HaKiMi ♥ FaRHaNa ♥ FaMiLy

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Pregnancy tickers

♠ Jom Klik - Hadiah Buat Baby Aisy ♠

Thursday, May 08, 2008

Rokok oh Rokok


Aku suka dengan sign ni. Tapi ramai orang yang tidak ambil peduli dengan maksud sign ini. Hanya memandang seperti tiada apa-apa yang ingin disampaikan.





Tidak berkecuali sign ini juga. Sebesar-besar saiznya terpampang di tepi jalan raya. Langsung dianggap seperti tiada apa. Hanya sebagai perhiasan di jalanan. Ramai kalangan rakyat Malaysia mengabaikan sign tersebut. Sungguh menyedihkan.

Jualan rokok di kedai-kedai, semakin laris di jual. Lebih laris di Langkawi dan Labuan kerana disitulah kawasan Bebas Cukai. Ramai yang tidak kisah membakar duit dengan membeli rokok. Berhabis duit hari-hari kerana rokok pun mereka tidak kisah.

Persoalannya,

KENAPA MESTI SESEORANG ITU MEROKOK?

APA NIKMATNYA MEROKOK TU?

Aku musykil. Sebabnya, pada aku merokok tu membazir. Tidak mendatangkan apa2 faedah. Ada yg kata untuk melepaskan tension. Ada juga yang kata sebab kawan. Ada juga yang berkata sebab da menjadi kebiasaan. Mmm.. Ntahla. Yang pastinya, aku tak suka rokok.

"Katakan TAK NAK pada ROKOK!!!"

15 komen:

t i u n g said...

alamak kantoi..
nk benti susah la :<
tp insyaallah..
yakin bulih
..

tasikmerah said...

en kimi sila jawab ok :)

FaNaQiLa said...

-tiung-
haha..usahala utk bnti. nnt wat hitam n hangus je paru-paru tu..

-tasikmerah-
tasik, mmg tgh tunggu kimie jawab pun.

nadia yuna said...

saya juge tidak suka mereka yg merokok! haissh
reject2!

Penoreh Getah said...

aku pernah jadi penghisap rokok 3 tahun dahulu.. tapi itu dulu dan sekarang tidak.. teman2 aku pun ada yang sudah tidak.. NAWAITU utk berhenti itu suci.. tapi jika NAWAITU tanpa SESUATU, ia akan tersimpan jadi BATU!

maaf jikalau kata2 aku menyentak hati sesiapa

KiMiE said...

KiMiE JaWaB No KoMeN..HoHoHo!

---> kelat said...

fana... jum kita berkempen jummmm... kelat juga anti perokokkkk... sgt tidak sukaaaaaaaa... menchikkkk... waaacchhaaaaaaaa...

dari beli rokok... lagik bagus beli top up... ngeeeeeeeeee

sesungguhnya rokok itu amat marabahayaaaaaaaaaa... bole jadik pembunuh, terbunuh, dibunuh... mau mati cipat kaaaaaaaaaaaa weiii???

FaNaQiLa said...

-nadia yuna-
iya, reject ye. but cannotla. kita kene support diorg supaya bnti merokok.

-penoreh getah-
Syabas! Anda telah melakukan yg terbaik utk kesihatan anda dan keluarga. Amalkan gaya hidup sihat.

-kimie-
bsk, no komen? xmungkin. kena jgk jawab sstu selain no komen. ok?

-kelat-
Ya! Jom kita berkempen. Utk kesejahteraan dan kesihatan kita bersama. Jagalah paru-paru kita supaya sihat agar kita dapt bernafas lebih lama. ihiks!

Kempen! Katakan TAK NAK pada ROKOK.

niaarasis said...

lbh baik makan lolipop kan cik fanaqila :P tak pun mkn aiskrim.hehe..

KiMiE said...

TiYaDa KoMeN.........!~

FaNaQiLa said...

-niarasis-
a'a, btl tu. idea yg bagus. lolipop n aiskrim lagi baik. bgus la idea u niarasis.

-kimie-
bsk...npe sik jawab no komen je? kene komen jgk. xkira..

Hafifi said...

isap coki-coki lagi best tapi nak bhenti rokok mmg ssh..ade sesape tau x caranya???mnta contact aku ye..

King said...

Beta non-smoker

musafir said...

Erm...paling susah nak ubah orang merokok...
Doakan mereka..
InsyaALlah..

FaNaQiLa said...

-hafifi-
coki-coki? hmmm...gud idea. ok gak. proceed je dgn coki-coki tu. bru 20 sen. jgn rokok k?

-king-
bagus la kerana dikau non smoker. but jgn terpengaruh dgn smoker nnt n smpi bila2. jaga kesihatan.

-musafir-
yela, doakan diorg k? smoga hati mereka terbuka utk berhenti merokok.

♠ Aku & Cinta ♠

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
 

Blog Template by YummyLolly.com