HaKiMi ♥ FaRHaNa ♥ FaMiLy

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Pregnancy tickers

♠ Jom Klik - Hadiah Buat Baby Aisy ♠

Monday, October 31, 2011

Abg Macho: REMY ISHAK

Siapa tak kenal dengan Abg Macho seorang ini. 
"HERO BARU MALAYA aka LELAKI MELAYU TERAKHIR"

Sebelum tu jom kita review sket PROFILE dan Latar Belakang beliau.

Nama: Mohammad Zalimei Bin Ishak
Nama Glamor: REMY ISHAK
Tarikh Lahir: 11 April 1982 (Aries)
Asal: Negeri Sembilan

Beliau memulakan kerjaya sebagai pelakon pada tahun 2005, akan tetapi Remy hanya mula aktif dan serius berlakon setahun selepas itu, tahun 2006 sehingga sekarang. Mengikut sumber, beliau diperkenalkan oleh Osman Ali, seorang sutradara Indie. Dan Remy, menjadi sangat terkenal selepas kemunculan beliau di dalam drama bersiri Nur Kasih arahan Kabir Bhatia yang sangat meletup di TV3.

Butiran lanjut tentang Remy, sila klik ini.

Antara drama lakonan Remy yg Mommy suka ialah:
1) Nur Kasih (of course!)
2) Air Mata Nur Salina
3) Sindarella
4)  Arjuna (Drama Bersiri Epik)
5) Awan Dania (Musim Pertama)
6) Sabar (Telemovie Raya)
dan banyak lagi...

Antara Filem lakonan Remy pula:
1) Nur Kasih (The Movie)
2) Cun!
3) Anak Halal 

Filem & Drama baru lakonan Remy yg bakal ditayangkan:
1) Azazil (Filem Seram)
2) 29 Februari (Filem Cinta Muzikal)

Kepada ahli Remy Ishak Fan Community (RIFC), minta tolong bagi Mommy info dan details nk join korang. Pls...

Lately, Mommy asyik termimpi2 kat Remy ni. Bahaya tol! Siap masuk mimpi. 

Nasib Abg Macho ni ade.

Ini dia Abg MACHO kepunyaan Mommy!

Last but not least, Mommy suka kalo Remy dan Tiz disatukan.
 Mommy doakan mereka dipanjangkan jodoh. Sebab mereka sangat sepadan.

Sepadan kan? Sweet kan?
(Credit photo to MediaMalaya.Com)

Teringat pulak zaman bercinta dulu2 dengan Abg MACHO Mommy.

Freebies: ACUVUE Trial Lenses

Salam 

Selamat memulakan minggu baru!

 Hari ini Mommy nk story sket pasal Freebies yg Mommy dapat ni.

Dua2 from ACUVUE

Sebelum ni Mommy pernah dapat 1 pair for 1 month disposable. SINI.
Yg sebelum ni pakai memang comfort cuma perlu berjaga2 sebab material yg diorg pakai sgt soft. Sememangnya perlu berhati2 bila pegang dan sentuh lense tu.

Ini, 1-day ACUVUE Moist. Mommy sedang pakai sekarang. Lama da simpan ni, Mommy redeem guna nama Papa.
Redeem kat Focus Point, Taipan USJ. Tapi Optician bertugas tidak peramah dan tak buat eye checking or screening pun. Too bad. Actually, Mommy nk redeem yg sama as previous redeem. 1-month disposable instead of 1-day disposable. Nak wat cm ne, Optician da bagi alasan 'no more' stock. Amik jela.

Mommy nk review sket. Yg ni punya.
Material sangat soft, a bit hard to handle. 
Bila, pakai now xbpe selesa la pulak. Rasa cm die xstick btl pada mata.
Since, this is no color version Mommy agak seram jugak la. Sebabnya kalo hilang dalam mata sebab dia xstick betul. Susah ooo nak cari. Actually, Mommy prefer lense yg ade color. Senang sket monitor. Nmpk di mata.

Ini? ACUVUE Advance Plus with Hydraclear. Bi-weekly (2-weeks disposable).

Sama cam sebelum ni, cuma 2 minggu. Mommy guess material sama gak. SOFT.

Xpe, we will wait and see k? Nnt Mommy review ek.

Now, still open for ACUVUE Trial Lense. Kalau berminat nk try cm Mommy, visit SINI dan isi form die k?

Selamat Mencuba!~

Sunday, October 30, 2011

Contest - BABY CERIA!

Salam Hujung Minggu Semua!

Hujung minggu dipenghujung Oktober ini, Mommy sekeluarga duduk berehat saja di rumah. Poket agak nipis, memandangkan Mommy punya 'Pay Day' sangat lambat. Jadi, kami sekeluarga bersetuju untuk duduk2 sahaja dirumah. Lebih afdal. Jemputan kenduri juga tiada. Sudahnya Mommy anggap hujung minggu kali ini membosankan. Tiada yang indah untuk diceritakan. =(

Xpela, Mommy isi masa lapang dengan join contest ini!

CONTEST - BABY CERIA!
Anjuran Mycomel Cloth

Oleh kerana contest ini memerlukan undian daripada semua, Mommy berharap awk2 semua sudi2la mengundi AISY. tQ!!!~

Klik picture utk undian k?


Undian anda sangat Mommy hargai! TQ2.

Friday, October 28, 2011

Notis Sebulan

Seperti mana yang semua tahu. Mommy ingin merubah angin ke suasana kerja yang baru dan lebih kondusif. Bukan Mommy tidak bersyukur dengan apa yang Mommy perolehi sekarang. Tapi, secara kebetulan rezeki Allah berikan untuk Mommy tidak melepaskan peluang itu. Jadi, Mommy GRAB it! I will not let go that good opportunity. Opportunity to learn new things, knowing new people, learning new process, new procedures with new earnings! (^_^)

Tapi, Mommy agak frust dengan keadaan yang berlaku sekarang. Mungkin Mommy yang terlepas pandang semua ini. Ingat 2 minggu, rupanya sebulan notis diperlukan untuk Mommy meninggalkan sini. Mula2, sememangnya Mommy faham sebulan. Tetapi selepas Program Induksi daripada HR, menurut mereka hanya 2 minggu. Sebelum outstation haritu, Mommy sudah berjaya tender melalui surat. Tapi pemprosesan dia lambat rupanya. Hanya pada hari ini, Mommy tahu perlukan sebulan notis. Sedih. Baru ingat dapat menikmati kehidupan bekerja baru ditempat baru minggu depan. Ternyata ada lagi 2 minggu Mommy disini. Atau. Mommy perlu membayar setengah bulan gaji kepada majikan sekarang. Tidak....Tidak....

Sehingga sekarang, Mommy belum tahu lagi bila tarikh terakhir Mommy diminta berkerja disini.
Ya Allah, kau permudahkanlah segala urusanku ini.

Mesti ada yang tertanya2 kenapa Mommy macam nak sangat cepat keluar dari sini. Bukan apa, Mommy kalau bole xnk lepaskan peluang dan faedah2 yang bole Mommy perolehi daripada bakal majikan Mommy. Nanti Mommy ceritakan perbezaan kepada bakal majikan yang menjadi pilihan.

Tunggu!

Odisi Aurora 1st Giveaway!

Salam Petang Jumaat!

GA lagi. 

Jangan marah! Mommy suka2 je. Luangkan masa yg sejengkal ini utk post entry GA ini.

Kali ini anjuran Chempaka Aurora! Uniknya namanya seunik orangnya.


GA ini merupakan GA pertama beliau. Jadi, Mommy nk ambil kesempatan nk pertaruhkan rezeki diri sendiri. Mana tau rezeki menyebelahi kali ini.


Mommy menjawab soalan:
Bilakah tarikh entri pertama Odisi Aurora di'publish'? 
Jawapan Mommy: 7 November 2008 (Title: Dan Sebenarnya) 

Tarikh tutup GA: 30 Oktober 2011

25 Things Random Giveaway by Penmerah.com

Salam All,

As usual, GA lagi! Lately Mommy was so addicted to join all those giveaway and contest! Dengan harapan ade rezeki utk menang sesuatu. Bole simpan wat kenangan.

Kali ini Mommy join GA anjuran PenMerah.Com.

[Keterangan lanjut berkenaan GA, sila klik banner]

Melalui title GA kita da bole agak bahawa pihak penganjur menyediakan sebanyak 25 hadiah buat peserta. Menarik! 25 ok?

Antaranya:
Pakaian
Barangan penjagaan diri
Perfume
Barangan kosmetik


Untuk GA ini, Mommy nak TAG


Sunday, October 23, 2011

DOA BUAT SUAMI

Doa yang elok diamalkan oleh orang bergelar "ISTERI"


Ya Allah bagi Mu segala kepujian dan kesyukuran sebagaimana layak untuk Mu dengan kebesaran kekuasaanMu dan kemulian wajahMu dan ketinggian kemulianMu yang bilamana Engkau menjadikan dia sebagai suamiku, 

Ya Allah Engkau jadikanlah dia penyejuk mataku dan pembantu untuk aku mentaatiMu,

Ya Allah Engkau jadikanlah aku sebagai penenang untuknya dan penasihat yang diberkati,

Ya Allah Engkau kasihkan aku kepadanya dan kasihkannya kepada aku
Dan rezekikan kami zuriat yang soleh yang menjadi kebaikan kepada agama dan dunia,

Ya Allah jadikan antara kami berdua sebagaimana antara Ali dan Fatimah,

Ya Allah satukan hatiku dengan hati-hati ahli keluarganya dengan rahmatMu 
Wahai Yang Maha Pemurah,

Ya Allah tutupilah keburukanku padanya dan tutupilah keburukannya kepadaku,

Dan perlihatkanlah kepadaku kebaikannya dan redhakan aku apa yang telah Kamu beri kepadaku dan berkati aku padanya,

Ya Allah permudahkanlah ia bagiku dan permudahkan urusanku bersamanya dan jauhikanlah aku keburukannya
Jadikanlah aku berpuashati dengannya dan dia berpuashati denganku,


Ya Allah jadikanlah aku dimatanya hebat dan jadikanlah ia dimataku kecil,

Ya Allah bukakanlah antaraku dan suamiku dan ahli keluarganya sesungguhnya Engkau sebaik-baik pembuka,

Ya Allah yang menghimpunkan manusia pada hari Kiamat, himpunkan aku dan suamiku dalam kebaikan,

Ya Allah Engkau jadikan aku sebagaimana yang ia sayangi dan jadikan ia sebagaimana yang aku sayangi dan jadikan kami sebagaimana yang Engkau sayangi,

Ya Allah Engkau jadikan hati suamiku tergantung kepadaMu dan kemudian tergantung kepada rasulMu dan kemudian kepadaku,

Ya Allah Engkaulah yang menguruskan kenikmatan dan kelazatan dalam kesusahanku,
Jadikanlah kegarangannya terhadapku suatu kesejukan dan keselamatan sebagaimana engkau jadikan api ke atas nabi Ibrahim suatu kesejukan dan keselamatan,

Ya Allah berikanlah petunjuk kepadanya sebagaimana yang Engkau kehendaki dan redha,

Ya Allah Engkau yakinkanlah hatiku bahawa sesungguhnya aku tidak akan dicelakai dan Engkau sentiasa bersamaku,

Ya Allah perkenankanlah

Ya Allah perkenankanlah

Ya Allah perkenankanlah

Amin

McDelivery at JOHOR


Alhamdulillah! Rezeki makan malam hari ini adalah

ini!


Tapi bukan dengan harga itu ek?

Sebab kat hotel, no transport. Mommy pakai je servis McDelivery.

Total cas ialah RM14.95.

Cuma yg Mommy kurang puas hati satu je.

LAMBAT!!!

Order jam 8.02 malam tetapi makanan hanya sampai pada jam 9.28 malam. 

Lama kan???

Yg hantar Bangladesh.

hmm....

Nasibla Manager, McD Perling Mall called kata lambat sket sebab banyak order. Dan nasib baik, order semua betul. No ice. Dan Mommy nak dada dan thigh betul.

1st time try servis ni da kena servis lambat pulak. Sabar jela.

Pariss Hotel, Nusajaya JOHOR


I'm sure all knowing that I'm currently away from KL / Puchong. I'm in Johor Land since last Monday for my audit fieldwork. These two (2) days I had spend my quality time with family and my little Aisy. Later I'll what we did over this weekend. Just wait!

Here, some of the photos capture at Pariss Hotel.

-Deluxe King Room-

The Bed!

The Sink!

The Shower Room!

TV and Working Table!

Symbolic Frame and the Wardrobe!

Mirror! Mirror! Mirror!

Toilet Bowl!

Symbol "P"

Price quite reasonable. RM148 per night (inclusive breakfast for 2pax) for this room.

But, I've got a few comments here:
1] No bell boy
2] No newspaper sent to every rooms
3] Same breakfast menu everyday! (Fried Rice, Fried Mee, Sausage, Baked Bean, Traditional Kuih / Sponge Cake, Cornflakes and Coco Crunch, Sambal, Boil Egg and last Nescafe from Vending Machine)
4] Wi-Fi should be ok, it is just that I cannot access to Facebook!
5] Lamp switching and menthol problem
6] No fridge

Orait then! That's all.

Friday, October 21, 2011

Over 50 million people in Asia are getting the latest updates from #ChurpChurp! Don't miss out on the fun here!

Salam to all readers!

Over 50 million people in Asia are getting the latest updates from #ChurpChurp! Don't miss out on the fun here!

Thursday, October 20, 2011

Rezeki Bulan Oktober, Alhamdulillah

Alhamdulillah!

Syukur Alhamdulillah!

Syukur Mommy ke hadrat Allah S.W.T. atas limpahan rezekinya kepada Mommy sekeluarga.

Sebelum ini, Mommy ade kongsi dengan kalian tentang tawaran kerja baru yg Mommy terima kat SINI. Insyaallah, jika tiada halangan Mommy akan memulakan kerjaya baru disana pada 1hb Nov 2011. Harap rakan2 blogger semua dan rakan2 yg mengenali Mommy doakan kesejahteraan dan kehidupan bekerjaya Mommy disana ye?

Tawaran ini merupakan tawaran kerja ketiga (3) setakat Mommy habis belajar. Bermakna ini merupakan bakal majikan ketiga (3) Mommy.

Sejarah pekerjaan Mommy setakat ini.

| CASB | CASB | CSM |

Semuanya bermula dengan huruf "C"

Papa juga sedang menunggu tawaran kerja baru sekarang ini. Harap Papa juga dilimpahi rezeki yg lebih baik daripada sebelum ini utk kebaikan kami sekeluarga. 

Sebelum Mommy lupa, siang tadi Mommy diumumkan sebagai pemenang utk contest anjuran jenama kasut Vern's.



Contest ini dianjurkan di facebook page Vern's.

Hadiah yg Mommy menang ialah 

"RM100 CASH VOUCHER"

Lepas ni Mommy bole shopping lagi kasut2 di Vern's!

Wednesday, October 19, 2011

JINGLE JUNGLE

Malam semua!!!!

Entry sebelum ni Mommy bercerita tentang BREAST PUMP. Sekarang ini Mommy nk cerita tentang barang2 kelengkapan penyusuan.

Ini hasil shopping terdesak Mommy!

Sebabnya breastmilk storage bottle Mommy tinggal dua (2) sahaja. Dan itu sahaja yg Mommy bawa. Xsangka susu masih menghasilkan pengeluaran walau tidak seberapa. Jadinya, selama dua (2) hari Mommy mencari2 seller2 di sekitar Johor Bahru untuk mendapat:

1] Breastmilk Storage Bottle
2] Reusable Ice Pack
3] Cooler Bag

Paling penting harga mesti berpatutan, OK?

Banyak Mommy jumpa yang offer produk Autumnz. Tapi semua di area KL dan Selangor. Dan tidak boleh menjanjikan penghantaran tiba hari ini. 19 OKT 2011.

Alhamdulillah Mommy berjaya jumpa di Facebook. Kak Wana aka Azwana Hassan.

Tapi beliau dan suami menghantar barang2 dibawah!





Yeah! Senang hati da dapat semua item2 ini. Ini first time Mommy mencuba produk Jingle Jungle yang menawarkan harga sangat reasonable. 

Thanks to Kak Wana tlg hantar kepada saya dengan segera!

Thanks juga kepada PAPA sebab belanja Mommy beli kelengkapan ini. 
Next! Breast pump tau. Jangan lupa! MUAH!

p/s: malam ini bole tido lena sedap esok bole pam dengan senang hati even pam pinjam 
(wek! xmalu. pinjam2 pulak!)

Good Nite!

Medela OH Medela!

Salam Rabu malam Khamis semua!


Sekarang Mommy masih berada di bumi Johor atau di lokasi lebih tepat, Bukit Indah Nusajaya. Mommy menginap di Pariss Hotel. (nanti Mommy buat entry special utk hotel ini tau. tunggu....)

Rasanya tak ramai yang tahu bahawa Mommy masih menyusukan Aisy even bukan exclusive / full breastfeed. Yela, biasa balik keje bagi terus. Now da jauh. Mulalah Cik B membengkak. Pada saat inilah Mommy sangat2 memerlukan apa dinamakan sebagai BREAST PUMP. 

Bukan Mommy tak pernah ada. Ada je.
1] Pureen Manual
2] Medela Mini Electric
3] Pureen Electric / Battery

Tapi sekarang semua tinggal kenangan. Hilang keciciran atau kecuaian Papa. Soooooo SAD. Yg pam ke 3 masih ada, tapi xbole diharapkan sgt. I miss my Medela Mini E!!!!!

Mommy nekad, preggy je kali ke-2 Mommy nk beli yg ini!

Medela Freestyle

OR

Medela Mini Electric Plus


At least!

Dan nekad nk full breastfeed my next baby! Pray for me tau, geng!

Ok! Ok! Berbalik kepada cerita asal. Selepas Cik B sudah membengkak, Mommy cuba secara manual. Tapi hasil tidak memberangsangkan. Hanya 1oz untuk lebih sejam ok. Sedih!

Mommy menebalkan muka di hospital (Mommy sekarang da 3 bulan keje sebagai Juruaudit Dalaman di sebuah hospital) bahagian ibu2 bersalin. Bgtau nak pinjam breast pump. Tak malu kan? Xpela, darurat. Nak wat cm ne.

Huh! Nah kau. Ini die kasi!


Ini adalah hasil tidak seberapa Mommy. Tapi lega...


MEDELA LACTINA ELECTRIC PLUS


Best sangat guna pump yg ni. Suction die sangat memuaskan hati. Ini membuatkan Mommy rasa semangat lagi nk extend breastfeeding period buat Aisy sehingga 2 tahun 6 bulan. Bole kan?

Boleh! Mommy mesti BOLEH!

Kerja bukan halangan sekarang. Yg penting NIAT!

Alhamdulillah Aisy tidak meragam kat rumah even tiada bekalan susu dan "T***K" kesayangan die.

Dialog Mommy and Aisy

Mommy: Aisy..... Ni t***k sape?
Aisy: T***k Mommy!
Mommy: Kat t***k ade ape?
Aisy: Syusyu....
Mommy: Susu ni susu sape?
Aisy: Syusyu Aisy!

Comel! Suka bila dengar Aisy mintak susu. 

"Mommy! Nak T***K!" Sambil kat tangan angkut bantal.


Wordless Wednesday

Tuesday, October 18, 2011

UNTUK YANG SUKA BERKUKU PANJANG DAN PAKAI CINCIN

Text ini Mommy nak share dengan semua. Rasanya sebagai orang Islam semua perlu tahu. Just take note dan segera bertindak ek? Bacalah...


Sekarang ni ramai yang pakai cincin.... Tapi ikut suka dia je... Ramai yang dah tahu dosa pahala tapi ramai juga yang belum tahu. Untuk yang belum tahu maka tulisan Tok Wan ni untuk korunk. Yang dah tahu tu...Alhamdulillah.

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!!... (oppss! khinzir lembut sikit), jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu (Islam) yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Baginda, Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari;

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari;

1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jaritelunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."

Salam Ukhuwah..~

Menyusukan Anak dan Pahala

1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat di malam hari.

3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 thn solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.

4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid.

5. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.

6. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa.

7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan di ampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat.

Monday, October 17, 2011

SAYA RINDU

Di kala ini
Di saat ini
Di ketika ini

Pada masa2 berjauhan

SAYA SANGAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAT RINDU 

2 orang ini

|
|
|
|
|
|
|
|
|


Mommy Love You AISY!!!

Mommy Love You Papa!!!

ALHAMDULILLAH

Pada Jumaat lepas bersamaan dengan 14 OKTOBER 2011, Mommy menerima berita gembira ini! (^_______^)


Syukur Alhamdulillah kerana Allah masih memberikan peluang untuk Mommy berusaha mendapatkan rezeki yang lebih baik buat keluarga dan masa depan.

Keesokannya, Mommy terus selesaikan urusan "Pre-Employment Medical Examination" di Sunway Medical Centre. Menyediakan gambar passport baru dan dokumen2 yang berkenaan.

Tidak lupa juga Surat Perletakkan Jawatan. Walaupun rasa serba salah timbul sehingga sekarang dan sehingga habis audit assignment kali ini. Mommy harus hadapi demi mengharungi peluang masa hadapan yang lebih baik. Mommy tahu 3 bulan di tempat sekarang tidak cukup untuk Mommy menimba segala ilmu tentang dunia perubatan dan kesihatan. Bagaimanapun, Mommy masih bersyukur diberikan peluang ini.

Semoga keputusan Mommy ini membuahkan hasil yang melimpah ruah dan berterusan sampai bila2. Amin.

Aurat

Sebenarnya Mommy terpanggil utk bercerita tentang AURAT ni. Mommy ni bukanlah jenis yang alim sangat or berpakaian betul2 proper tutup dengan hanya menampakkan muka dan tapak tangan. Bukan macam tu. Cuma terkadang, MATA Mommy ni xbole la tengok perempuan MELAYU dan ISLAM berpakaian seperti bawah ni.


Mula2 Mommy ingat perempuan Cina, kalau Cina lantaklah. Mak tak kisah! Rupanya dengar die bersembang sakan. MELAYU???

Aishhhhhhh...Tak bolela Mommy. Yang tak bole blah tu. Pakai camtu pergi KERJA. Bole ek pergi kerja pakai baju camtu. Baru Mommy tau bole.

Nak ikut KOREAN STYLE pun agak2 la. Tapi kalo da ko tu MELAYU ISLAM, sila sedar2 diri. 

MAAF, bukan niat Mommy nak aibkan atau malukan sesiapa. Tapi kita ni perlulah juga jaga DOSA PAHALA orang lain. Kalo da sampai nampak segala betis peha. Tidak ke bagi DOSA kepada lelaki2 lain yang memandang. I tak rela you suami I tengok or tertengok SHOW free gitu. 

Bole mewujudkan MAKSIAT dan beri peluang untuk orang lain TAMBAH DOSA.

Tapi, semuanya terpulang pada MASING2.

Sharing is Caring



Harga Makanan MAHAL!!!


Salam

Tengok tajuk korang semua mesti da tau ape motif Mommy upload foto ni kan?

Sakit hati bila ingat balik pasal lauk aka rezeki Mommy pada tenghari itu.

Agak2 korang rasa bape?

Cer teka... Cer teka...

Hmm...

Stressed!

Terkejut berok Mommy masa MAKCIK INDON tu bagitau bpe harga die kenakan pada Mommy.

RM8.50 ok???

Mommy terkejut, tapi tak nak la tunjuk konon kita ni berkira sangat atau xde duit. Mommy bayarla... Then ke kedai mamak sebelah. Beli teh ais. RM1.50. Habis da RM10. 

Mommy tak puas hati, pergi balik kedai bersignboard "CHINESE FOOD" yang terletak di Food Court Carrefour, Subang Jaya itu.

"Kenapa mahal sangat ni Kak?" Mommy tanya tanda musykil.

Akak tu jawab. Dengan tone nak tinggikan suara.

"Adik! Ayam, Tauhu Lembut, Sayor dan Nasi sudah RM6.50. Ayam yg ini RM2.00." Sambil tangan menunjukkan lauk bersambal sebelah kanan sekali tu yang hanya ada 4 ketul kecil isi daging ayam.

"Ini isi ayam adik, bukan tulang". Balas die lagi. Sakit hati Mommy.

Taubat! Lepas ni xbeli kat ctu lagi. Bukan sebelum ni Mommy xpernah makan sana. Pernah je. Xsampai RM7.00 pun. Sebab sebelum ini yang cas Mommy INDON muda. Bukan MAKCIK INDON tu.

GERAM!!!!!

Nasib ni soal makan. Xnk berkira sangat. Tapi harga memang xpatut lgsg. Rasa nk komplen je sana sini.

1ST GIVEAWAY MR BAIZ ~ RM300 untuk di Menangi!!!

Oleh kerana Mr Baiz telah mengalukan, menjemput dan menginvite semua readers blog beliau untuk join 1st GA anjuran beliau. Jadi, Mommy tidak mahu lepas peluang. 


CARA-CARA NAK MENYERTAI GIVEAWAY NI : [mudah sahaja!]
  • letak banner seperti di atas buat 1 entri yang bertajuk "1ST GIVEAWAY MR BAIZ ~ RM300 untuk di Menangi!!!" dan link kan ke entri ini..
  • Follow blog Mr Baiz dan blog penaja di SINI untuk update sepanjang giveaway..
  • kalau tak keberatan Like SINI sekali..*ecececeh...pomot sikit..hihi..jangan marah yer..
  • nak tag kawan-kawan lain pun amat digalakkan...lagi ramai lagi meriah..
  • 3 pemenang akan di tentukan dengan Random.Org.
  • tinggalkan link post anda di entry ini.
  • tarikh tutup penyertaan : 31 Oktober 2011

HADIAH-HADIAH YANG MENARIK MENANTI PESERTA!!!


PEMENANG 1 
HOTPERFUME 20ML (2BOTOL) + 5 ML (4 BOTOL) + PERFUME KERETA GANTUNG (1) SPRAY (1) + AROMATHERAPY CONE (1 BUNGKUS) + CITRONELLA CONE (1) SPRAY (1) (Hadiah bernilai RM130)

PEMENANG 2 
HOTPERFUME 20ML (1 BOTOL) + 5 ML (3 BOTOL) + PERFUME KERETA GANTUNG (1) SPRAY (1) + AROMATHERAPY CONE (1 BUNGKUS) + CITRONELLA SPRAY (1)
(Hadiah benilai RM90)

PEMENANG 3
HOTPERFUME 20ML (1 BOTOL) +  5 ML (2 BOTOL) + PERFUME KERETA SPRAY (2) + AROMATHERAPY CONE (1 BUNGKUS) + CITRONELLA CONE (1)
(Hadiah benilai RM80)

Menarik bukan????

Mommy nk try, kot2 ade tuah melekat kan?


Internal Audit 5Cs in Medical Methodology

5C

If you were an internal auditor, this 5Cs may be useful for your audit report.
It helps you to express about your audit opinion to the readers with proper ways of issue to be highlight. 

Criteria = Healthy State

Conditions = Symptoms

Causes = Diagnosis

Consequences = Prognosis

Corrective Actions = Treatment

What do you think?

Sunday, October 16, 2011

BIRTHDAY GIVEWAY!!!!

Rasanya seronok bila dapat wat entry utk giveaway. 

Sambil2 kita singgah dan jenguk blog kawan2 dan blogger2 lain...

Sambil tu beri peluang utk diri sendiri utk menang.

Yeah!

Now!


Mommy join GA anjuran NAUFAL N NUREEN

TARIKH MULA 8 Oktober (Birthday Ct)
TARIKH TAMAT 18 November (Birthday Hubby Ct)


Ada sape2 lagi nak join?

GA : Cik Bambam! Saya nak ole-ole!!

Salam...

Just nk update all! Currently Mommy outstation. @ Nusajaya, Johor Bahru. Ada assignment audit di sini seperti biasa. 

Okla, dikesempatan ini Mommy nk join giveaway sahabat lama. Even xbpe nak rapat. CikBamBam

GA ni akan berakhir pada: 28/10/2011

Teringin nak dapat hadiah souvenir daripada CikBamBam! Yeehaa!

Good Luck to myself.


Tuesday, October 11, 2011

Contest! Contest! Contest!

Salam All!!

Maaf sebab lately Mommy kerap sgt update blog ni dengan join contest dan giveaway. Jangan marah ye?

Ok, kali ni Mommy nk join ini contest.


Jom tgk!


Cutekan banner contest ni? Mommy suka sgt.

Okla, Mommy nk tempek pic Mommy yg nila.


Sesiapa nk join gak, sila ke SINI ye?

Contest tamat 20 OKTOBER 2011. Yuk!

Last but not least, jomla singgah ke online shop Mommy.
[sila klik bawah ni tau. JOM SHOPPING!}

Thursday, October 06, 2011

MILA'S CHOCOLATE GIVEAWAY 2011

SAPE NAK MENANG COKLAT???????????



SAYA NAK MENANG COKLAT!!!!!

Kalau anda nak menang coklat jugak....

Sila klik SINI

Wah.... Hujung tahun ni nk celebrate 2nd Birthday Aisy. Bole la tempah LOVE LOLICHOC dgn Puan Kamilah. Kan? Kan? Kan?

LOVE lolichoc

Tarikh tutup giveaway ni 15 OKTOBER 2011.


Sunday, October 02, 2011

PERFUMES FARM CONTEST

Hallo!~ Hallo!~ Hallooooooooooo!

Selamat Berhujung Minggu...

Mommy nak join contest lagi dan lagi dannnnnn lagi!~

Kali ini contest anjuran PERFUMES FARM.

This is Mommy's most cheerful picture we had recently. Recent? About a few months back, before puasa time. We had short picnic at Taman Bukit Cahaya Seri Alam a.k.a Bukit Cerakah. Now called as Taman Botani Negara Shah Alam. [klik SINI untuk tahu lebih lanjut tentang pusat rekreasi ini]

Aisy Picnic Time with the MakCiks

[sila klik utk tumbesaran gambar ini]

Contest ini akan berakhir pada 15 Oktober 2011 jam 9.00 pagi.
Dan...Pemenang akan berpeluang untuk menang ini!!!!

Victoria's Secret Fragrance Mist

Wow! Wangian gitu!~

♠ Aku & Cinta ♠

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
 

Blog Template by YummyLolly.com