab dihari penghitungan Ya Allah..
Aku sedih,
Melalui liku-liku hidup yang tidak pernah lepas daripada cobaanNya,
Yang terkadang membuat aku khayal dengan duniaku sendiri,
Sedangkan aku sepatutnya bersedih memikirkan tentang diriku di akhirat nanti,
Dimanakah agaknya aku akan ditempatkan?
Hanya amalanku yang akan menjawab,
Dan ini yang makin membuatkan aku terus bersedih dan bersedih.
Aku sedih, sedih dan terus bersedih...

Thursday, April 24, 2008

Tag dari KeL@T - Linky Love Game

Semalam aku menerima tag baru dari Kelat. Ianya tentang Linky Love Game. Aku tak berapa pasti langkah2 dan caranya. Jadi aku membuat keputusan bertanya terus kepada Kelat. Setelah mendapat penjelasan, aku mengerti sebab dan akibatnya. Jadi aku pun nak menjawabla.


"This is another of those Linky Love game where you only have to tag 10 person in one post but still there is no actual limit (you can tag more if you want!). Once tagged, you have to copy paste the link in this post, and make them grow! Do not delete any of the links and be honest to yourself!"

BennyLiew RamblingMoo Mum & Kids in Woderland JudeLittle Our Mini Blogsphere Room of My Heart Janiceng ChinNee Jo-N LadyJava's Lounge Apple of The Eyes aNgRiAniWorLd persismutiara AlongArman papamafia kuina aiSya iaSya keLaT coklatubatbatuk ina erin ien mr Am blogmenjerit ecahkoop musafir kimie fanaqila princessliyana

Jadi, sekarang saya nak pas tanggungjawab ni kepada rakan2 dibawah:

1] TIUNG

2] diELa

3] HaFiFi

4] tasikmerah

5] lupikirlasendiri

6] ariaAyumi

7] redSeptember

8] muhdzahari

9] 13may

10] azie yg suka di tag

Hai... Jgnla marah ye semua. Saya da berjaya menyelesaikan misi yg ditugaskan oleh Kelat. Jadi anda semua bagaimana? Jika misi ini saya dpt selesaikan dalam sehari, anda?
Saya da terkena dan kini anda pula.

Jgn cheat k? Don't even miss i blogger link address.

Gudluck! Sebarang pertanyaan dialu2kan.

Aku & Corpse


Semalam, pulang dari kerja aku tiba di rumah dekat2 nak maghrib. Tunggu je azan habis, aku pun membersihkan diri (mandi). Selesai... Aku sarung pakaian dan pergi ambil wudhuk. Selesai...

Lalu aku memandang ke cermin. Mmm...
"Muka aku cam dalam filem kartun "Corpse Bride" plak" berkata ku sendiri.
Mataku kelihatan lebam, wajahku tak bermaya, hatiku sunyi...

Aku terus menyarungkan telekung, membentang sejadah menghadap ke kiblat dan aku mulakan dgn Bismillahirrahmanirrahim..

Amin.. Sesudah solat aku masih terfikir tentang wajah corpse ku. Bermula saat ini aku harus lebih menitikberatkan soal penjagaan wajah supaya tidak kelihatan seperti Corpse.

Wednesday, April 23, 2008

Jawatan Kosong (Kemasukan Segera Diperlukan)

TAWARAN KERJA

Minat dalam bidang PERTAHANAN? Bantu skuad negara dalam membanteras jenayah.
Syarat-syarat:

1. Bumiputra sahaja
2. Tidak Rabun Warna
3. Kelayakan Minimum SP
4. Berumur diantara 18-40 tahun

Kelebihan:

1. Kerja di bawah kerajaan
2. Gaji pokok : RM1800
3. Elaun bulanan (Kola) : RM300
4. Elaun penginapan RM300
5. Uniform: RM150
6. Dobi RM60
7. Percuma kursus mempertahankan diri
8. Kenaikan pangkat secara lantikan dari ketua unit jawatan dan mengambil ujian khas

Sekiranya berminat sila hadir pada sesi temuduga dan dikehendaki membawa kad pengenalan diri serta gambar berukuran passport pada 25 April 2008 di Jabatan Pertahanan Awam.

Bagi yang berkelayakan uniform akan diberikan 3 pasang setiap seorang dan kelengkapan lain (lengkap) serta perlu melaporkan diri 60 hari surat tawaran jawatan.

Jawatan:

1. Power Rangers

2. Kamen Riders

3. Ultraman

4. Sailormoon (wanita sahaja)




Ahaks! Waaaaacha!

Tuesday, April 22, 2008

i need your opinion

Berikan terjemahan pandangan minda anda tentang kedua-dua ayat ini.

"You can't have a better tomorow if you are thinking about yesterday all the time. "

"Whatever your mind can conceive and believe it can be achieve."

Monday, April 21, 2008

Makhluk Tuhan Paling Seksi

Otakku sexy,itu terbukti,
dari caraku,memikirkan kamu.

Mataku sexy,itu terbukti,
dari caraku,menatap kamu.

Kamu seperti ada,didalam penjara,cintaku.

Bibirku sexy,itu terbukti,
dari caraku,cium pipimu.

Bibirku sexy,itu terbukti,
dari caraku,sebut namamu.

Akulah makhluk Tuhan,yang tercipta,yang paling sexy.
Cuma aku yang bisa,membuatmu,terus menjerit,
Ow ow ow (ah ah ah)Ow ow ow (ih ih ih)

Hatiku sexy,itu terbukti,
dari caraku,memeluk hatimu.

Jantungku sexy,itu terbukti,
dari caraku,cemburu padamu.

Ow ow ow (ih ih ih) (x2)

Akulah makhluk Tuhan paling sexy,yang paling sexy, sexy sekali.
Akulah makhluk Tuhan ??? manis dan hidup didunia ???

Ow ow ow (ih ih ih) (x2)


Apakah pendapat anda tentang lirik lagu ini?

Friday, April 18, 2008

Alamak! Tag lagi. [Tag : 8 Fakta Rambang]

Salam...

Semalam aku telah di'tag' oleh Hafifi berkenaan dengan "8 Fakta Rambang tentang Diri ini". Aku juga perlu tag lagi 8 org. Adui... Dala xramai kwn. Xtau nak tag sape.. Tlg...

Okla, jadi aku akan berikanla fakta rambang tentang diriku ini. Aku mulakan dari sekarang!

1- Aku merupakan anak sulong yang manja sangat2 melebihi adik2 ku dan aku merupakan anak kepada pasangan Mohd Suffian bin Abd Kadir (Pyan Cadir) & Norlidah bt Miskom (Kak Ida).

2- Aku suka warna pink, tidak seperti tunang aku yg tidak suka pink. Tapi die penah hadiahkan aku "BearBear". Sebab die tau aku sangat suka pink. (Sayang busuk!)

Cian BearBear kene sumbat dalam plastic bag.

3- Dulu aku ni suka nak jadi famous kat Sekolah. Hahaha!! Dari kecik2 lagi aku suka masuk persembahan2 yg ade kt sekolah. Dari Nasyid, Koir, Karaoke, Tarian, Dikir Barat, berSajak, berSyair, Drama dan semuala yg berhubungkait dengan persembahan. (Tapi sekarang aku da bersara) Sampaikan ketuai nyanyian lagu Negaraku, Negeri Selangor & sekolah pun aku pada tiap2 perhimpunan hari Isnin. Wacha!!! Agak2 famous x? Tp tau x, sampai 1 tahap aku penah la terdengar senior cakap belakang. Dia berkata pada sahabatnya "Budak ni lagi. Balik2 yg wat persembahan dia. Xde muka lain." Sampai gitu sekali diorg mengata aku.

4- Aku ni kalo pergi mana2 aku tak ble kalo xde jam di tangan kiri. Kalo jam aku rosak or hilang, aku sanggup pinjam jam org. Yg penting aku pakai jam (walaupun jam mati pun aku pakai).

5- Aku tau bawak motor sejak berumur 11 tahun. Aku juga tak penah takut nek motor. Time skola dulu aku la yg paling teror bawak motor dikalangan kwn2. Tp yg peliknya, sampai sekarang aku takut (sket) nak bawak kereta walaupun sebenarnya aku da de lesen B2 & D sejak April 2003 (b4 masuk matrik). Percaya x?

6- Aku ni jenis yg open mind & think positive person. Tau x yg aku ni berpandangan jauh. Aku suka sangat berangan (dgn kata lain aku suka merancang) tp utk benda yg baikla. Sebagai contoh, aku ni suka merancang masa depan. Aku suka plan dulu sebelum aku lakukan sesuatu. Walaupun kdg2 tak semua yg aku rancang tu terlaksana. Yela, kita manusia hanya mampu merancang dan Tuhan saja yg menentukan semua perkara.

7- Hidup aku takkan lengkap tanpa memikirkan tentang kucing2 ku, jadi aku nak beri peluang pada diri aku utk sebut nama2 kucing yg pernah berkongsi hidup dgn aku dan famili. Kucing2 kami adalah seperti : Boboy, Brownie (yg lama), Tiger, Milo, Neslo, Kopi, Macho, Sassy, Bobo, Cowty, Hamster, Blacky, Whitey dan byk lagila.
8- Lastly, aku xble hidup tanpa . Aku xble hidup tanpa (Arwah Abah). Sayangnya Abah da tinggalkan aku, Mama dan adik2ku terlebih dahulu. Akan tetapi, kami perlu juga meneruskan hidup tanpa Abah. Aku xdpt bayangkan juga hidupku tanpa Mama, Angah, Akim & Adik.
Tidak lupa juga insan yang kini bertambah2 penting dalam hidupku kini dan selamanya, Mohd Noor Hakimi. (gambar telah diremove..)
Berakhirla sudah 8 Fakta Rambang tentang Diriku. Sekarang aku kene tag 8 orang lagi. Sape ye? Macamana kalo aku tag..... {ayudory}my fren since i was 7 years old.
Dan mereka yg bru je aku kenali spt {muhdzahari},{musafir} alamak sape lagi ni? Semuanya telah di tag.Hua!

Thursday, April 17, 2008

My "FaMiLi MemBer"

Hi,

After about 2 weeks kot aku melibatkan diri dlm arena Blog memBlog ni, aku blm penah lgi perkenalkan famili-famili aku. Jadi, hari ini aku nak introduce "Famili Member" aku... Famili aku terdiri daripada Abah (Arwah - Sedekahkan Al-Fatihah buat Ayahandaku), Mama, Aku, Angah, Akim dan Adik. Tidak lupa juga 5 ekor kesayanganku : Brownie, Cubi, Comot, Cubby dan Domok. Kesayanganku ini lah yg jadi penyeri kat dalam rumah.

Oleh kerana mereka ni penyeri keluarga aku, jadi aku nak korang semua kenalilah mereka.

Yang First sekali, "COMOT".



Berwarna hitam tetapi ada putih2 pada muka dan dadanya. Nila kucing kesayanganku sekarang. Paling bising, comel but comot. Pagi2 lagi da bising suruh org bukak pintu. Kuarkan ikut pintu belakang die pusing g depan. Kuarkan ikut pintu depan die pusing nak masuk ikt pintu belakang. Geram! Perut dala buncit...Dulu die ade 3 beradik, tp seekor hilang xbalik2 (Comel). Yg lagi seekor (Coki) mati masa 1 Feb (Jumaat) ritu. Pagi2 kene langgar dgn kete kot. Masa tu dala aku xkeje, cuti. Nangis aku masa subuh2 tu. Teruk aku nangis. Bile da siang sket aku tanam die. Korang sedih x kalo nmpk kucing mati?????

Ok, yg ni plak BROWNIE.
Tau x ritu die sakit. Xtau npe. Salah makan kot. Yela, kucing tyco kat area umah aku tu. Ntah ape yg die mkn last2 muntah kuar lendir kaler kuning. Terus je lembik, da 2 minggu die dok umah je xkuar2 pun tunjuk samseng. Cian jugak. Sampai hilang selera mkn. Sekarang da ok sket, da ble mkn tp die masih lemah. Cian Brownie....
Aku rasa sampai sini dulula..Sok aku kenalkan yg len plak kat korang. Termasuk adik2 ku.
Daa...
Salam Perkenalan dr Comot & Brownie...

Tuesday, April 15, 2008

TaHuKaH aNDa???????

Tahukah anda.......

1. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan Italy, jurugambar dikenali sebagai paparazi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.

2. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebihlama daripada penggunaan susu cap bendera.

3. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

4. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

5. Tahukan anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.

6. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.

7. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

8. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.

9. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

10. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

11. Dan tahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca ini telah mencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku.............CAYALAH!!!!!!!

Wacha!!! Peace...

Luasnya NerakaMu Ya Allah...

LUASNYA NERAKA

Assalam Mu'alaikum Wbrth!!! Sahabat semua...bacalah....


Ya Allah... takutnyer... bacelah sampai habis.. skjap jer.. x smp 5 minit..pun!!!

YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM, lindunglilah dan peliharakanlah kami, kedua ibubapa kami, isteri kami, anak-anak kami, kaum keluarga kami & semua orang Islam dari azab seksa api nerakaMu YA ALLAH. Sesungguhnya kami tidak layak untuk menduduki syurgaMu YA ALLAH, namun tidak pula kami sanggup untuk ke nerakaMu YA ALLAH.
Ampunilah dosa-dosa kami, terimalah taubat kami dan terimalah segala ibadah dan amalan kami dengan RAHMATMU YA ALLAH......AMIN..... .:

Luasnya Neraka :.
Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata:

Jibrail datang kepada Nabi saw pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh nabi s.a.w.: 'Mengapa aku melihat kau berubah muka?'

Jawabnya: 'Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar, dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya.'

Lalu nabi s.a.w. bersabda: 'Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat Jahannam.'

Jawabnya: 'Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya.
Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya.
Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya.
Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yg disebut dalam Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah bumi yg ke tujuh.
Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi dan minumannya air panas campur nanah dan pakaiannya potongan-potongan api.
Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan.'

Nabi s.a.w. bertanya: 'Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?'

Jawabnya: 'Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya di bawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiap pintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda.'
(nota kefahaman: iaitu yg lebih bawah lebih panas)

Tanya Rasulullah s.a.w.: 'Siapakah penduduk masing-masing pintu?'

Jawab Jibrail: 'Pintu yg terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yg kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s. serta keluarga Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah. Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim, Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar. Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha, Pintu kelima orang yahudi bernama Huthomah. Pintu ke enam tempat orang nasara bernama Sa'eir.'

Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w. sehingga ditanya: 'Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?'

Jawabnya: 'Di dalamnya orang-orang yg berdosa besar dari ummatmu yg sampai mati belum sempat bertaubat.' Maka nabi s.a.w. jatuh pengsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga
Jibrail meletakkan kepala nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali dan sesudah sadar nabi saw bersabda:
'Ya Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku yang akan masuk ke dalam neraka?'

Jawabnya: 'Ya, iaitu orang yg berdosa besar dari ummatmu.' Kemudian nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian nabi s.a.w. masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah.(dipetik dari kitab 'Peringatan Bagi Yg Lalai')
Dari Hadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkan kamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku. Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat
2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah
3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung
4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah
5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik
6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak
7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum
8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular
9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta mengandungi lautan racun yang hitam pekat.
10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai
11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat

Mudah-mudahan ini dapat menimbulkan keinsafan kepada kita semua.....Wallahua'lam.

Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159 Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami terangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk.

Dari Abdullah bin 'Amr R.A, Rasulullah S.A.W bersabda:' Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..

SEPULUH ORANG YANG MAYATNYA TIDAK BUSUK DAN TIDAK REPUT DI HARI QIAMAT KELAK!!!

Disebutkan di dalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur masing-masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN dan TIDAK MINUM, TIDAK DUDUK dan TIDAK BERCAKAP.

Bertanya orang kepada Rasulullah saw :
'Bagaimana kita dapat mengenali ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?'

Maka jawabnya Rasulullah saw 'Umatku dikenali kerana WAJAH mereka putih disebabkan oleh WUDHU'.
' Bila qiamat datang maka malaikat datang ke kubur orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada tempat sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan. Maka memanggillah dari zat yang memanggil. Bukanlah debu 'itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN' mereka.
Oleh itu tinggallah debu itu sehingga mereka melalui titian' Siratul Mustaqim dan memasuki Alam SYURGA, sehingga setiap orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hamba Ku.

Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orang yang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuh asal diwaktu mati :-

1. Para Nabi
2. Para Ahli Jihad
3. Para Alim Ulama
4. Para Syuhada
5. Para Penghafal Al Quran
6. Imam atau Pemimpin yang Adil
7. Tukang Azan
8. Wanita yang mati kelahiran/beranak
9. Orang mati dibunuh atau dianiaya
10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka itu dari kalangan orang yang beriman.

Didalam satu riwayat yang lain dari Jabir bin Abdullah ra sabda Rasulullah saw: Apabila datang hari QIAMAT dan orang-orang yang berada di dalam kubur dibangkitkan maka Allah swt memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan:

' Wahai Ridhwan, sesungguhnya Aku telah mengeluarkan hamba-hamba Ku berpuasa ( Ahli Puasa ) dari kubur mereka di dalam keadaan letih dan dahaga. Maka ambillah dan berikan mereka segala makanan yang digoreng dan buah-buahan SYURGA. '

Maka Malaikat Ridhwan menyeru, wahai sekelian kawan-kawan dan semua anak-anak yang belum baligh, lalu mereka semua datang dengan membawa dulang dari nur dan berhimpun dekat Malaikat Ridhwan bersama dulang yang penuh dengan buahan dan minuman yang lazat dari syurga dengan sangat banyak melebihi daun-daun kayu di bumi.

Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin maka dia memberi makanan itu kepada mereka sambil mengucap sebagaimana yang difirman oleh Allah swt di dalam Surah Al-Haqqah bermaksud : 'Makan dan minumlah dengan sedap disebabkan AMAL yang telah kamu kerjakan pada HARI yang telah LALU itu.'

Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati. ' Dan ( ingatlah ) Allah sentiasa mengetahui dengan mendalam akan apa jua yang kamu lakukan.' Surah Al-Baqarah : 237 Untuk renungan dan amalan bersama ..

DOA IKAN NUN============'LAA ILAHA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINALZHAALIMIIN'

Bacalah rakan2 blog ku buat tatapan Rohani. Aku hanya menyampaikan apa yg termampu.

♠ Aku & Cinta ♠

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
 

Blog Template by YummyLolly.com