HaKiMi ♥ FaRHaNa ♥ FaMiLy

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Pregnancy tickers

♠ Jom Klik - Hadiah Buat Baby Aisy ♠

Tuesday, September 29, 2009

Kembali Bekerja

Hi
Da dekat dua minggu aku hilang dari memblogging. Cuti Raya. hihi.. Cepat sgt masa berlalu. Sekejap je raya da lebih seminggu berlalu. Baby pun da makin besar. Da pandai gerak2, tendang2 perut mummy ek. ^_^

Sejak mengandung ni muka mummy pucat je sll. Tpi xpe, baby punya pasal. Tpi mummy ade darah tinggi la syg. Doc inform after wat 3rd checkup ritu. Aiyak! Kena control makan. Tpi mummy xkontrol. Sbb nnt baby lapar plaks. Mummy doakan baby sihat selalu k? Khamis ni kite g checkup lagi tau. Daddy da nak smpi amik mummy ni. Muah! Cyg baby..

Doa buat baby syg,

"Ya Allah peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan Mu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperut ku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam". Amin.

Thursday, September 17, 2009

Baju Raya

Selasa malam Rabu aritu...Busuk tnya tetiba. Nak baju raya tak?
(Sebabnya Busuk da janji nak belikan aku baju raya, lagipun baju raya yg aku prepare since before kawen ritu da tak muat. Hehe...xsangka nak pregnant awal'n? Tpi syg je. Aku da prepare baju 3 pasang tau. hua!)


Sebenarnya aku igt raya tahun ni xde baju raya utk aku. Sbb rasa cam nak jimat. Baju melayu Busuk pun da prepare awal2 dua pasang. Tpi malam tu Busuk ajak g carik baju. Kitrg pun decide la nak PKNS Shah Alam. Aku nak carik jubah. Rasanya baju gitu je yg sesuai dan muat utk Mummy to be cam aku ni.
Sebelum gerak g sana, kitrg cam biasa menjalankan tugas menghantar sume tempahan kuih kepada pelanggan yg menempah. Dah jadi rutin harian pulak anta kuih sana sini. Bisnes Mama. Wat duit raya tu.. Ihiks!



Sampai je kat sana, kitrg pusing2 carik mana yg berkenan. Byk yg aku suka, terutama baju kurung moden. Tpi malangnya tahun ni raya aku xbolela bergaya ngan baju gitu...Xpela, jubah pun jubah la. Janji raya. Dekat sejam lebih ronda2, aku dapatla 2 pasang baju raya. Jubah purple black dan kurung modern kain getah blue black. Tudung? Dapat 1 je. Penat nak ronda da. Lagipun da dekat kul 11. Kedai2 pun nak tutup. Aku nak carik tudung lagi sebenarnya, tpi nntla. Balik Kedah carik lagi.



Al-kisahnya masa ronda2 tu kitrg nmpkla sorg minah ni. Cam kenal je? Oooo...Rupanya Elyana. Datang shopping raya gak kot. Nasib malam tu xsesak sgt.
Hmm...Tahun ni aku buat pertama kalinya beraya di Kedah. Ikut Busuk balik kampung. Huhu...Sok malam balik kampung. Nak ikut jalan mana ek? Highway ke jalan dalam? Kalau highway, pantas tpi bertol. Pastu agak2 jem tak? Kalau ikut jalan dalam pusing jauh tak? Bahaya tak? Musykil ni.



Apa2 pun, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat blogger2 yg sudi singgah dan baca blog aku yg xbpe best ni. Maafla kalau aku ade terkasar bahasa, terguris kata ke... Semoga Syawal yg bakal tiba ini memberi seribu makna buat kita semua.
SALAM AIDILFITRI,
-FaNaQiLa-



p/s: Busuk syg, TQ belikan baju raya utk Usk. Nnt kite carik hp raya & baju raya utk Abg k? wink!

Tuesday, September 15, 2009

ANAMY's 10th Anniversary!!!

Today
ANAMY's 10th Anniversary
Wah!!! Tak sangka da 10 tahun kami bersama, kenal & lalui pelbagai rintangan dan cobaan selama ni.
Bercinta sudah
Bergaduh sudah
Tunang sudah
Nikah sudah
Kahwin pun sudah
Baby? (on the way)
Terlalu byk sgt kenangan kami selama ni. Pahit manis. Tangis tawa. Suka duka. Marah gembira. Macam2la.
Semoga hubungan kami berkekalan sehingga akhir hayat dan dikurniakan zuriat yg soleh & solehah serta diberkati hidup dunia & akhirat. Amin~

Wednesday, September 09, 2009

Bilik Tidur + Hiasan


Ihiks!


Hi, rini aku nak kongsi pic bilik tidur aku untuk Majlis Perkahwinan aku ritu. Aku nak try wat sesimple yg bole tapi still ikut tema. "Pink Green"!
Tadaa!


~Hiasan: Lampu bilik tidur dan Bunga~



~ Katil Pengantin (simple but nice)~
Set Bilik Tidur ni aku beli kat Klang, daripada Haime Enterprise. Puas hati sgt sebab termasuk Hiasan Dalaman sekali. Total sume dalam RM 4,000. (melayang duit!)

Termasuklah:
Katil + Tilam + Almari 4 pintu + Meja solek + Meja Sisi
Set Cadar (lace) + Sarung Bantal + Bantal + Sarung Bantal kecil (4) + Bantal kecil
Langsir 2 panel (2 tingkap) + Langsir belakang katil + Langsir bilik air
Karpet + Bunga 
Kira aku puas hati la dengan warna, design dan cara kerja diorang. Lengkap 1 bilik. RM 4,000. Berbaloi tak?

~Posing atas katil~

Hihi...
Neway, kalo ade sape2 yg nak kawen dan still tercarik2 mana nak carik set bilik tidur tanpa fikir soal hiasan sume. Contact aku k? Nnt aku perkenalankan korang kat owner Haime Enterprise ni.
Da! Sampai sini dlu.

Alam Flora atau DBKL

Hi!


Cam ne aku nak mulakan cerita ek? Okla, gini. Sejak aku kawen ni, aku g keje ngan Busuk. Memang ari2 Busuk akan antar aku ke opis. Tak bole nek Bibah da kecuali hujan. Sebabnya... Kalo dari umah aku nak ke opis tu mmg tersangatla jem. Dari 30 min perjalanan bole jadi 1 jam stgh. Jadi, kitrg decide nak nek moto je. Jimat pun jimat.


Nak dijadikan cerita. Sejak bulan pose ni, aku baru tersedar sesuatu yg sangat pelik di jalanan. Maksud aku sepanjang perjalanan dari Puchong - Kinrara - Bukit Jalil - Seremban Highway - Jalan Tun Razak ke Yap Kwan Seng. Nak tau ape yg pelik?
Lori Sampah Alam Flora (bukan gambar sebenar)
Minggu ni je ari2 aku asyik terhidu baru yg kurang menyenangkan tu. Waktu pagi, masa g kerja dan waktu petang, balik kerja. Stress wo hidung ni sik bau yg macam2. Boleh muntah aku bulan2 pose ni. Di tambah dgn jalan yg jem seteruk2nya kat KL ni. Lagi lama lori tu merembeskan bau2an sampah. Sepanjang jalan pun abisla dengan air sisa2 sampah. Selagi tak de hujan, selagi tu kesan air sampah tu melekat atas tar jalan. Eeeeuuuwww!
Hari2 cam ni pengsan aku atas moto, bau asap moto, kereta, lori + bau sampah. Aiyak! Memualkan. Aku kena lakukan sesuatu. Esok aku kena mula pakai mask. Ye, mesti!


Tuesday, September 08, 2009

"BEAUTIFUL GIRLS WITH HIJJAB CONTEST"

~"BEAUTIFUL GIRLS WITH HIJJAB CONTEST"~
Ok, I've joined it. Sangat Mudah. Let's join the contest to celebrate Pn Lynna birthday on...
09.09.2009





Nak join jugak?

Kindly visit Pn Lynna's blog @ KisahLynna.blogspot.com.


Monday, September 07, 2009

Baby! Mummy saw u

Salam buat semua blogger yg sudi singgah dan baca entri2 yg aku tulis. Lama dah rasanya aku tak cte pasal kandungan aku. Baby! Okla, mulakan dari kisah 2 minggu lalu. 2 minggu yg lepas aku & Busuk kena jangkitan. SAKIT MATA. Aiyak! 4 hari aku cuti. Seminggu bdk sekolah cuti, aku pun cuti. hehe...best2.
Nak dijadikan cerita lain, ari ke2 MC sakit mata, aku bleeding. Kali ni agak byk dari bleeding yg sebelum ni. Cam org nak period. Aku bgtau Busuk die da suspend. Aku harap xde pape la. Jadi, xla g klinik. Tunggu sampai petang, still keluar sket2. Esoknya pun sama. But aku g keje ri ke3 tu dan still ade coklat2 lagi. Menakutkan. Aku kat opis da xsenang duduk. Dgn sakit mata nya. Last2 aku tepon Busuk kata nak g klinik la, wat scan baby. Risau kalo de pape yg tak kena.
Jadi, ari tu aku amik half day. Busuk amik aku kat opis dan kami ke Klinik Zuraidah, Puchong. Nasib xde org. Akulah satu2nya patience kat ctu. Tunggu jap dalam 3-4 minit kami pun masuk. Doktor soh aku baring. Sorg misi ni bawak kain. Aku blur2 ni nak xtau nak wat pe. Rupanya misi soh selak baju. Nak scan baby kan...hihi...
Misi tu tarikh mesin scanning tu dekat ke katil. Doktor pun scan la perut aku. Tak lama lepas tu aku nmpk bayang2 baby. Dapatku lihat ada jasad yg bergerak2 dlm perutku. Masa tu aku xtau apa yg aku rasa. Tpi aku happy. Cam xcaya ngan apa yg aku lihat. Busuk pun aku tgk cam happy je.
Alhamdulillah. Doktor kata baby ok, sihat. Xde pape. Sume ukuran pada baby doktor amik.
Ukuran Hati
Ukuran Otak
Panjang Kaki
Macam2 la, aku pun lupa da.
"My future Baby"
Yg pasti ini ade tercatat pada scan print paper yg doktor bagi.
BPD - 42.9 mm (19w 0d, +-1w 3d) - kaki kot
AC - 188 mm (18w 3d, +-2w 0d)
FL - 30.7 mm (19w 4d, +-1w 6d)
EFW - 278 g (19w 1d) <--- ini berat baby skrg
U/S: 19 w 1d <--- ini usia baby pd 27.08.09
EDD: 20.01m 10 (14.6 cm) - due date baru ikut scan result
Selepas scanning session tamat. Masa perundingan pulak. Doktor soh aku g Klinik Pakar utk further check. Takut mungkin uri aku ade terkoyak sket. Tpi sampai rini aku xg lagi. Harap2 xde pape la. Sbb so far aku xde bleeding lgi. Baby pun cam ok je. Tunggu smpi 15hb ni utk next checkup.

-ihiks! posing ngan baby, the latest of me-

So far, aku bole puasa hanya 3 ari je tinggal. Tu pun masa bleeding, sbb tak yakin. Tp makan xbyk sgtla. Sepanjang puasa ni aku da bpe kali ntah teringin nak mkn tgh mlm. Mula2 nak Moi Sup, pastu Ayam McD dan mlm td aku nak Slurpee...Kul 11 mlm baru sibuk nak mkn bnda2 gini. Aiyak! Busuk terpaksa turut kan.

Malam ni aku nak mkn ape ek? Wafer A&W sedap kan? Ade ice cream n jem strawberi. Nyum2x!

Friday, September 04, 2009

Hari yang Stres

FRS Training
+
Mama Sakit
+
Busuk Marah2
=
Aku Stres dan Sedih

♠ Aku & Cinta ♠

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
 

Blog Template by YummyLolly.com