HaKiMi ♥ FaRHaNa ♥ FaMiLy

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Pregnancy tickers

♠ Jom Klik - Hadiah Buat Baby Aisy ♠

Friday, March 05, 2010

Aisy Nur Qairina Ep 2

Salam..
Minggu ini minggu kedua aku mula bekerja selepas bercuti selama 2 bulan. Hari ini Aisy berusia 71 hari. "hmm... da besar da anak mommy ni. makin bulat makin tembam. mommy suka." Tapi minggu ini Aisy da mula meragam malam hari. Asyik nangis je. Bagi susu badan sudah, sapu minyak sudah, tukar lampin sudah, pujuk sudah tp masih menangis. Tak pela, agaknya saja nak kacau Papa & Mommy die tdo.


Okla, sebenarnya aku nak sambung cerita kelahiran Aisy ni. Cerita pada pagi 29hb Disember 2009 (Selasa).
**********************
29 Dis 2009, 6 pagi
Aku diminta utk ke bilik pemeriksaan yang terdapat di wad 5F. Doktor akan memeriksa laluan rahimku samada telah terbuka 3 cm atau belum sebelum aku boleh dihantar ke Wad Bersalin @ Labor Room.


Pagi tu, 6 orang termasuk aku menunggu giliran utk diperiksa laluan rahim. Aku giliran yang kedua. Orang yang pertama, seorang kakak lingkungan 27 thn diperiksa. Pintu rahimnya blm terbuka 3 cm walaupun telah dimasukkan ubat. Jadi, kakak tu terpaksa di operate.


Aku? Alhamdulillah setelah diperiksa. Katanya rahim telah terbuka 3 cm dan aku akan dihantar ke Labor Room. Selepas itu, aku terus bersiap. Mandi dan sarapan. Berdebar2 rasanya kerana aku akan melalui pengalaman pertama bersalin. Suamiku pula skrg mungkin dalam perjalanan. Dekat jam 8 pagi, seorang nurse bertanya pada ku. "Da buang air besar? Kalau blm saya nak masukkan ubat." Aku menjawab, "Tak pela, saya da buang air besar td." Lantas nurse td berkata lagi, "Jangan lupa sediakan baju baby skali, tanggalkan juga bra dan spender."


Hampir jam 8.30 pagi. Seorang nurse datang kepada ku, "Jom saya hantar awak turun. Baju baby?". Aku mengikut saja dan menunjukkan baju Aisy. Sepanjang jalan semasa aku ditolak menaiki Wheel Chair, hatiku berdebar2. Takutnya!!!


Sampai di Labor Room, aku dimasukkan ke bilik 16. Xde orang. Aku naik ke atas katil yang disediakan. "Buka kain ye? Pastu tutupkan je kain pada bahagian kaki kamu. Saya nak pasang alat CTG ni dlu." Ooo..diorang pasang mesin CTG tu nak monitor jantung baby. Ingat kalo da masuk Labor Room xde monitor lagi.


Aku ditnya samada kontraksi da semakin kerap atau belum. Aku menjawab, setiap setengah jam kot. Mereka suruh tunggu. Hampir setengah jam, kekerapan kontraksi aku semakin hilang. Lalu, aku menyuruh mereka memanggil suamiku yang setia menunggu diluar utk masuk menemani aku. Setelah suamiku masuk, mereka membuat keputusan utk memasukkan aku drip air yang mengandungi ubat utk membuka pintu rahim. Setiap sejam akan bertambah 6 ml dan jam pertama aku menerima 6 ml ubat tersebut.
[tgkla tangan aku semasa dimasuk'n drip. byk cabang tiub]

Aku lupa, sebelum drip itu dimasukkan ke badan ku. Seorang doktor telah memecahkan air ketuban ku. Banyak juga lagi. Ingat da kering sangat. (Tp aku segan, segan sangat. Sebabnya yang pecahkan tu ialah doktor lelaki!)
[keadaan aku yg tak sedar dalam labor room]

Masa berlalu dan sakit kontraksi juga makin tidak tertahan. Aku dehydrate. Lebih kurang jam 10 pagi nurse memasukkan air ke dalam badanku. Tekakku kering. Sakit makin menjadi2. Rasa nak patah pinggang. Sehingga aku mula memekik, "Sakit! Sakitnya nurse." Ups! Aku telah ditegur sebab bising. Lalu nurse pun suruh aku banyak2 baca surah 4 qul.

Oleh kerana melihatkan aku tidak tahan sakit. Nurse telah memberi aku satu suntikan di punggung. Katanya suntikan tahan sakit. Tapi aku rasakan ianya seperti ubat pelali @ ubat penenang. Apabila kontraksi datang, aku sedar dan rasa kesakitannya. Tetapi apabila kontraksi berhenti, aku lalok dan tak sedarkan diri. Keadaan sekejap sedar, sekejap lalok dan tidur berlarutan sehingga jam 1 lebih. Nasib suamiku disisi menemani. Dia la menjadi mangsa tarikan ku. Bila sakit kontraksi yang tidak tertahan, aku akan menariknya dan memeluknya dengan kuat.

Apabila jam menunjukkan pukul 2 petang, kontraksi ku makin teruk. Sakit ku sukar digambarkan. Aku rasa sakit seperti mahu berak. Ups! "Panggil nurse, cepat!" Nurse datang buat muka cam xde pape. Katanya kalau betul2 rasa cam nak berak baru panggil. Kalau belum betul2 rasa nak berak, jangan teran. Nanti bole koyak teruk laluan rahim tu. Aku tahan dan tahan sakit tu sehinggalah jam 2.15 petang. Aku da tak tahan. "Nak berak!!!" Suamiku macam blur2 ketika itu. Aku suruh die panggil nurse. Nurse datang.

"Ok, betul rasa nak teran ni? Kalau betul cuba teran. Buka kaki, jangan angkat bontot. Tangan pegang pergelangan kaki pastu mata tengok perut ye? Bila rasa nak teran cakap. Cuba teran." Panjang pesanan nurse merangkap bidan tu. Aku cuba teran. Dia kata ok. "Wat cam tu lagi. Tarik nafas dalam2. Bila da sedia bgtau." Aku pun tarik nafas dalam keadaan aku sedar tak sedar disebabkan suntikan tdi. Suamiku berada disebelah kiri ku. Mengampu belakang badan ku dan menekan kaki ku agar tidak terangkat.

"1... 2... 3... Teran!"

"Allahuakbar!"

"Ok, lagi2. Teran lagi. Tarik nafas dalam2 Farhana."

"1... 2... 3... Teran lagi!"

"Allahuakbar!"

"Ok2, teran lagi Farhana. Da nampak kepala baby tu. Teran lagi. Sambung2. Jangan kepit. Awk kepit kepala baby nnti. Teran lagi!"

"Aaargh!!!!!"
"Lagi2! Sambung! Sambung teran! Ok."

Akhirnya pada jam 2.33 petang, seorang bayi perempuan dilahirkan. Permata hati sulung Farhana & Hakimi.

Selepas Aisy selamat dilahirkan, aku menangis teresak2 sementara suamiku melihat nurse mengelap badan Aisy yang masih berdarah dan bersalut putih. Aku ditnya, "Farhana, tengok ni. Baby ape ni? Jawab!". "Perempuan!" jawab ku lemah kerana hampir hilang suara. "Kuat sikit.". "Perempuan!!!!" jeritku. Lalu, nurse meletakkan Aisy dipangkuan ku. Comel...

Sejurus itu, ku lihat suamiku mengiqamatkan bayi perempuan kami. Dan kemudian suamiku diminta keluar kerana nurse perlu memeriksa Aisy dan menjahit laluan rahim tdi. Seorang menjalankan test pada Aisy dan seorang menjahit 'aku'. Adui.. Sebelum itu, nurse yang bakal menjahit tu telah bancuhkan aku air milo suam. Alhamdulillah...lapar dan dahaga aku daripada pagi sampai waktu kelahiran.

nnt sambung ek?

3 komen:

Nurul Izzati a.k.a ZeTy said...

salam fana..tahniah dah dapat baby..comel sgt aisy :-). Heee, jadik takut plak biler baca pengalaman bersalin awk tu, mesti sgt sakitkan?? anyway..alhamdulillah segalanya dah selamat. bestnye dah dpt anak!

ieda said...

fana pengalaman fana tu lebih kurang je dgn kiter..kite pun induce jd sakit bagai dipaksa2...apa2 pun bila bb dah lahir hilang sgala rasa sakit2...

apa rasa skrg nak tambah bb lg x..eheheh..sebenarnye contraction tu yg xtahan..sakit teran ok lg pasal bb dah ready nak kluar

ღnFashyaღ said...

Ya allah, suspen nye fana...cuak plak rase....huhu

♠ Aku & Cinta ♠

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
 

Blog Template by YummyLolly.com