HaKiMi ♥ FaRHaNa ♥ FaMiLy

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Pregnancy tickers

♠ Jom Klik - Hadiah Buat Baby Aisy ♠

Thursday, October 22, 2009

Baby Mummy Besar

Hi..
Lama sudah rasanya tangan aku ni tidak meng'update' blog aku ni. Terasa rindu pulak tatkala aku sedang sibuk bekerja merata2 tempat di kawasan Lembah Klang ni. Nila tugas aku sebagai Consultant. Sentiasa perlu ada di opis client, bukan opis sendiri. Minggu ini aku berada di Kawasan Perindustrian Seri Kembangan.

Oleh kerana aku da lewat seminggu nak berkongsi cerita tentang perkembangan baby yg bakal aku lahirkan Januari nnt. Maka, hari ni aku nak ambil masa jap nak kongsi cerita pemeriksaan aku minggu lepas, iaitu pada 13 Oct 2009.

Disebabkan masa kerja aku yg agak pelik daripada org lain, iaitu 8.30 pagi hingga 6.30 ptg, agak sukar utk aku memenuhi kehendak klinik kesihatan utk mendapatkan pemeriksaan mereka. Akan tetapi aku usahakan juga kerana baby. Sehinggakan MC dan AL aku telah habis gunakan utk tahun ni. Yang lagi menyukarkan aku adalah klinik kerajaan mana ade bagi MC, time slip adela cuma company pulak tak terima. Macam2! Pening...


************
Kisahnya...
Pada 13 Oct 2009 (Selasa), aku pergi wat pemeriksaan lagi. Sebabnya aku ade kencing manis. Kali ini aku g petang pulak. 2.30 ptg. Kali ini termasuk scan jugak. Mula2 aku g jumpa doktor dlu utk me'review' result BSP Test kali ke-2 aku.
Keputusan BSP Test pada usia kandungan 25 minggu ++,
8.00 am - 5.0 mmol/L
12.00 pm - 5.1 mmol/L
6.00 pm - 6.6 mmol/L (sblm tu aku g jamuan raya, makan Kambing Bakar!)
10.00 pm - 5.7 mmol/L
Nasib doktor xmarah, cuma nasihat supaya aku DIET. Kurangkan makan nasi. Selepas tu doktor soh aku baring, nak scan baby. Aku ngan suami harap scan kali ni dapat tengok jantina baby. Tapi sygnya, blm nmpk sbb baby pusing2 kat dlm perut mummy die. Masa tgh scan tu kepala kat atas, doktor kata kalau kaki kat atas senang nmpk jantina die. huhu.. Xpela, baby nak wat surprise ek? Lagipun mesin kat klinik kerajaan agak kabur. Tak brapa nmpk dgn clear.
Keputusan scan 25 minggu ++
BPD - 72.1 mm (28w 6d) - kaki
AC - 236 mm (27w 6d)
FL - 47.8 mm (26w 0d)
EFW - 1086 g <--- ini berat baby pd 13.10.2009
EDD: 08.01.10 - due date baru (sgt surprise)
Disebabkan result scan yg begini, doktor memberitahu aku dan suami bahawa kemungkinan baby kami besar. Besar 2 minggu ok. Dan baby akan lahir dijangka 2 minggu awal dari tarikh asal. Katanya lagi, ini mungkin disebabkan kencing manis yg aku hidapi masa ngandung ni.
Oleh itu, aku diarahkan utk mendapatkan pemeriksaan lanjut di Hospital Putrajaya. Aku plan nak g sana Isnin depan (26 Oct 2009) kerana masa kerja aku sgt padat kebelakangan ini.
Okla, aku agak sibuk. Nanti aku kongsi cerita lagi k? Daa.. Doakan aku dan baby sihat selalu. Wink! (^_____^)

5 komen:

ieda said...

fana pun kena gak kencing manis,samalah kiter..kite dulu pun ada tp under control last result 4 lebih jer..jdnyer kite xperlu bersalin awal dr due..bb pun doc anggar 3kg lebih tp kluar 2.84kg jer..fana kurgkan ns n mknan manis..

tp bila dah kena ni nk kena ulg bsp yg malaskan..ms xder..fana pinjam mesin ker buat kat klinik

FaNaQiLa said...

a'a ieda. kite kena gak. skrg ni kite tgh cuba kurangkan mkn manis. huhu... harap2 sume kembali normal nnt.

tula, kena ulang. next monday yg kali 3 kite wat BSP. adui.. mesin kite pakai sndiri punya. sbb mama kite mmg ade kencing manis dlu. so, kite pakai mesin mama kite punya je.

baby yg 1st ieda berat die bpe? yg 2.84kg tu yg 2nd kan?

ღnFashyaღ said...

fana, nak deliver kat mane? ade mmbr kate kat hospital serdang best kat sana....

bby dah besar lagi excitedkan tgk dalam screen scanner tu..... semoga fana n baby sihat selalu, jaga pemakanan k..:)

ieda said...

fana yg sulung 2.7kg..anak2 kite smua x lebih 3kg..hehehe.tp rs bw perut dah beso sgt..

hosp serdang ok lah ieda dua2 kat sana..nurse pun baik2 cuma hosp tu ramai yg tuju..fana bersalin mana nti..

FaNaQiLa said...

fashya:
xtau lg la fashya, fana tgh confuse ni. mama soh g hosp putrajaya tp husband pulak soh hosp serdang. xtau mana 1 nak g.

tula..so far fana byk tnya. ramai kata serdang ok. jiran sblh umah pun kata ok. xsure lg. tgk isnin ni cam ne.

sgt excited fashya, tmbh lgi kalo nmpk die gerak2. kiut sgt. rasa nak cium pun ade. fashya pun take k gak tau. jgn jd cam fana smpi kena diet. huhu..

ieda:
ooo yeke..xbesar sgt la ek. fana skrg ni pun baby da 1.1 kg kalo ikut scan. xtau nnt da due bsr mana.

fana xtau lg la nak g mana. tgkla, ikut2 nk g serdang je kot. kalo da ieda kata sana ok.

♠ Aku & Cinta ♠

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
 

Blog Template by YummyLolly.com