HaKiMi ♥ FaRHaNa ♥ FaMiLy

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Pregnancy tickers

♠ Jom Klik - Hadiah Buat Baby Aisy ♠

Tuesday, December 21, 2010

Berita Gembira daripada ASB

Walaupun berita ini tidaklah menggembirakan sangat, tapi ia cukup bermakna utk orang2 seperti saya.

(^_^)

Pengumuman Dividen ASB 2010

Dividen: 7.5% Bonus: 1.25%

Untuk pengumuman rasmi, sila ke


atau ke

25 sudah!

Saya rindu blog saya!!!!

Lama xupdate ngan kisah2 sibuk + malas saya.


Blog....

Semalam saya da genap 25 tahun.

Saya celebrate dengan MC di rumah bersama suami, Aisy, Mama & adik2. Huhu...

Bagus tak saya?

[da 25 tahun da diri ini, rasa cam tua pulak. ups! matangla.]

25hb ni nak sambut birthday Mommy and Aisy. together2. hehe...kwn2 yang sudi nak join 1st birthday party Aisy, jemputla datang ek.

Sempena ulangtahun ke-25 mommy, mommy harap ini akan menjadi titik permulaan bagi mommy utk menjadi seseorang yg lebih baik daripada semalam. Cekal dan tabah menghadapi dugaan, cobaan dan ujian. 
- Semoga mommy dapat menjadi isteri yang soleh, bertanggungjawab, menghormati dan menyayangi suami.
- Semoga mommy dapat menjadi mommy yang menyayangi dan bisa mendidik anak-anak dengan asuhan yang berkualiti dan diberkati Allah.
- Semoga mommy berjaya menjadi anak yg baik buat Mama & Mama Mertua.
- Semoga rezeki Mommy sekeluarga akan melimpah ruah dan mendapat keredhaan dan rahmat dari-Nya.

Tiada apa lagi yang bole Mommy perkatakan melainkan tanda syukur Alhamdulillah ke hadrat Allah kerana telah mengurniakan kesihatan yang baik, rezeki yang melimpah ruah, keluarga dan anak, saudara mara, kawan-kawan dan semua yg ada dalam hidup Mommy.

Selamat Hari Lahir ke-25, Farhana Aqilah Binti Mohd Suffian!!!! 

Monday, November 08, 2010

Brain Damaging Habits

...Join Keralites, Have fun & be Informed.

1. No Breakfast 
People who do not take breakfast are going to have a lower blood sugar level. This leads to an insufficient supply of nutrients to the brain causing brain degeneration. 

. Overeating

It causes harde ning of the brain arteries, leading to a decrease in mental power. 

3. Smoking 

It causes multiple brain shrinkage and may lead to Alzheimer disease

4. High Sugar consumption 

Too much sugar will interrupt the absorption of proteins and nutrients causing malnutrition and may interfere with brain development. 

5. Air Pollution 

The brain is the largest oxygen consumer in our 20 body. Inhaling polluted air decreases the supply of oxygen to the brain, bringing about a decrease in brain efficiency. 

Sleep Deprivation 

Sleep allows our brain to rest.. Long term deprivation from sleep will accelerate the death of brain cells.. 

7. Head covered while sleeping 

Sleeping with the head covered increases the concentration of carbon dioxide and decrease concentration of oxygen that may lead to brain damaging effects. 

8. Working your brain during illness 

Working hard or studying with sickness may lead to a decrease in effectiveness of the brain as well as damage the brain. 

9. Lacking in stimulating thoughts 

Thinking is the best way to train our brain, lacking in brain stimulation thoughts may cause brain shrinkage. 

10. Talking Rarely 

Intellectual conversations will promote the efficiency of the brain.


The main causes of liver damage are: 

...Join Keralites, Have fun & be Informed.

1. Sleeping too late and waking up too late are main cause. 

2. Not urinating in the morning. 

. Too much eating. 

4. Skipping breakfast. 

5. Consuming too much medication. 

6. Consuming too much preservatives, additives, food coloring, and artificial sweetener

7. Consuming unhealthy cooking oil

As much as possible reduce cooking oil use when frying, which includes even the best cooking oils like olive oil. Do not consume fried foods when you are tired, except if the body is very fit. 

8. Consuming raw (overly done) foods also add to the burden of liver. 

Veggies should be eaten raw or cooked 3-5 parts. Fried veggies should be finished in one sitting, do not store. 

We should prevent this without necessarily spending more. We just have to adopt a good daily lifestyle and eating habits. Maintaining good eating habits and time condition are very important for our bodies to absorb and get rid of unnecessary chemicals according to 'schedule.' 

The top five cancer-causing foods are: 
1. Hot Dogs 

...Join Keralites, Have fun & be Informed.

Because they are high in nitrates, the Cancer Prevention Coalition advises that children eat no more than 12 hot dogs a month. If you can't live without hot dogs, buy those made without sodium nitrate

2. Processed meats and Bacon 

  ...Join Keralites, Have fun & be Informed.

Also high in the same sodium nitrates found in hot dogs, bacon, and other processed meats raise the risk of heart disease. The saturated fat in bacon also contributes to cancer. 

3. Doughnuts 

...Join Keralites, Have fun & be Informed.

Doughnuts are cancer-causing double trouble. First, they are made with white flour, sugar, and hydrogenated oils, then fried at high temperatures. Doughnuts, says Adams , may be the worst food you can possibly eat to raise your risk of cancer. 

4. French fries 


...Join Keralites, Have fun & be Informed.

Like doughnuts, French fries are made with hydrogenated oils and then fried at high temperatures. They also contain cancer- causing acryl amides which occur during the frying process. They should be called cancer fries, not French fries, said Adams . 

5. Chips, crackers, and cookies 


...Join
 Keralites, Have fun & be Informed. ...Join Keralites, Have fun & be Informed.    ...Join Keralites, Have fun & be Informed.

All are usually made with white flour and sugar. Even the ones whose labels claim to be free of trans-fats generally contain small amounts of trans-fats. 

Lama Mommy Xupdate

Salam semua...


Setelah sekian lama Mommy biarkan blog ni bersawang tanpa sebarang update & story baru. Sebenarnya banyak nak story. Tapi sbb asyik melayan blogshop yang satu ni, AFY. (sila visit, bole shopping2)

Nnt Mommy akan kongsi cerita tentang:

1- Sahabat baik yg accident
2- Perkembangan Aisy
3- Kerja Mommy
4- Informasi! (Sharing is Caring)

Tunggu ya!

Friday, October 08, 2010

Rahsia Bantal

1) Memeluk bantal

Mereka yang suka memeluk bantal biasanya berjiwa seni. Mereka mempunyai penghargaan yang tinggi terhadap lukisan, muzik dan sastera. Perasaan mereka halus dan jiwa mereka romantik. Kadangkala Ada yang boleh membaca peristiwa yang akan berlaku melalui mimpi. Mereka juga sangat prihatin terhadap kesusilaan.

2) Menggunakan Banyak Bantal

Mereka biasanya kurang kenyakinan. Dalam kehidupan seharian mereka memerlukan banyak pendamping. Mereka jarang membuat keputusan sendiri, sebaliknya mendapatkan pandangan orang lain.

3) Tidur dengan Satu Bantal

Mereka bukan jenis mengada-ngada dan boleh menerima keadaan seadanya. Mereka juga membuat keputusan berdasarkan fikiran dan bukan nafsu semata-mata.

4) Meletakkan Bantal Di Bawah Kaki

Mereka mempunyai sifat kurang baik. Mereka jarang bergaul dgn org ramai, malah kaku dalam pergaulan. Ini menyebabkan mereka cenderung bersifat egois. Mereka juga gemar menempuh jalan pintas untuk mencapai cita-cita. Mereka tidak suka berusaha.

5) Tidur Tanpa Bantal

Mereka memiliki sifat percaya diri yang sangat tinggi. Kadangkala sifat percaya diri ini akhirnya akan membawa kepada sifat ego.

6) Tidak Punya Bantal

Kasihan betul... Pergi kedai belilah satu, bukanya Mahal pun..!! (hehe....)




Thursday, October 07, 2010

Rambut Dipotong, Potong Rambut

7 Oktober 2010

Khamis

Akhirnya rambut yang aku bela sejak 2 tahun dulu sehingga paras pinggang, ku potong jua.

Kali terakhir aku potong rambut aku, malam raya tahun 2008. Lama aku simpan, sebabnya hubby tak bagi potong. Tapi memikirkan rambut aku sekarang da seperti tidak terurus. Aku nekad. Aku potong juga...

Inilah sisa-sisa rambutku yang telah dipotong.

Banyak tak?

Sayang beb...

Panjangnya lebih 12 inci...

Kena simpan lagi la nmpknya....

Memang sejarah sungguh aku potong rambut. Jenis potong rambut 2 tahun sekali.

Ihiks!

Thursday, September 30, 2010

Rasa sangat muda

Arini saya rasa sangat muda...

Mudanya....

Nape tetiba saya rasa sangat muda?

Sebabnya....

1) Saya bekerja di opis client, bukan opis sendiri. So, bila dtg opis client xde sape yg lain. Then, diorg sume igt saya ni masih single. Bila bgtau je, "I'm married, anak 1". Diorg mesti shock! [peace!!]

2) Saya pergi butik pakaian masa lunch time td. Butik tu ade jual baju2 baby termasuk dress. Saya saja usha, mana tau ade dress cantik buat Aisy.
Sales lady tu tnya, "Beli untuk anak buah ke adik?".
Aku jawab, "Eh, xla. Untuk anak sendiri."
Terkejut dia. "Oh, da kahwin ke? Ingat awk masih belajar" [huhu....]

3) Saya ni sebenarnya DISEMBER's baby!!!! Sesiapa yang lahir pada bulan ini memang selalu kelihatan muda dari usia sebenarnya kan? Kan? Kan?
[Anak saya pun sana, kami geng!]

4) Di kalangan ahli LUCAH's club sekolah saya dlu. Saya yang paling muda + cute! Tapi saya kawen dulu. [macam gatal je bunyinya kawen dlu]

5) Saya bole selalu celebrate birthday macam zaman kanak2, sebab bulan 12 selalu cuti. Dalam adik-beradik, even saya anak sulung birthday saya mesti kami akan celebrate. Best woo!!! Tahun ni saya celebrate ngan Aisy. Together. Mommy & Aisy bole tiup lilin & potong kek sama2. Tp masa ni rasa kurang muda kot. [erk!!!]

Tuesday, September 28, 2010

Kami Raya Bertiga

(Lambat betol aku berkongsi cerita tentang raya, rini da 19 Syawal.)

Alhamdulillah...

Aidilfitri tahun 2010 ini kami beraya bertiga. Tahun lepas kami beraya berdua sementara si kecil masih dalam kandungan. Tahun ini beraya, si kecil da berusia 8 bulan. Huhu...Cepat je anak Mommy ni besar.

Pagi raya kali ni, kami beraya di Puchong...bersama Mama & adik2 ku. Raya kedua hingga ke raya kesembilan, kami berada di Jitra, Kedah.

Pagi raya, seperti raya kebiasaan sebelum aku bergelar isteri. Kami akan bersembahyang raya. Tapi kali ini, aku tidak dapat turut serta. Perlu menjaga si kecil di rumah. Syg, Mama & adik2 pergi bersembahyang raya. Aku di rumah, bersiap dan menyediakan makanan untuk dijamah di pagi raya.

Sekembali daripada sembahyang raya, bermula sesi bermaaf-maafan sesama kami. Hua! Sedih. Masa nila nk minta maaf ngan Mama & Abg dosa2 sepanjang tahun ni. Juga acara memberi duit raya dan kemudian makan.

Lebih kurang jam 10.30 pagi, kami bergegas ke Tanah Perkuburan USJ 21 untuk menziarah pusara Arwah Abah. Ramai dan sesak suasana disana. Ramai umat Islam yang menziarahi pusara ahli keluarga dan sanak saudara masing-masing yang telah kembali ke rahmatullah.

Kami membaca surah Yassin dan Tahlil ringkas buat Arwah Abah di ketuai oleh adikku, Bakim.

"Selamat Hari Raya Abah. Along minta maaf segala salah silap Along selama ni pada Abah. Halalkan segala makan minum Along daripada Along kecil sehingga hari nyawa Abah diambil. Terima kasih atas pengorbanan Abah selama ni. Maaf juga sebab Along tak sempat nak balas budi & jasa Abah pada Along & Adik2. Tahun ni kita beraya dengan cucu pertama Abah sekali. Aisy. Along doakan semoga roh Abah dicucuri rahmat Allah dan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman dan bertaqwa. Amin."

Tahun 2010 adalah tahun ke 4 kami sekeluarga beraya tanpa Arwah Abah. Sejak 4 tahun lalu, raya kami kurang meriah tanpa Abah. Aisy pun tak berkesempatan nak melihat Atuknya.

Next!

Kami terus pergi beraya ke rumah kakak2 Arwah Abah. Mula2 ke Paya Jaras Sg Buloh, pastu ke Ulu Klang, Kg Baru & Salak South. Malamnya pula, kami ke Kelana Jaya. Rumah majikan Adikku, Angah. Dato' ape ntah. Lupa aku. Dari Kelana Jaya kami terus pulang balik ke Kg Batu Laut, Banting.

[Papa & Aisy, dalam kereta nak g beraya]

 

[Aisy & Mommy, boria polkadot]


Pagi raya kedua, dlm 8.30 pagi kami memulakan perjalanan kami ke Utara. Sepanjang perjalanan kami layan lagu Maher Zain. huhu... Sgt best. Antara lagunya ialah Insyaallah, For the rest of my life, Always be there, Awaken (Is Allah satisfied?), Barakahallah, The Chosen One dan Hold my hand.

Lebuhraya Utara Selatan tidaklah sesak seperti yang kami jangkakan. Tetapi semua R&R memang sesak dengan orang ramai yang hendak pulang beraya di kampung masing. Kami berhenti di 3 R&R. Sebabnya sang suami mengantuk, mahu carik nyawa katanya (hisap rokok).

Kami tiba di Jitra (Rumah Mertua saya tepat jam 2.30 petang). Petang itu kami terus beraya sehingga hari Sabtu berikutnya. Ke rumah saudara mara, rakan2 suami dan rumah sahabat saya juga, Razlina.


[open house rumah Apai + Maziah]

Kla, gtg. Nak sambung buek kerjo ni.

Bertemu di lain waktu.

Daa!

Friday, September 24, 2010

9 BULAN

29 Sept ini....

Aisy genap 9 BULAN!!!

Diam tak diam anak Mommy da 9 BULAN....

Status perkembangan Aisy kini:
1) Dah pandai duduk (even bukan duduk sendiri)
2) Dah tersangat pandai makan. Suap je makan, mesti akan 'nyanyi'. Senang hati dapat makan.

[beriya2 Aisy mkn biskut Farleys Rusks (perisa original) die]

3) Dah kenal orang, orang yg xbiasa nampak xnk ikut. Especially orang lelaki. Takut agaknya. Kena pandai pujuk, baru die nak ikut. If Mommy die balik keje, xsmpt Mommy nak bukak tudung da bising nak Mommy amik. Amboi2...
4) Da pandai berjalan dan bergerak guna Walker. Mula2 letak dalam walker xbergerak langsung.


5) Suka main rambut Mommy smpi bole gelak kehkeh kuat2 even waktu da pukul 11 malam. Suka tdo lewat if Mommy and Papa blm tdo.
6) Pandai tepuk tangan da. Asal dengar je Mommy nyanyi lagu 'Tepuk Amai2' atau suap makan. Mesti tepuk tangan.

7) Aisy juga suka senyum. Pemurah senyuman anak Mommy ni. Ramai orang puji, sampai ada yang kata 'ni mesti ibu dia suka senyum masa mengandung dlu'. hehe... Aku senyum je.


8) Suka mandi!!! Sebab dapat main air. Selalu Mommy mandikan kat sinki je. Senang...huhu...Masa kecik2 dlu bole la mandikan tub mandi baby. Sekarang da bulat. Sinki pun jadi.




Wednesday, August 25, 2010

Kisah gigi

Hai yai yai

Sejak semalam Mommy sakit gigi. Ade 1 gigi geraham ni.

Alkisahnya...


Masa habis study dlu, Mommy sebenarnya da ade rasa sakit pada gigi yg sama. Jadi, da decide nak cabut. Bila pergi je dentist (government je), doc kata gigi ni ok je sihat dan elok lagi. Npe nak cabut? Tapi gigi ni selalu sakit. Doc still xbg cabut. Then balik.

A few days after...

Makan roti, pastu suddenly mcm tergigit batu. Gigi tu pecah! Erk....Sudahnya da mcm ape je. Rupanya gigi tu luar elok but dalam retak. Sabar jela. Patutla selama ni sakit je gigi tu.

Until now after da anak sorang, sakit tu kembali. Tension je. But gigi yg da hilang hampir 2/5 daripada rupa sebenar masih tertanam dalam mulut ni ha... Adoi..

Last year masa preggy, Mommy ade pelan nak cabut. Sebab penah sakit. Tapi hubby xbg. Sebab katanya nnt takut effect baby. Pergi checkup kat klinik pun sama. Doc soh tangguh dlu. Sbb masa checkup tu bulan puasa. Sudahnya tak cabut gak sampai laa...

Dan sejak semalam, gigi ni bukan main berdenyut2 dalam mulut ni.

Adoi!!!!


Gigi oh gigi...


Friday, August 20, 2010

Promosi Kuih Raya from Ida's Home Made Cookies

5 Bekas = RM100

Salam

Hari ini 10 Ramadhan, genap 10 hari umat Islam seluruh dunia berpuasa. Tapi Mommy baru hari ke 4 puasa. huhu... [6 hari cuti, Allah Bagi Cuti (ABC)]

Oleh kerana Hari Raya Hari Kebesaran buat semua umat Islam makin hampir, mesti masing2 sibuk dgn persiapan raya. Hiasan rumah, baju raya, perabot baru, persiapan nk balik kampung, kumpul duit utk duit raya...huhu... x lupa juga kuih raya! Sebenarnya Mommy nak promote kuih raya yg Mama Mommy buat. Cuma tahun ni ade 5 jenis je. But, no worry about rasa die. Mmg sedap. Da lebih 5 thn jual kuih raya ni. Home made tau.

Tahun ni Mommy ade jual 5 jenis je, iaitu:

1) Marble Cookies

2) Conflakes Chocolate Chip

3) Almond London

4) Tart Gulung

5) Conflakes Madu (cup sederhana)

Harga?

Hanya RM22 utk setiap bekas. Dalam setiap bekas ade 50pcs atau lebih.

PROMOSI RAMADHAN KALI INI 5 BEKAS DENGAN HANYA RM100!!! (bole mixed jenis kuih)


Valuable. Tak rugi beli.

Sila rujuk entry tahun lepas pasal kuih raya ni utk gmbr.

Gambar kuih tahun ni, Mommy blm sempat ambil.

Nak order, bole sms ke 012-9057309 atau email ke fanaqila.suffian@yahoo.com.

Selamat Berpuasa!

All that a WOMEN want...

That's all WOMEN want....


....Plain looking husband


....Normal simple ring



....Small wedding reception



....Honeymoon at any place



....Small house for kids to run around



....Lovely children



....Husband is a family man



....but work hard


....Small car for shopping



....Another car for kids



....some collections



....Shoes for each occasion



....some nice outfits



....a bit of cosmetics



....a bit of makeup



....overseas trip once a year



....more often on domestic trips



....Dinner



....Presents occasionally



....Finally, some securities




THAT'S IT.
WOMEN ARE NOT DEMANDING AT ALL!

MANA BANYAK PUN, 20 JE TAU.



♠ Aku & Cinta ♠

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
 

Blog Template by YummyLolly.com