HaKiMi ♥ FaRHaNa ♥ FaMiLy

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Pregnancy tickers

♠ Jom Klik - Hadiah Buat Baby Aisy ♠

Tuesday, April 29, 2008

Mencari sebab...

Pagi tadi sewaktu dalam perjalanan ke office, aku terfikirkan tentang

"Apakah sebab seorang lelaki akan terus mencintai seorang wanita yang sememangnya dia cinta?"

Wanita itu mestilah sang kekasihnyakah, buah hatinyakah, isterinyakah, tunangnyakah atau ape2la yang berkait dgn cinta seorang lelaki. Aku terfikir2, tercari2 jawapan utk ini. Tapi tidak ku temu.

Adakah kalian ada jawapan nya? Jika Ya, tolongla berikan jawapan kerana aku masih mencari. Tolong ye?

44 komen:

Princess Liyana said...

In my opinion : sebab wanita itu menjadi dirinya sendiri. And lelaki itu accepts her the way she is:)

KiMiE said...

tak jumpa..bis depan mata tiap2 ari tarak nampak lagi ka cik adik?

King said...

beta teringat satu hadis

"tidak sempurna iman sesorang sehingga dia mencintai saudaranya sebagamana da mencintai dirinya sendiri"

itulah sebab lelaki itu...
macam beta... :)

tiung said...

kesetiaan..

FaNaQiLa said...

-liyana-
thanks 4 ur opinion. but liyana, kita manusia ni tak sempurna n byk sgt kekurangan. mcmana plak bila kte da jadi diri sendiri,then lelaki itu sukar menerima kekurangan kte? tu yg i terfikir, mcmana nak buat lelaki terus syg pd kekasihnya. hihi.. (byk plak fikirnya)

-kimie-
syg, mmg ari2 depan mata. but suasana romantik & bercinta tu yg susah nak dapat. jgn marah. ;D

-king-
jadi maksudmu king, manusia yg mencintai saudaranya atau sesama Islam spt mana dia mencintai diri sendiri itu mempunyai iman yang sempurna? begitu?
hadis dari mana ya king? i berkeinginan tinggi nak tau ni. tlg berjelaskan lagi dgn lebih dlm.

-tiung-
kesetiaan sahaja.
jawapan yg ringkas dan yakin. ok. akan diterima. thanks.

musafir said...

cintakan rupa, rupa kan berubah.
cintakan harta, harta kan berkurang.
cintalah kerana Allah. Hidup mati kerana Allah.
Apa sahaja kerana Allah dikira ibadah. Jalan percintaan dan kasih sayang diselusuri dengan mengikut kata-kata Allah. Tergambarnya lunaknya Islam.

Ibadah takkan pudar dan hilang, maka cintakan terus mekar.

Allah juga sudah tentu akan membantu orang yang membuat sesuatu keranaNya, maka langkah percintaan akan diiringi dengan rahmat Allah.
Fuh! Hebatnya cinta Allah.

Princess Liyana said...

Setuju dengan Musafir:)
Niat tu mesti kerana Allah.
Kekurangan seseorang boleh diperbaiki. Persoalannya, toleransi tu mesti ada. Kalau tidak boleh menerima kekurangan satu sama lain, tak bestla kan?
Give and take tu penting:)

aria ayumi said...

sebab hati lelaki itu dah penuh dengan rasa cinta pada wanita itu. :)

FaNaQiLa said...

mmm...bagus jawapan kalian. kagum aku mempunyai shbt2 yg mengenal erti cinta. semoga kita akan terus mencintai dan dicintai... olehNya atau sesiapa saja yg inginkan perasaan itu.

p/s: oh, aku da kene penangan filem "LOVE" ni. bru tgk smlm. hihi. okla. not bad.

Princess Liyana said...

;-)

King said...

fana..
nanti King respon yer..
skrg sgt letih..

musafir said...

Hidupkan CINTA dengan cinta.

azie said...

tahu tak..CINTA TAK PERLUKAN SEBAB (atiqah, 2008)

mie_amour said...

tak ada sebab utk trus mnyintai seseorang...klu ada sbb nnt bila sbb tu tiba2 hilang,luntur n sbgnya....maknanya xcintalah?hm....intresting but really subjective...

nadia yuna said...

waaaaaaaa...
terasanyaaa bace entri ni
jantong cam stop 2 saat tadik!
adehhh..

humm
bagi nadia kan
sbbnya..
mereka ni ada rasa yakin & percaya inilah jodoh mereka..!
sbb tu mereka tetap tunggu dan syg
even dat girl dah bahagia dengan org lain..

itu from my opinion la

maaf kalao salah!

=)

---> kelat said...

sbb wanita itu adalah sebahagian daripadanya... sebahagian lagik adalah dirinya... bila yg sengah2 tu bsatu... lalu mjadi ler SATU... ngeh ngeh ngeh... ye x kimie??? muahahaha...

opsssss... sekian, terima kasih... itu saje pandangan daripada kelatpaya

tasikmerah said...

terfikir-fikir tentang cinta tak perlu sebab... ada benarnya tu...

FaNaQiLa said...

-king-
King, respon la. i'm waiting..

-musafir-
Bagus, kita perlu wujudkan semangat cinta. Semangat ini yang diperlukan "Hidup CINTA"!

-azie & mie_amour-
npe kalian berkata bahawa cinta xperlukan sbb? sdgkan kita hidup ni pun ada sebabnya. inikan pula bercinta. dalam tidak kita sedari, sebenarnya kita mencintai ssorg itu dgn bersebab tau. cuma sebabnya saja yg berbeza. itulah yg ingin sy ungkaikan. ihiks!

-nadia yuna-
thanks 4 visiting. npe u kata u terasa baca post ni? ade pape ke?

mmgla kita bisa yakin n percaya pada jodoh dear, but jgnla sampai itu bisa membuatkan kita diperbodohkan oleh Cinta. sbg cnth watak pasangan Acha dlm filem LOVE. die diperbodohkan diri sendiri kerana spt mengharap cinta dari bekas kekasihnya yg kini menjadi kakak iparnya. bukankah itu bodoh?

jadi, kesimpulannya jgn perbodohkan diri kita kerana cinta.

-kelat-
kita suke pandangan kelat ni. dua hati menjadi satu..

aik, mcm lagu Gita & Dafi plak.

-tasikmerah-
tasik pun kata bercinta xperlu sebab? npe?

cik daun said...

lelaki mampu menyintai ramai wanita sekaligus.. so, anda mungkin kekasihnya, tetapi dia menyintai orang lain..

hati dan perasaan ni sukar nak diukur.. yg penting ada percaya dan setia..

Hafifi said...

nak suasana mcam mane lagi ni..ari2 dpt jmpe dh beruntung tau..ade yang cple tak dapat kjumpe, kol tak maun angkat..mcm2 lagi la..

FaNaQiLa said...

-cikdaun-
cik daun, itu mmg kenyataan. mmg ada. akan tetapi, sy berharap dan berdoa agar kekasih yg mencintai & menyayangi sy tidak begitu. sukar utk kita menghadapi kenyataan hidup bukan?

FaNaQiLa said...

-hafifi-
npe en hafifi yg menjawab?kimie soh ek.. hafifi, kita ni yg dinamakan mmg sama. Hamba Allah. tapi hati kita lain2, nafsu lain2, fikiran juga lain2. tapi tahukah anda bahawa gurl need attention from his beloved. especially bila da jdik tunang n suami. hehe..jgn marah ek. hnya menyampaikan suara hati.

Anonymous said...

hey Melayu semua!

wake up! bincang la benda yg ilmiah skit

KiMiE said...

anonymous wei..ilmiah yer?pemende yg ilmiah sgt?cube ko bgtau?

KiMiE said...

kelat?apa aku lak?aww..

nadia yuna said...

terasa sbb my ex still waiting for me
haihhh
rasa bersalah pon ade..!
yg saya kasik opinion tu
adela jawapan dari dia
begitulah al-kisahnya =)

mie_amour said...

benar...nmpak mcm bersebb tp terplng pd indiv la...asasnya...pd kitela..xprlu sbb nak cintakan org...tp mgkin perlu sbb klu nak mmpertahankan cinta tu..walah!bahasa...

Princess Liyana said...

Tentu ada sebabkan kita mencintai seseorang? attitude ke, commitment ke. Kenapa cik Fanaqila cintakan tunang cik?:) Soalan cepuemas..jawab2.huhu

Cik kimie dengar tau..huhu

fiza said...

cik... sy tak pandai bercinta tp sy rasa mencintai seseorang itu sgt complex... yang penting, once dh suka dan chenta, kita akan terima semua baik buruk dia... dan da important thing cintailah dia kerana Allah... InsyaAllah...

KiMiE said...

liyana--kita tunggu jawapan beliau..nantikan..

KiMiE said...
This comment has been removed by the author.
KiMiE said...

hmm..klik 2 kali lak dah..

saudagar gaRAM.. said...

cinta tak perlukan sebab?
ya benar..

gua setuju..

pasal benci pun sama,tak perlukan sebab yang jelas..


kalo dah benci,buatlah baik camne pon..tetap benci..

sama jgk kalo dah cinta..
watlah camne pon,dah cinta..





tapi semuanya hanyalah "CLICHE"

King said...

MISS FANA...

SILA KE TERATAK BETA

KHAS UNTUK MISS DI SANA>>>>

ahib0205 said...

hm... sbb si laki tu dh 'bahagia' takat ni dgn pompuan tu. kalo ikut laki bila2 dia leh blah gitu je. tp 4 sure semua laki bukan gitu. apa2 pun laki tu dh 'cukup' dgn apa yg ada dgn pompuan. sonang kata syukur... yosh this my opinion...

KiMiE said...
This comment has been removed by the author.
KiMiE said...

ahib--setuju sama lu..tp pompuan tak mudah percaya..apara..bikin gua sedey..

diEla said...

huhu..
diela tak tahu la nak komen apa..
:)

FaNaQiLa said...

Hai, aku kembali selepas 3 hari menyepi.

-anonymous-
nak ajak org Melayu berbincang soal ilmiah ada caranya. jgn tau sound org lain je.

-nadia yuna-
nape wat ex tu ternanti2 lagi. kalo ya, katakan ya. kalo tidak, jgn rasa bersalah utk katakan tidak. anda perlu tegas nadia.

-mie_amour-
ya, mie_amour. kita mmg perlukan sebab utk mpertahankan cinta. jadi, pertahankanlah cinta kita!

-liyana-
sy cintakan tunang sy kerana dirinya. sy terima dia seadanya even ada kekurangan sy tidak pernah kisah. kerana stiap org dikurniakan dgn kelebihan tersendiri. cuma kita manusia perlu kaji kelebihan tu. kekurangan yg kita ada tentu kita bisa perbaiki utk kebahagiaan dan kesenangan hari esok. sy mencintai kimie bukan kerana harta atau kedudukan, tidak juga kerana paras rupanya. tpi kerana kesetiaannya. akan tetapi sy terlalu mengharapkan kejujuran dan keikhlasan darinya. itu yg penting dan tersangat penting.

p/s: buat renungan Kimie ku syg.

-fiza-
fiza, pandainya kita bercinta bukan ble diukur kerana hanya pengalaman mengajar kita utk bercinta.
betul tu, baik buruk seseorg bukan alasan utama kita utk mencintainya. cinta itu buta, dan juga bisa membutakan.

FaNaQiLa said...

-kimie-
syg, usk da jawab da. jgn lupa baca.

-saudagar garam-
yela, cinta mmg xperlukan sebab dan alasan. tp "CLICHE" tu ape?

-king-
king, aku blm ade waktu utk membaca post. nnt ya. msih sibuk.

-ahib0205-
thanks 2 visiting. sy juga berharap agar org yg menyayangi sy cukup dgn apa yg sy berikan dan curahkan. tp kita ni manusia, xpernah cukup dgn apa yg kita ada.

-diela-
npe xtau nak komen ape. terkedu ye?

13may said...

hehhe...
sebab wanita tu tulang rusuk dia :)

nadia yuna said...

saya suda kata tidak!
tapi dia mao tunggu jugak
apa mao buat kan
dats y i ask him dat question
nape nak tunggu?
then dia jwbla my 1st comment tu
huhu

=)

_ciK ja KepOH_ said...

ade sorng member macm ex yuna...
ermm.. nape ek??..
aduh2...

FaNaQiLa said...

-nadia yuna-
mmm...complicated kan yuna bila bercerita hal cinta ni.sgt complicated even da de ikatan skali pun. semoga kita semua tabah & sabar menghadapi soal cinta ni.

-_cik ja kepoh_-
nape ye? sbb diorg percaya pada jodoh. sy pun percaya pada jodoh even da diuji dgn mcm2 perkara & halangan. cuma perlu tabah & kuat semangat.

♠ Aku & Cinta ♠

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
 

Blog Template by YummyLolly.com