HaKiMi ♥ FaRHaNa ♥ FaMiLy

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Pregnancy tickers

♠ Jom Klik - Hadiah Buat Baby Aisy ♠

Tuesday, April 15, 2008

TaHuKaH aNDa???????

Tahukah anda.......

1. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan Italy, jurugambar dikenali sebagai paparazi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.

2. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebihlama daripada penggunaan susu cap bendera.

3. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

4. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

5. Tahukan anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.

6. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.

7. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

8. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.

9. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

10. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

11. Dan tahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca ini telah mencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku.............CAYALAH!!!!!!!

Wacha!!! Peace...

13 komen:

Mohd Noor Hakimi said...

tahukah anda..orang yang dapat membaca entri ini dgn jelas adalah orang yang tidak buta urup..

ayudory said...

dan tahukah anda,tuan punya blog ini suke update blog time office hours!!huhuhu...

Princess Liyana said...

huhu:)memang kalau kawan belanja, makan lagi sedap:)

FaNaQiLa said...

Wacha!!! Aiyo ayudory ku syg... Npe pecah lubang ni? Kantoila...Wat malu je.

aria ayumi said...

huhu. byk yg tak tahu dan skang dh tahu. thanks 4 sharing ;)

Hafifi said...

haha..kantoi update blog time office hours..kih3x

FaNaQiLa said...

ceh..inagt g keje wat keje..rupanya update blog..tak berhemah langsong..har har har..

FaNaQiLa said...

har har har
aku pakai akaun tuan tanah
hahaha

kantoi!!!!!

kimiesss said...

hehehe...sowii..

muhdzahari said...

eh..mane ade! xsntuh pon
(malu2..buat muke xb'slah, haha)

FaNaQiLa said...

-zahari-
eh, yeke xsentuh? xnak ngaku plak.
xde sape yg malu kat cni. walau bagaiamana pun anda telah di tag!

KiMiE said...

Sentuh Apa????

Gua Tak Ngerti La..

KiMiE said...

laa..sentuh tinger..sonang baitu..

♠ Aku & Cinta ♠

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
 

Blog Template by YummyLolly.com