HaKiMi ♥ FaRHaNa ♥ FaMiLy

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Pregnancy tickers

♠ Jom Klik - Hadiah Buat Baby Aisy ♠

Tuesday, December 22, 2009

Perfumes & Accessories Store Giveaway!!!


Hi!


Excited nak join another giveaway ni after owner blog sendiri yg jemput. Thank for inviting Mizuri!!! Really appreciate it.

Cara-caranya:

" UNTUK MAKLUMAN SEMUA, KAMI AKAN MENGANJURKAN SATU CONTEST YANG BERTARIKH TUTUP PADA
1 JANUAR1 2010. KEPADA SEMUA YANG NAK TAKE PART DLM CONTEST NI, INI SYARAT2NYE :


FIRST, JADI FOLLOWER KAMI.
SECOND, ADD OUR LINK DI BLOG LIST ANDA
THEN, BUAT ENTRY/POST TENTANG CONTEST NI
NEXT, NYATAKAN KOMEN POSITIF TENTANG BLOG OR OUR PRODUCT DI ENTRY ANDA TERSEBUT.
FINALLY, EMAIL US AT armuzar@yahoo.com.my TO INFORM US WHEN U HAVE DONE ALL THE STEPS ABOVE!
ENTRY/POST PALING BEST LAYAK MENDAPAT HADIAH DARI KAMI YG BERNILAI RM20
2ND PLACE : HADIAH BERNILAI RM18
3RD PLACE : HADIAH BERNILAI RM15

P/S : hadiah tak seberapa, maklumlah kedai baru nk hidup. Kalo rezeki byk nanti buat contest lagi. Hadiah lumayan-lumayan pulak yek!
TQ KERANA SUDI JENGUK-JENGUK KT SINI! "

*********************************************************************************

Hi Mizuri,

Setelah saya menjenguk-jenguk blog awak, saya agak tertarik ngan aksesori yg dijual. Terutamanya brooch pin rose n brooch kartun love tu. I like! Gelang bunga pun cantik tp da sold out ke?

Oleh kerana saya baru menyedari kewujudan online store awak, mungkin nnt saya akan jadi potential customer awak. (^_____^)

Dekorasi pada blog awak juga ok, tapi mungkin nnt perlu ada improvement sbb saya rasa susah sgt nak scroll down tgk satu2 item.

Walau bagaimanapun saya still tertarik pada produk yg dijual. Keep it up!

*********************************************************************************

Done!

Skrg nk email mizuri pulak.

Jomla guys kita sama2 join giveaway daripada Miduri ni.

New Born Baby (Adi & Fida)



Seminggu sudah berlalu...
15 hb Dec 2009, 7.30 am Hospital Serdang
seorang bayi lelaki seberat 2.76kg selamat dilahirkan
.
.
.
.
.
.
.
perkenalkan
~Mohd Izz bin Fadzli Ashadi~
agak2 ikut muka sape ye baby ni? ayah ke ibu?
Tahniah buat Adi & Fida kerana telah bergelar ayah & ibu. Semoga hubungan kalian semakin erat dengan kehadiran zuriat ini dan dilimpahi rezeki serta kesenangan menghadapi masa2 mendatang sebagai ibu dan bapa.
-gambar kenangan semasa hari persandingan Adi & Fida-

p/s: kini di hujung2 menantikan saat kelahiran (minggu 35) aku merasakan aku semakin selekah. pakaian cam tak terurus. pakai apa pun rasa xcantik, xmanis da mcm dlu. (eceh, kalo xpregnant aku manis ke?) bengkak sana sini. muka, tangan, kaki. jalan pun da macam penguin aku rasa. sakit ulu hati. macam2. dalam masa kurang sebulan aku akan rasa pengalaman bersalin yg telah Fida dan kaum2 ibu yg lain lalui. semoga dipermudahkan urusan bersalin ku nnt berkat kesabaran dan doa kalian semua. amin.

BLACK & WHITE PHOTO Contest

Haloo...
Semenjak, dua menjak, tiga menjak ni (pinjam ayat Nabil masa final Raja Lawak). Mak buyong ni suka sgt nak masuk macam2 contest dlm page blogger2 dari Malaysia. Especially yg relates with photo... Dan kali ni aku tertarik ngan contest ini!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Daripada Ezzan Yusop
Kindly visit her blog for more details..


Syarat-syaratnya adalah:

•create an entry (bukan Sticky Entry) with the title BLACK & WHITE PHOTO Contest. tidak perlu elaborate panjang lebar because i myself kalau nak masuk contest tak suka buat entry yang bercerita. sebenarnya kalau takat hanya gambar sahaja pun dah mencukupi hehehe ;p tapi kalau nak juga elaborate, i don't mind :)

•upload ONE BLACK & WHITE PHOTO OF YOURSELF. ye gambar DIRI ANDA SENDIRI yang hitam putih yuk and leave a comment on this post that will directly link back to your post. i repeat, only ONE. kalau korang upload banyak-banyak bermakna entry anda tidak dikira. saya tidak akan pilih salah satu ke apa ke sebab dah jelas lagi bersuluh perkataan ONE BLACK & WHITE PHOTO OF YOURSELF.

•copy the above logo and paste it on your entry and please...link it back to this entry ye kawan-kawan :D (oh ye, you might want to resize the logo to fit your column size. sebab photo ni saya upload guna photobucket!)

•this contest ends on 25th December 2009 instead of 31st December 2009
***************************************************
~Gambar yang di'contest'kan~

Gambar ini adalah kenangan sewaktu aku masih lagi bergelar tunangan orang. Gambar ini diambil selepas aku menghadiri majlis perkahwinan seorang sahabat di Teluk Intan. Posing sakan ngan baju kurung bergambar kat dalam Menara Condong ni. Wee!

Jadi jomla join....

Tuesday, December 15, 2009

Atiqah 2009 Giveaway

SYARAT-SYARATNYA


1. Wajib menjadi follower kedua-dua blog saya iaitu di http://pepelungu.blogspot.com dan http://comelbelaka.blogspot.com

2. Letak link kedua-dua blog saya di blog list anda.

3. Letak banner di atas di sidebar anda dan letakkan link http://pepelungu.blogspot.com di banner tersebut.

4. Post entri tentang giveaway ini dan letak tajuk ATIQAH 2009 GIVEAWAY. Di dalam entri tersebut harus ada banner di atas dan syarat-syarat ini.

5. post di bahagian komen entri ini jika anda sudah sertai. sertakan nama panggilan dan link site anda.

6. pemenang akan dipilih secara rawak.


giveaway ini tamat pada 20hb Disember 2009 pada pukul 8 malam. pemenang akan diberitahu secepat mungkin.
p/s: bagusla atiqah rajin nak anjurkan giveaway cam ni. pape sy minat nk join sbb kebetulan 20hb Disember ni hari lahir sy yg ke-24. so, harap2 terpilih la sbg pemenang. kot2 bole dpt hadiah hari jadi. neway...keep in touch n salam ziarah.

Tudung Giveaway CONTEST by Teratak Comel Lotte

Hi..
Hari ini, ati aku membuak2 nak masuk contest itu ini. Ni die lagi satu contest, anjuran "Teratak Comellotte".



Sebenarnya dh lama nak buat contest ni,tapi masa tak mengizinkan.bila tengok kawan2 buat contest rasa seronok pulak.so kawan2 sekalian marilah join contest "Tudung Giveaway Contest".nk buat model bertudung dh ramai sgt buat contest tu. Jadi kita buat lain, sila lampirkan gambar "Saat Percutian Indah Anda".

Syarat2 Penyertaan ialah:


•Mesti ada blog
•Jadi Follower Teratak Comellotte dan add Teratak Comellotte dalam bloglist anda
•Letak banner ini di sidebar blog anda dengan link ke entry ini
•Buat entri mengenai contest ini
•Upload satu gambar saat percutian indah anda. tak kira dalam Malaysia ke Luar Malaysia

•Nyatakan tempat dan tahun anda pergi bercuti. gambar yg menarik,cantik diambil kira

•Tinggalkan link entri anda di ruang komen dibawah
•Tarikh tutup: 15/01/2010

Hadiah bakal diterima:

Pemenang Pertama - 1 helai Tudung Nur Barakah Corak bernilai RM60
Pemenang Kedua - 1 helai Tudung Nur Barakah Plain bernilai RM50
Pemenang Ketiga - 1 helai tudung Nur Barakah Full Lycra bernilai RM45

5 Hadiah Saguhati- 1 voucher RM10 serta hadiah misteri so apa tunggu lg, jom join sekarang.


*****************************************************************************
"Saat Percutian Indah"
(Gambar yang menjadi pertaruhan)
Tempat: Kuantan, Pahang
Tahun: Mei 2009
Nota kaki: Gambar ini diambil ketika kami Honeymoon betul2 after getting married. Dan inilah gambar terakhir aku g bercuti sebabnya sekarang da jadi mak buyung. Jadinya, nk bercuti kemana-mana xbole. Tak tahu lagi bila next percutian indah aku. Tapi lepas ni bertiga!
Really miss that moment even xsampai ke luar negara. But all those memori sgt bermakna.

CONTEST: Pja,belikan saya souvenir Turki!!


Salam,

Pagi ni aku berniat nak join contest ni dari blog MerahJamboo milik Pja.


syarat-syarat.
1. Buat entri dgn tajuk yg sama atau tajuk pilihan hati;)

2. Letakkan banner dan link blog ini di entri kamu

3.Letakkan banner contest di side bar dan link ke blog ini(bukan entri ini)

3. letakkan gambar kamu bersama ibu. Gambar berdua ataupun collage seperti di bawah diterima. Bilangan gambar tidak menjadi isu, setiap blogger ( satu atau banyak gambar) dikira satu penyertaan.ie:suka hati nak letak berapa.

5. Di bawah gambar itu copy and paste ayat di bawah. Tokok tambah jika mahu.

terima kasih emak, keranamu aku di sini!

6. sila letakkan link entri kamu sahaja di shoutbox Pja

7.Lepas tu, kalau boleh uploadkan gambar kat slide bawah ni!(sori banyak songeh;p)

8.Tarikh tutup akan di umumkan kemudian hari, sesuka hati saya...heheheh ;p

Gambar yang aku ingin pertandingkan di Contest ni adalah gambar aku + Mama pada majlis perkahwinan aku Mei yg lalu.

This is me and my Mama!


~Terima Kasih Mama for everything that you've done for me, for us and our famili! Walaupun kita terpaksa menempuh segala macam dugaan & halangan tanpa Arwah Abah. Kerana Mama Along & Adik2 masih disini! Tahun depan Mama naik pangkat tau. Jadi 'Wan' ye, bukan 'nenek'! Muah! Love you. ~

p/s: jom la kita ramai2 join contest ni. mesti Pja rasa teruja nnt.

Friday, December 11, 2009

Kaki bengkak Vs Kasut ketat

Dear Blogger,

Maafla sbb aku mengupload pic kasut dan kaki ni.

Sebenarnya aku nak cite perihal kaki aku yang bengkak sejak minggu ke-30 kandungan. Jadinya...Pada hujung 3 minggu lepas, aku telah keluar mencari kasut/ sandal yg sesuai bersama suami.

Macam biasa, aku akan ke Jusco dlu. Sbb sana ade SALES best kalo utk kasut. Setiap kasut yg jenis comfort aku try. Tpi malangnya semua xmuat. Kalo yg muat masuk pun saiz die 8 or 9. Panjang pulak. Aiyoyo...

Aku da pening nak carik kasut ni. Last2, kuar g BATA. Sarung2 kasut2 dan sandal2 Comfit yg ada. Yg kat sebelah ni je bole masuk. Dapatla diskaun 30%. Itu pun sbnrnya muat2 je tau. Ketat!

Jap je sandal ni da lusuh'n? Padahal baru pakai 3 minggu. Sbnrnya sejak mengandung ni, aku kuat sgt berpeluh. Terutamanya pada leher dan kaki. Sbb tu korang tgk sandal tu buruk da.


(Seketat inilah sandal ni aku pakai skrg [minggu ke-34 kandungan]. Gemuk kan kaki ku?)

Thursday, December 10, 2009

Pls drink a lot of water!

Haloo... Happy Thursday!

This morning i've received a forward email title
"Correct timing to take water...very important"
Therefore i would like to share this info with all of u guys.

Correct timing to take water will maximize its effectiveness to Human body.
  • Two (02) glasses of water - After waking up - Helps activate internal organs
  • One (01) glass of water - 30 minutes before meal - Help digestion
  • One (01) glass of water - Before taking a bath - Helps lower blood pressure
  • One (01) glass of water - Before sleep - To avoid stroke or heart attack


♥ Sharing is Caring ♥

p/s: 9 more days until my 24th Birthday. wink!

today is my 3rd brother (Akim) last SPM paper. he will be back soon.

Tuesday, December 01, 2009

Selepas 7 bulan

Kini da 7 bulan aku bergelar seorang isteri dan kurang dari 2 bulan aku akan bergelar seorang ibu @ 'mummy'.
Rasa terlalu cepat masa berlalu. Tersangat pantas.
Pejam celik pejam celik, baby dlm perut da makin besar.
Pandai tendang2 mummy die, nak ajak main.
Pusing2 dan menguit bila time makan dan minum susu.
Pandai syg ye! Asal mkn je mesti aktif.
Tak pe, tu tandanya anak mummy sihat...
Dalam masa kurang 2 bulan, Mama akan jadi nenek. Tpi Mama kata xmau dipanggil Nenek.
Tak best katanya. Nak bahasakan diri sebagai 'Wan'.
Hehe...
Adik2 aku nnt jadi Pak Ngah, Pak Lang dan Ucu.
Tpi syg...Nnt baby xde Atuk.
Yela, kan aku dan suami sudah menjadi anak yatim. Kami sudah tiada Abah dan Papa lagi.
Mereka berdua telah pergi meninggalkan kami...
Selamanya.

Selepas 7 bulan:
  • Aku da pandai masak. (Bole la sket2 walaupun bukan teror mana!)
  • Perut aku makin besar. (Tanda yg baik, baby sihat.)
  • Badan da bulat + comel. (Ramai kata aku makin comel tau!)
  • Kaki dan tangan aku da bengkak. (Asal mlm je tgn aku akan kebas. Tak pun kaki kejang. Hua! Aku nangis.)
  • Aku da jadi malas kat umah. Kain xmau lipat, pinggan xmau basuh. Nasib adik da balik umah sbb da mula cuti sekolah. So, suh adik yg wat. Wee!
  • Hati asyik nk g shopping barang baby je. Tapi, duit kena budget. (Nak duit!)
  • Byk baju2 yg aku da xbole pakai. (So, tiap2 minggu repeat baju yg sama je. Aku naik bosan.)
  • Jantina baby masih menjadi tanda tnya. Baby suka nyorok2. (Xpe, sabtu ni mummy nk tgk baby lagi.)

Hehe.. Nila die aku pada minggu ke 32++ sebagai ibu mengandung.

Da makin bulat kan?

Saturday, November 14, 2009

1st Checkup di Hospital Serdang

Salam...
Rasanya telah terlalu lama aku tidak update story tentang kandungan aku yg telah berusia 7 bulan ni. (^_________^)
Kali ini, ingin aku ceritakan tentang checkup aku di Hospital Serdang. Oleh kerana, result BSP aku yang lepas masih tidak memuaskan dan doktor di klinik mengatakan baby besar. Aku diminta utk membuat pemeriksaan lanjut di hospital. Jadi, aku telah membuat keputusan utk memilih Hospital Serdang.
Appointment date: 5 Nov 2009
Sebelum tu izinkan aku update dlu result BSP aku kali ke 3 dan ke 4.

Keputusan BSP Test pada usia kandungan 27 minggu ++,
8.00 am - 4.6 mmol/L
12.00 pm - 7.5 mmol/L
6.00 pm - 6.3 mmol/L
10.00 pm - 5.2 mmol/L

Keputusan BSP Test pada usia kandungan 29 minggu ++,
8.00 am - 5.5 mmol/L
12.00 pm - 6.7 mmol/L
6.00 pm - 5.8 mmol/L
10.00 pm - 6.1 mmol/L

Huh...Sgt menyedihkan result BSP aku ni. Susahla nak diet. Selera susah sket nak kawal. Baby pun nak mkn jugak. Takut nnt xcukup khasiat pulak syg mummy ni.

Okla, aku nak sambung cerita tentang checkup di Hospital Serdang hari tu. Kat sini xbyk checkup yg doktor wat. Cuma scanning. Kali ni kedudukan baby masih 'breech' iaitu kepala baby still kat atas. Tapi doktor kata baby masih boleh pusing2 dalam perut pada usia 29 minggu ni.

Doktor scan dlu sbb ikut surat daripada doktor di klinik baby aku besar dan mungkin aku deliver awal. Jadi, utk mengesahkan statement tu, doktor hospital pun wat scan.


Keputusan scan 29 minggu ++
BPD - 73 mm (29w)
AC - 251 mm (29w)
FL - 54 mm (29w)
EFW - 1398 g <--- ini berat baby pd 5.11.2009
EDD: 18.01.10 - due date baru

Mummy nampak baby lagi. Tapi baby mummy ni pemalu la. Mummy xdpt nak tgk 'anu' baby. Kalau x bole tau jantina da skrg. Ni da kali kedua baby main nyorok2 ngan mummy. Mummy da xsabar tau syg. Nak carik baju dan barang2 pun payah. Baby wat mummy confuse la syg...

Alhamdulillah, doktor kata size baby normal. Xbesar sgt. Tapi pada 19 Nov 2009 nnt doktor suruh datang dan scan lagi. Doktor juga sarankan aku g berjumpa dietitian utk dapatkan nasihat pemakanan.

Selepas je siap scan, aku yg ditemani Mama pun pegi ke bilik dietitian. Mama pun tumpang dengar sesi bersama dietitian tersebut. Agak lama, kerana sesi dimulai dgn sesi perundingan di mana aku diminta utk bercerita tentang diet pemakanan aku seharian kepada dietitian.

Selepas itu, dietitian memberikan nasihat pemakanan yg sgt lengkap. Xlupa jugak ada brochure tentang diet pemakanan. Cuma aku xpasti samada bole ikut atau tidak. Sebabnya sehingga kini, agak sukar bagi aku nak ikut diet pemakanan bagi ibu mengandung yg mempunyai kencing manis ni. Makan sgt terkawal. Hua!

Help me!!!!

Nanti jika ada masa akan ku kongsi kan tentang diet pemakanan k...

Daa...

Thursday, October 22, 2009

ANAMY

ANA + AMY = ANAMY
~When 2 become 1 then soon equal to 3~
Wink!!
I'm in Love

Baby Mummy Besar

Hi..
Lama sudah rasanya tangan aku ni tidak meng'update' blog aku ni. Terasa rindu pulak tatkala aku sedang sibuk bekerja merata2 tempat di kawasan Lembah Klang ni. Nila tugas aku sebagai Consultant. Sentiasa perlu ada di opis client, bukan opis sendiri. Minggu ini aku berada di Kawasan Perindustrian Seri Kembangan.

Oleh kerana aku da lewat seminggu nak berkongsi cerita tentang perkembangan baby yg bakal aku lahirkan Januari nnt. Maka, hari ni aku nak ambil masa jap nak kongsi cerita pemeriksaan aku minggu lepas, iaitu pada 13 Oct 2009.

Disebabkan masa kerja aku yg agak pelik daripada org lain, iaitu 8.30 pagi hingga 6.30 ptg, agak sukar utk aku memenuhi kehendak klinik kesihatan utk mendapatkan pemeriksaan mereka. Akan tetapi aku usahakan juga kerana baby. Sehinggakan MC dan AL aku telah habis gunakan utk tahun ni. Yang lagi menyukarkan aku adalah klinik kerajaan mana ade bagi MC, time slip adela cuma company pulak tak terima. Macam2! Pening...


************
Kisahnya...
Pada 13 Oct 2009 (Selasa), aku pergi wat pemeriksaan lagi. Sebabnya aku ade kencing manis. Kali ini aku g petang pulak. 2.30 ptg. Kali ini termasuk scan jugak. Mula2 aku g jumpa doktor dlu utk me'review' result BSP Test kali ke-2 aku.
Keputusan BSP Test pada usia kandungan 25 minggu ++,
8.00 am - 5.0 mmol/L
12.00 pm - 5.1 mmol/L
6.00 pm - 6.6 mmol/L (sblm tu aku g jamuan raya, makan Kambing Bakar!)
10.00 pm - 5.7 mmol/L
Nasib doktor xmarah, cuma nasihat supaya aku DIET. Kurangkan makan nasi. Selepas tu doktor soh aku baring, nak scan baby. Aku ngan suami harap scan kali ni dapat tengok jantina baby. Tapi sygnya, blm nmpk sbb baby pusing2 kat dlm perut mummy die. Masa tgh scan tu kepala kat atas, doktor kata kalau kaki kat atas senang nmpk jantina die. huhu.. Xpela, baby nak wat surprise ek? Lagipun mesin kat klinik kerajaan agak kabur. Tak brapa nmpk dgn clear.
Keputusan scan 25 minggu ++
BPD - 72.1 mm (28w 6d) - kaki
AC - 236 mm (27w 6d)
FL - 47.8 mm (26w 0d)
EFW - 1086 g <--- ini berat baby pd 13.10.2009
EDD: 08.01.10 - due date baru (sgt surprise)
Disebabkan result scan yg begini, doktor memberitahu aku dan suami bahawa kemungkinan baby kami besar. Besar 2 minggu ok. Dan baby akan lahir dijangka 2 minggu awal dari tarikh asal. Katanya lagi, ini mungkin disebabkan kencing manis yg aku hidapi masa ngandung ni.
Oleh itu, aku diarahkan utk mendapatkan pemeriksaan lanjut di Hospital Putrajaya. Aku plan nak g sana Isnin depan (26 Oct 2009) kerana masa kerja aku sgt padat kebelakangan ini.
Okla, aku agak sibuk. Nanti aku kongsi cerita lagi k? Daa.. Doakan aku dan baby sihat selalu. Wink! (^_____^)

Friday, October 09, 2009

Kek Perkahwinan

-Kek Hantaran-

-Kek Kahwin ANAMY-

Pink Green (Betul2 ikut tema. Aku sangat puas hati.)

Kredit to Mama sbb tempahkan kek yg cantik cam ni even 2 tingkat je.

-Hari Persandingan (Potong Kek)-
Oleh kerana seorang sahabat aku masa kat UUM kata die blm wat tempahan kek lagi utk majlis perkahwinan die Nov ni. Aku pun terus terigt pic2 kek masa aku kawen ritu. Jadi, aku nak kongsi la ngan sume.

Thursday, October 08, 2009

Famous Amos Cookies

Isnin yg lepas (05 Oct 2009) aku kepingin bangat mau makan famous amos cookies. Aku xnk yg lain2. Nak yg original je. No nuts, no pecan, no double chocolate. Hehe... Aku pun dengan tak tau malu cam mengkhabarkan pada kawan2 baik aku yg aku mau makan ini. Hehe... Agaknya baby pun suka kan? Sbb tu mummy die terus cam mengidam nak makan famous amos cookies.


Sudahnya hari selasa Rozita ym aku. Katanya die mintak tlg opismate die belikan cookies tu kat Amcorp Mall. (Aku sbnrnya xmintak tlg die pun, saja cte. Kongsi pengalaman ngidam masa ngandung ngan kawan2 baik kan?) Tapi, tub2x die nak tlg belikan dan siap kata

"Tak pe, aku belanja. Nanti bila aku ngidam, ko pulak belanja aku."

hehe...rezeki baby ade org nak belanja.

Malam tu dapatla aku 200 gram cookies tu. Nyum3x! Lega tekak dapat makan cookies.

(Kiri: From Saliza Kanan: From Rozita)

Petang isnin tu, sebenarnya aku mintak tlg dgn Saliza belikan cookies ni kat Alamanda. Yela, kat Puchong mana ade stall die. (hmm...kalo aku bukak stall Famous Amos ni kat IOI Mall Puchong agak2 laku x?)

Oleh kerana bz, Saliza only managed to pass to me this cookies yesterday after she come back from work. So, cookies ari selasa aku settle kan da. Ada yg ni. huhu...

Naik lg la sugar dalam darah aku. hihi... Xpe, 12 & 13 baru checkup. Dan lgi mkn manis2 ni. Yg ni pun Saliza belanja (100 gram). So, aku dapat 300 gram cookies free...Wee!

Nila die nilai sebuah persahabatan buat aku masa ngah pregnant ni. Tunggu turn2 lagi 9 kawan2 baik aku. Ayin, da confirmed tarikh sbg bakal pengantin. Zura & Saliza, coming soon nak engage. Alhamdulillah, masing2 da ketemu jodoh yg sesuai. Yg lain2 cam ne?

Guys! Pls update me on ur relationship current status...

Friday, October 02, 2009

24 minggu?



Kalau mengikut perkiraan doc, baby kini da berusia 24 minggu dlm kandungan. (ikut dari tarikh last period) Tapi rasa cam xbetol je. Tak kisah la. Yang penting baby mummy ni sihat selalu dan membesar ye syg? hehe.. Macam cepat sgt masa berlalu. Cepat je baby da besar.
Baby bump pun da sgt kelihatan skrg. Wee! Nak jadi mummy da. Alhamdulillah aku, suami dan keluarga cepat dikurniakan rezeki ni. '

Sebenarnya aku nak berkongsi cerita tentang masalah yang aku hadapi sekarang. Selepas last checkup pada 15/09/09 aritu. Klinik called pada esoknya (16/09/09) mengesahkan bahawa aku ade KENCING MANIS. Aiyak! Kadar gula dalam darah aku masa tu 6.3 mmol/L. Selepas minum air glukosa jadi 8.3 mmol/L. huh..doc kata tinggi sbb kadar normal ialah 4 hingga 6 mmol/L. Aku diminta untuk menjalani Blood Sugar Profile (BSP) Test pada 1 Oct 2009 iaitu semalam.


Apa BSP Test ni?
Mesti ade yg tnya jika tak pernah ade masalah kencing manis. Huish! Muda2 aku da ade kencing manis. TIDAK!!!


BSP Test ini sebenarnya nak menganalisa kembali kandungan gula dalam darah pada satu2 hari misalnya. Nak menentukan sama ada benar atau tidak anda menghadapi kencing manis ketika mengandung atau tidak. Caranya, anda akan diminta untuk mengambil darah dari hujung jari anda dan lihat hasilnya melalui mesin ujian kadar gula. Darah akan diambil 4 kali pada hari yg telah ditetapkan iaitu pada jam 8 pagi, 12 tghari, 6 ptg dan 10 malam. Jadi, anda akan diminta untuk berpuasa 2 jam sebelum waktu yg ditetapkan. Misalnya, darah utk 12 tghari anda tidak boleh makan bermula jam 10 pagi. (minum air kosong dibolehkan)


Selepas lengkap keempat2 ujian dibuat, anda diminta untuk berjumpa doc untuk menilai hasilnya dan mendapatkan nasihat lanjut. Akan tetapi, ujian ini akan di buat kembali selepas 2 minggu selama mana kandungan gula dalam darah anda melebihi had yg normal.


Keputusan BSP Test aku pada usia kandungan 23 minggu ++.
8.00 am - 4.9 mmol/L (puasa daripada malam sebelum tdo)
12.00 pm - 7.5 mmol/L (aku g minum teh tarik + sandwich)
6.00 pm - 6.0 mmol/L (makan lauk sayur lebih + ayam + air kosong)
10.00 pm - 6.5 mmol/L (makan keropok lekor + air kosong je)


Pagi tdi jam 7.15 pagi aku da terpacak depan klinik. Nak jumpa doc berkenaan ngan keputusan ni. 8.30 pagi baru jumpa doc. Biasanya klinik kerajaan, kenalah banyak bersabar. Datang awal pun still kena tunggu berjam2. Doc kata memang sah aku ade kencing manis. Mungkin disebabkan hormon ketika mengandung katanya. Doc nasihatkan aku kurang ambil makanan bergula dan manis2 termasuk buah. Aku hanya boleh makan buah guava dan epal hijau. Makanan berminyak juga aku kena jauhi. Doc kata better makan makanan berunsur sup. Macam mee sup ke. Da kena berpantang skrg. Ntah2 gula dalam darah aku tinggi sbb masa bulan puasa dan raya ni. Yela, masa raya makan segala. Kuih raya jgn kata. Kuih raya bercoklat je yg aku layan. Sedap!


Buat masa ni. Aku perlu ucapkan selamat tinggal pada coklat, kek, aiskrim, pisang, tembikai, laici dll. Macam2 aku kena tolak. Harap baby tidak kelaparan. Lagi 1, kurangkan kadar pengambilan nasi. Nasi ade karbohidrat yang tinggi. Hua! Dala selera makan tgh naik ni. Tak pela, demi keselamatan baby. Aku perlu amalkan diet sihat sekarang! Chiyok!
Sharing is Caring!


Tunggu next entry k? Sbb 13hb ni aku ade details checkup + scan.


Wink!

Thursday, October 01, 2009

Aidilfitri 2009


Aidilfitri 2009 merupakan Aidilfitri pertama aku bergelar isteri kepada Mohd Noor Hakimi. Selamanya 8 tahun merangkap kekasih dan setahun sebagai tunang. Tapi tahun ini lain sikit. Tak main da kad2 raya cam dulu. Sbbnya da hari2 jumpa. Depan mata.


Sebagai menghormati dia sebagai suami, tahun ini tahun pertama kami beraya bersama, aku decide nak beraya di Jitra, Kedah. 5 hari jugakla kami di sana. Kami bertolak hari Jumaat selepas berbuka, kira2 jam 8.30 malam. Malam tu sepanjang jem teruk di Lebuhraya Utara-Selatan. Rasanya sepanjang hampir 200 km la jem. Sampai kat Jitra dalam 4.00 pagi cam tu. Terus sahur. Alhamdulillah, perjalanan kami berjalan lancar walaupun aku asyik tidur je sepanjang jalan. Ihiks! Cian syg...

Hari Raya Pertama (Ahad)
* Tahun ni xg sembahyang raya pun. Ruginya aku. Dok umah je. Siap2kan pape yg patut.
* Kawan2 suami ku datang ke rumah beraya. Port diorg berkumpul. Pastu terus ikut g beraya dlm 3, 4 buah rumah. Aku hampir lupa. Beraya sampai malam. Dan semestinya aku la sorg perempuan yg join group beraya diorg. Sbb kawan2 Bsk sume blm kawen.

Hari Raya Kedua (Isnin)
* Ziarah kubur arwah Papa.
* Beraya ke rumah sanak saudara. Rumah Mak Ndak, Pak Tam, Mak Lang (Kodiang) dan Tok Su. (siap bawak balik limau bali dari Kodiang)

Hari Raya Ketiga (Selasa)
* Majlis Pertunangan Hanizam + Maziah (adik ipar aku) - tau2 je nak tunang, aiyak. bukan nak bgtau awal2.
* Beraya rumah kawan2 Bsk lagi malam tu.

Hari Raya Keempat (Rabu)
* Wee! G mandi air terjun Titi Hayun kat Yan. Pagi2 aku da sibuk nak wat sandwich. Sandwich je pun. Nasi dan lauk2 sume Pak Cik bawak. huhu... Dekat sejam setengah gak perjalanan. Mandi sakan smpi kul 4 ptg.
* Rehat utk gerak balik KL tengah malam tu.

Hari Raya Kelima (Khamis)
* Sampai KL dekat kul 8. 2 kali Bsk berhenti tdo. Aku? hehe...cam biasa jadi co-pilot yg tdo sepanjang jalan. ahaks!
* Beraya rumah Mak Long dan K. Liz.
Hari Raya Keenam
* Duduk rumah saja. Teman Mama. Pastu Bsk da keje. Lagipun Pak Njang dari Kelantan nak beraya rumah.
* Kawan2 Puchong yg free dtg beraya. Malam beraya rumah Rozita dan Shahril.

Hari Raya Ketujuh
* Seharian beraya dengan bebudak Puchong. (Rumah No'ok, Ayu, Saliza, Kak Yan dan Zura) Bsk pun ikut jela. Complete 10 org geng kawan karib ni. Kecoh + Havoc sgt! Miss you guys. Hari yg mana masing2 sibuk posing sakan. Dri pagi sampai tgh malam beraya.

Hihi..tu jela setakat ni. sebenarnya banyak lagi rumah yg belum aku g beraya + ziarah ni. Tp sambung nnt. Raya kan sebulan. hihi....
Jom layan sket pic beraya....



-Ni je hero2 yg turut serta-

-Posing depan Rumah K. Yan-

-Di rumah Zura-

-10 of us, tahun ni lengkap sume ade-


-Tangga pun jadi port posing-

Tuesday, September 29, 2009

Kembali Bekerja

Hi
Da dekat dua minggu aku hilang dari memblogging. Cuti Raya. hihi.. Cepat sgt masa berlalu. Sekejap je raya da lebih seminggu berlalu. Baby pun da makin besar. Da pandai gerak2, tendang2 perut mummy ek. ^_^

Sejak mengandung ni muka mummy pucat je sll. Tpi xpe, baby punya pasal. Tpi mummy ade darah tinggi la syg. Doc inform after wat 3rd checkup ritu. Aiyak! Kena control makan. Tpi mummy xkontrol. Sbb nnt baby lapar plaks. Mummy doakan baby sihat selalu k? Khamis ni kite g checkup lagi tau. Daddy da nak smpi amik mummy ni. Muah! Cyg baby..

Doa buat baby syg,

"Ya Allah peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan Mu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperut ku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam". Amin.

Thursday, September 17, 2009

Baju Raya

Selasa malam Rabu aritu...Busuk tnya tetiba. Nak baju raya tak?
(Sebabnya Busuk da janji nak belikan aku baju raya, lagipun baju raya yg aku prepare since before kawen ritu da tak muat. Hehe...xsangka nak pregnant awal'n? Tpi syg je. Aku da prepare baju 3 pasang tau. hua!)


Sebenarnya aku igt raya tahun ni xde baju raya utk aku. Sbb rasa cam nak jimat. Baju melayu Busuk pun da prepare awal2 dua pasang. Tpi malam tu Busuk ajak g carik baju. Kitrg pun decide la nak PKNS Shah Alam. Aku nak carik jubah. Rasanya baju gitu je yg sesuai dan muat utk Mummy to be cam aku ni.
Sebelum gerak g sana, kitrg cam biasa menjalankan tugas menghantar sume tempahan kuih kepada pelanggan yg menempah. Dah jadi rutin harian pulak anta kuih sana sini. Bisnes Mama. Wat duit raya tu.. Ihiks!



Sampai je kat sana, kitrg pusing2 carik mana yg berkenan. Byk yg aku suka, terutama baju kurung moden. Tpi malangnya tahun ni raya aku xbolela bergaya ngan baju gitu...Xpela, jubah pun jubah la. Janji raya. Dekat sejam lebih ronda2, aku dapatla 2 pasang baju raya. Jubah purple black dan kurung modern kain getah blue black. Tudung? Dapat 1 je. Penat nak ronda da. Lagipun da dekat kul 11. Kedai2 pun nak tutup. Aku nak carik tudung lagi sebenarnya, tpi nntla. Balik Kedah carik lagi.



Al-kisahnya masa ronda2 tu kitrg nmpkla sorg minah ni. Cam kenal je? Oooo...Rupanya Elyana. Datang shopping raya gak kot. Nasib malam tu xsesak sgt.
Hmm...Tahun ni aku buat pertama kalinya beraya di Kedah. Ikut Busuk balik kampung. Huhu...Sok malam balik kampung. Nak ikut jalan mana ek? Highway ke jalan dalam? Kalau highway, pantas tpi bertol. Pastu agak2 jem tak? Kalau ikut jalan dalam pusing jauh tak? Bahaya tak? Musykil ni.



Apa2 pun, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat blogger2 yg sudi singgah dan baca blog aku yg xbpe best ni. Maafla kalau aku ade terkasar bahasa, terguris kata ke... Semoga Syawal yg bakal tiba ini memberi seribu makna buat kita semua.
SALAM AIDILFITRI,
-FaNaQiLa-



p/s: Busuk syg, TQ belikan baju raya utk Usk. Nnt kite carik hp raya & baju raya utk Abg k? wink!

Tuesday, September 15, 2009

ANAMY's 10th Anniversary!!!

Today
ANAMY's 10th Anniversary
Wah!!! Tak sangka da 10 tahun kami bersama, kenal & lalui pelbagai rintangan dan cobaan selama ni.
Bercinta sudah
Bergaduh sudah
Tunang sudah
Nikah sudah
Kahwin pun sudah
Baby? (on the way)
Terlalu byk sgt kenangan kami selama ni. Pahit manis. Tangis tawa. Suka duka. Marah gembira. Macam2la.
Semoga hubungan kami berkekalan sehingga akhir hayat dan dikurniakan zuriat yg soleh & solehah serta diberkati hidup dunia & akhirat. Amin~

Wednesday, September 09, 2009

Bilik Tidur + Hiasan


Ihiks!


Hi, rini aku nak kongsi pic bilik tidur aku untuk Majlis Perkahwinan aku ritu. Aku nak try wat sesimple yg bole tapi still ikut tema. "Pink Green"!
Tadaa!


~Hiasan: Lampu bilik tidur dan Bunga~



~ Katil Pengantin (simple but nice)~
Set Bilik Tidur ni aku beli kat Klang, daripada Haime Enterprise. Puas hati sgt sebab termasuk Hiasan Dalaman sekali. Total sume dalam RM 4,000. (melayang duit!)

Termasuklah:
Katil + Tilam + Almari 4 pintu + Meja solek + Meja Sisi
Set Cadar (lace) + Sarung Bantal + Bantal + Sarung Bantal kecil (4) + Bantal kecil
Langsir 2 panel (2 tingkap) + Langsir belakang katil + Langsir bilik air
Karpet + Bunga 
Kira aku puas hati la dengan warna, design dan cara kerja diorang. Lengkap 1 bilik. RM 4,000. Berbaloi tak?

~Posing atas katil~

Hihi...
Neway, kalo ade sape2 yg nak kawen dan still tercarik2 mana nak carik set bilik tidur tanpa fikir soal hiasan sume. Contact aku k? Nnt aku perkenalankan korang kat owner Haime Enterprise ni.
Da! Sampai sini dlu.

Alam Flora atau DBKL

Hi!


Cam ne aku nak mulakan cerita ek? Okla, gini. Sejak aku kawen ni, aku g keje ngan Busuk. Memang ari2 Busuk akan antar aku ke opis. Tak bole nek Bibah da kecuali hujan. Sebabnya... Kalo dari umah aku nak ke opis tu mmg tersangatla jem. Dari 30 min perjalanan bole jadi 1 jam stgh. Jadi, kitrg decide nak nek moto je. Jimat pun jimat.


Nak dijadikan cerita. Sejak bulan pose ni, aku baru tersedar sesuatu yg sangat pelik di jalanan. Maksud aku sepanjang perjalanan dari Puchong - Kinrara - Bukit Jalil - Seremban Highway - Jalan Tun Razak ke Yap Kwan Seng. Nak tau ape yg pelik?
Lori Sampah Alam Flora (bukan gambar sebenar)
Minggu ni je ari2 aku asyik terhidu baru yg kurang menyenangkan tu. Waktu pagi, masa g kerja dan waktu petang, balik kerja. Stress wo hidung ni sik bau yg macam2. Boleh muntah aku bulan2 pose ni. Di tambah dgn jalan yg jem seteruk2nya kat KL ni. Lagi lama lori tu merembeskan bau2an sampah. Sepanjang jalan pun abisla dengan air sisa2 sampah. Selagi tak de hujan, selagi tu kesan air sampah tu melekat atas tar jalan. Eeeeuuuwww!
Hari2 cam ni pengsan aku atas moto, bau asap moto, kereta, lori + bau sampah. Aiyak! Memualkan. Aku kena lakukan sesuatu. Esok aku kena mula pakai mask. Ye, mesti!


Tuesday, September 08, 2009

"BEAUTIFUL GIRLS WITH HIJJAB CONTEST"

~"BEAUTIFUL GIRLS WITH HIJJAB CONTEST"~
Ok, I've joined it. Sangat Mudah. Let's join the contest to celebrate Pn Lynna birthday on...
09.09.2009





Nak join jugak?

Kindly visit Pn Lynna's blog @ KisahLynna.blogspot.com.


Monday, September 07, 2009

Baby! Mummy saw u

Salam buat semua blogger yg sudi singgah dan baca entri2 yg aku tulis. Lama dah rasanya aku tak cte pasal kandungan aku. Baby! Okla, mulakan dari kisah 2 minggu lalu. 2 minggu yg lepas aku & Busuk kena jangkitan. SAKIT MATA. Aiyak! 4 hari aku cuti. Seminggu bdk sekolah cuti, aku pun cuti. hehe...best2.
Nak dijadikan cerita lain, ari ke2 MC sakit mata, aku bleeding. Kali ni agak byk dari bleeding yg sebelum ni. Cam org nak period. Aku bgtau Busuk die da suspend. Aku harap xde pape la. Jadi, xla g klinik. Tunggu sampai petang, still keluar sket2. Esoknya pun sama. But aku g keje ri ke3 tu dan still ade coklat2 lagi. Menakutkan. Aku kat opis da xsenang duduk. Dgn sakit mata nya. Last2 aku tepon Busuk kata nak g klinik la, wat scan baby. Risau kalo de pape yg tak kena.
Jadi, ari tu aku amik half day. Busuk amik aku kat opis dan kami ke Klinik Zuraidah, Puchong. Nasib xde org. Akulah satu2nya patience kat ctu. Tunggu jap dalam 3-4 minit kami pun masuk. Doktor soh aku baring. Sorg misi ni bawak kain. Aku blur2 ni nak xtau nak wat pe. Rupanya misi soh selak baju. Nak scan baby kan...hihi...
Misi tu tarikh mesin scanning tu dekat ke katil. Doktor pun scan la perut aku. Tak lama lepas tu aku nmpk bayang2 baby. Dapatku lihat ada jasad yg bergerak2 dlm perutku. Masa tu aku xtau apa yg aku rasa. Tpi aku happy. Cam xcaya ngan apa yg aku lihat. Busuk pun aku tgk cam happy je.
Alhamdulillah. Doktor kata baby ok, sihat. Xde pape. Sume ukuran pada baby doktor amik.
Ukuran Hati
Ukuran Otak
Panjang Kaki
Macam2 la, aku pun lupa da.
"My future Baby"
Yg pasti ini ade tercatat pada scan print paper yg doktor bagi.
BPD - 42.9 mm (19w 0d, +-1w 3d) - kaki kot
AC - 188 mm (18w 3d, +-2w 0d)
FL - 30.7 mm (19w 4d, +-1w 6d)
EFW - 278 g (19w 1d) <--- ini berat baby skrg
U/S: 19 w 1d <--- ini usia baby pd 27.08.09
EDD: 20.01m 10 (14.6 cm) - due date baru ikut scan result
Selepas scanning session tamat. Masa perundingan pulak. Doktor soh aku g Klinik Pakar utk further check. Takut mungkin uri aku ade terkoyak sket. Tpi sampai rini aku xg lagi. Harap2 xde pape la. Sbb so far aku xde bleeding lgi. Baby pun cam ok je. Tunggu smpi 15hb ni utk next checkup.

-ihiks! posing ngan baby, the latest of me-

So far, aku bole puasa hanya 3 ari je tinggal. Tu pun masa bleeding, sbb tak yakin. Tp makan xbyk sgtla. Sepanjang puasa ni aku da bpe kali ntah teringin nak mkn tgh mlm. Mula2 nak Moi Sup, pastu Ayam McD dan mlm td aku nak Slurpee...Kul 11 mlm baru sibuk nak mkn bnda2 gini. Aiyak! Busuk terpaksa turut kan.

Malam ni aku nak mkn ape ek? Wafer A&W sedap kan? Ade ice cream n jem strawberi. Nyum2x!

Friday, September 04, 2009

Hari yang Stres

FRS Training
+
Mama Sakit
+
Busuk Marah2
=
Aku Stres dan Sedih

Wednesday, August 19, 2009

Ida's Home Made Cookies

PROMOSI HARI RAYA!!!!
Don't Miss...
~Almond London~
RM 22 (> 50 pcs)
~Sweet Rozie~
RM 22 (> 50 pcs)
* Atas spt semperit

~Marble Cookies~RM 22 (60 pcs)
* Badam bersalut coklat
~Cornflakes Chocolate Chip~
RM 22 (<> 70 pcs)
* Rangup & Sedap
~Tart Gulung~
RM 22 (<> 50 pcs)
* Inti Nenas

~Arabian Night~
RM 20 (> 50 pcs)
* Inti Kurma
Jom order! SMS pun bole... Last delivery on 17hb Sept!

Ibu Tunggal vs Hari Raya

Tahun 2009, tahun ke-3 kami beraya tanpa Abah.
Yang paling merasai kesunyian ni, semestinya Mama.
Sekarang Mama da kena tido sorg2 bila adik2 aku xde kat umah...
Sedih kadang2 bila tgk Mama sorg2. Tpi nak wat cam ne. Ni sume da takdir.
Debaran puasa makin terasa. Bila menjelang je puasa, mesti masing2 da sibuk ngan kuih raya. Begitu juga dgn Mama. Seperti tahun2 lalu, Mama akan sibuk buat kuih raya. Tpi da dua tahun Mama xberapa ada semangat utk raya. Namun, semangat tu datang kembali tahun ni. Isnin ritu Mama beli sume barang2 utk buat kuih. Dan semalam, siap 3 jenis kuih utk sampel. Walaupun buat sorg2, Mama boleh layan. Mama memang tabah.
Sebagai sorg anak yg tak dpt membantu ibunya membuat kuih raya kerana kerja. Tugas aku skrg ialah memasarkan produk keluaran Mama. "Ida's Home Made Cookies"!
Antara kuih2 yg Mama ku jual ialah:
1) Tart Gulung (Inti Nenas)
2) Cornflakes Chocolate Chip
3) Marble Cookies
4) Almond London
5) Biskut Cornflakes
6) Sweet Rozie
7) Samperit
8) Arabian Night (Inti Kurma)
9) Cornflakes Madu
Kalau ada yang berminat, boleh hubungi saya di talian 012-9057309 utk dptkan maklumat lanjut. SMS juga dilayan. Nanti aku akan upload gambar kuih dan detail info k.
Sama2 la kita membantu ibu tunggal kerana sebenarnya terlalu ramai ibu tunggal kat luar sana.

Tuesday, August 18, 2009

Pemeriksaan Ke-2


Seawal 6 pagi Busuk mengejutkan aku.

Busuk: Syg, bangun... Kang lambat.
Aku: Hmm... Jap.

(dalam masa yang sama alarm kedua2 handphone kami bunyi tanpa henti. kitorang wat ignore je. da terbiasa.)
Agak2 da sakit telinga dan kepala aku, aku pun bangun. Nak mandi! Busuk masih sedap memejamkan mata.
Sebelum mandi aku carik baju dlu utk diseterika....Ironla. Pastu mandi...
Gitu gini gitu gini... Kul 7 siap!

"Ma, Along g checkup jap tau." kata ku

Lalu kami pun meneruskan perjalanan ke Klinik Kesihatan Puchong.

Sampai je ramai orang telah beratur panjang. Tunggu punya tunggu. Pintu dibuka. Serbu! Masuk nak berebut no angka giliran. Nurse kat kaunter menjerit. "Nak amik no giliran sila beratur!!" Beratur la semua mak buyung2 dan para ibu bapa yg membawa bayi mereka untuk checkup.
Aku dapat no yg ke ni:
Tunggu punya tunggu lagi. Aku melopong. Ramai org hari ni. Kes baru ibu mengandung pun ramai. Tapi aku lihat ramai ibu2 mengandung yg checkup seperti aku sibuk jalan ke hulur ke hilir nak amik sample air kencing.
Aku? Aku bawak siap2 daripada umah. De dlm beg. huhu... Faster and easy. Tak yah nak rebut2 toilet.

Aku tgk Akak yg appointment skali ngan aku da siap bgi sampel air kencing. Aku pun gla tnya. Dok cam orang blur dari td. Penat aku.

Rupanya kena bagi sample air kencing awal2 dan nurse akak cucuk jari amik darah nak test kadar gula dan hemoglobin. Baru tau. Xde sape bgtau kan...

Aku g je kat kaunter nurse tu kata. "Lama sy tunggu awk, awk g mana?"

Err...Aku senyum je. Bagi sampel dan hulur jari untuk dicucuk. Ouch! Sedikit pedih.


"Adik, tlg bawak buku2 ni g bilik 15 ek?" (buku tu buku Merah bgi ibu mengandung)


"Ok!" kata ku tanpa soal.

Sesudah tu aku menuju terus ke bilik 15. Eh, cam panjang sgt cte aku ni.. Pendekkan la.

Appointment kedua ni, aku kena:

1) Cek kadar gula & hemoglobin (Hb) dalam darah (gula maintain tp Hb turun jadi 11.3. bulan lepas 12.5 dan sepatutnya Hb ibu mengandung min 11)

2) Timbang berat - Naik 0.5 kg (normal katanya)

3) Cek tekanan darah (113/76 bulan lepas 100/70)

4) Cek perut (rahim da 17 cm = 17 minggu)

5) Amik keputusan darah (B+ = darah Mama)

Nurse nasihatkan tdi.

1) Minum susu + makan hati ayam n kerang (supaya Hb naik)

2) Teruskan makan Obimin sehari sebiji

3) Rehat secukupnya

4) Bulan depan dtg buat Ujian MGGT utk darah tinggi dan kencing manis sbb Mama ade dua2 ni. Jadi, takut aku juga berkemungkinan ada.

Disebabkan aku orang pertama yang diperiksa pagi tu, appointment aku settle pada jam 8.35 pagi. Awal tak? Tapi Busuk ilang pulak. G minum kopi!

Aku baru plan nak MC, tub2x xjadi. G la kerja.

Okla, tu je aku nak kongsi kali ni.

♥ Sharing is Caring ♥

Monday, August 17, 2009

Yong Tau Fu

Tetiba tadi aku rasa nak makan Yong Tau Fu la.
Hmm.. Nasib rini de Pasar Malam kat umah.
Tpi hujan pulak. Sekarang pun aku masih kat opis.
Di KL...
Aiyo...Lapar Yong Tau Fu.
Mau makan Yong Tau Fu. Baby yg teringin ke aku yg teringin ni?
Hmm...

Tuesday, August 04, 2009

63 Petua Dr Fadzilah Kamsah buat Pasangan Suami Isteri

Salam,

Tanpa sebuah persefahaman, tidak mungkin istana yang dibina menemui kebahagiaan sebagaimana diharapkan.
Biar berjuta halangan merentangi namun jika tersurat kasih dan sayang dua insan berkenaan, pasti ia menemukan ketulusan yang abadi.Dalam melayari rumah tangga berdua, pasti banyak onak terpaksa dilalui. Hanya mereka yang kuat, tabah dan mampu mendepani segalanya bakal menjulang kebahagiaan.

Perunding motivasi dan keluarga, Datuk Dr Fadzilah Kamsah memberi 63 petua yang boleh dijadikan amalan pasangan suami isteri yang melayari rumah tangga.

1. Doa yang berterusan.
2. Patuh ajaran agama.
3. Murah dengan pujian.
4. Murah dengan khidmat.
5. Murah dengan belaian kasih sayang.
6. Murah dengan sentuhan.
7. Mencari kebaikan pasangan.
8. Cari masa berkomunikasi, berbual atau bergurau senda.
9. Cari kebaikan dan pembaikan diri daripada setiap pertengkaran.
10. Menghormati had, sempadan atau hal peribadi pasangan.
11. Menilai diri daripada perspektif pasangan.
12. Berfikiran terbuka - boleh tegur menegur.
13. Berani mengambil risiko emosi - tegur/perubahan/ berpisah sementara.
14. Menilai dan memberi keutamaan dalam kehidupan.
15. Tolak-ansur.
16. Menghormati dan mengambil kira 'gerak batin' (intuition) perempuan.
17. Tidak mengejar kebendaan semata-mata.
18. Sedar bahawa perselisihan kadangkala tidak boleh dielakkan.
19. Mengubah diri untuk merangsang perubahan pada pasangan.
20. Sanggup berkorban buat pasangan.
21. Menghormati pasangan.
22. Berasa amat beruntung (dan nyatakan) mendapat pasangan yang ada.
23. Perhubungan seksual yang sihat dan diredai.
24. Menghormati perbezaan dalam diri pasangan.
25. Sentiasa bermaafan sebelum tidur.
26. Sentiasa bersangka baik terhadap masa depan.
27. Meletakkan hak kepada pasangan.
28. Tidak menjadi hamba kepada pasangan.
29. Berubah secara kecil-kecilan untuk meningkatkan kebahagiaan.
30. Mengawal marah. Buat perjanjian.
31. Mencari penyelesaian dalam situasi 'menang-menang'.
32. Muhasabah hubungan untuk mencari punca masalah.
33. Menghormati sifat semula jadi pasangan.
34. Memahami peranan 'pasangan'.
35. Hubungan perasaan sesama pasangan.
36. Jangan simpan ketidakpuasan, sedih, marah atau benci dalam hati.
37. Bentuk kod kasih sayang dan anda berdua saja yang tahu..
38. Sengaja merancang untuk membaiki hubungan suami isteri.
39. Tujuh kali puji dan satu teguran.
40. Sebut 'I love you' sepanjang masa.
41. Banyakkan bergurau dan bermesra.
42. Sentiasa berterus terang.
43. Beri masa untuk perubahan berlaku - sabar.
44. Elakkan berdebat untuk mencari kebenaran.
45. Elakkan salah pasangan.
46. Cari titik pertemuan.
47. Selesaikan masalah hari ini pada hari ini juga.
48. Lebih banyak memberi daripada menerima.
49. Minta nasihat, pandangan atau maklum balas daripada pasangan.
50. Sentiasa bersemangat - bangun tidur, pergi kerja, balik kerja dan sebagainya.
51. Seimbangkan hubungan dari segi:
(a) Mental, pendidikan dan ilmu
(b) Emosi
(c) Fizikal dan ekonomi
(d) Sosial
(e) Spiritual
52. Jangan berjauhan terlalu lama (kecuali terpaksa).
53. Tidak terlalu mengongkong.
54. Tidak bertindak bersendirian.
55. Memberi peluang untuk berbeza:
(a) Pendapat atau pandangan
(b) Hobi
(c) Kegemaran
(d) Makanan
(e) Cita rasa
(f) Warna pilihan dan pelbagai
56. Humor atau lawak dari semasa ke semasa.
57. Minta bantuan untuk memecahkan kitaran negatif.
58. Berwawasan dan pandang ke depan (tidak terjebak dengan masalah semasa).
59. Tidak meminta yang bukan-bukan.
60. Bentuk undang-undang atau peraturan dalam rumah tangga.
61. Mencari kelainan dan perubahan positif.
62. Elakkan mendera pasangan dengan apa cara sekalipun.
63. Reda, syukur dan tawakal kepada Allah s.w.t.

Kita selalu melihat dia senyum ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan. Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan. Di sebalik kesenangannya mungkin tersimpan seribu kekalutan. Kita tidak tahu. Tetapi jika kita cuba jadi sahabat sepertinya,mungkin kita akan tahu.


~♥ Sharing is Caring ♥~

♠ Aku & Cinta ♠

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
 

Blog Template by YummyLolly.com